Θλιμμένη Τζάσμιντου Θεόδωρου Τσολούδη


Το δράμα ενός ολόκληρου λαού.

Γιατί έφυγε;

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τον λόγο για να απαντήσω σε αυτήν εδώ την ερώτηση που ακούω καθημερινά από τα τηλεπαράθυρα. Πιθανολογώ μόνο, ότι ίσως την είδε άβαφτη και λύγισε.

Και υπάρχουν και άλλες πολλές ερωτήσεις που δεν είμαι πάλι σε θέση να απαντήσω. Που έχει πάει; Γιατί δεν επικοινωνεί; Υπάρχει τρίτο πρόσωπο; Θα γυρίσει κάποια στιγμή; Αγαπάει άλλη;

Δεν ξέρω. Πραγματικά δεν ξέρω. Μάρτυς μου ο Θεός αν δεν έχω προσπαθήσει πολλάκις τις τελευταίες μέρες να δώσω μία λογική εξήγηση στο απρόσμενο και αναπάντεχο αυτό τέλος, της σαπουνόπερας που συγκλονίζει το πανελλήνιο. Θυμάμαι μόνο μία φορά τον εαυτό μου κατά το παρελθόν να έχει τόσο μεγάλη αγωνία για τα τεκτενόμενα. Ήταν στο τελευταίο επεισόδιο του Dallas, που όλη η υφήλιος αναρωτιόταν ‘’ Ποιος σκότωσε τον Τζέι Αρ ‘’.

Πρέπει όμως να το ομολογήσω, να το παραδεχτώ. Υπέροχο το παραμύθι, γεμάτο μαγεία και νεραιδόσκονη, Πρίγκιπες και Βασιλοπούλες, μυθικά παλάτια και κάστρα. Εφάμιλλο ίσως μόνο με τις ιστορίες των Αδελφών Γκρίμ και του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σαν και αυτά που διαβάζουν στα παιδιά, μανάδες και γιαγιάδες για να τα νανουρίσουν.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς βέβαια από την εγχώρια Disneyland και την θεματική της παλέτα. Εκθαμβωτικές φωτογραφήσεις, ακόρεστη επιδειξιομανία και αυτοπροβολή, υπερβολική έπαρση, αλαζονεία, εξωτικά ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, ονειρικές κατοικίες, συρφετός ανεπάγγελτων κοσμικών και κυρίως χρυσάφι, πολύ χρυσάφι. Τόσο πολύ χρυσό που ωχριά μπροστά τους ολόκληρο το ταπεινό Φορτ Νοξ.

Και το παραμύθι συνεχίζεται. Τώρα στο παρόν. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια τηλεθεατών που παρακολουθούν το Truman Show να εξελίσσεται σεναριακά προς το δραματικό φινάλε του. Ιδιότυπα ερωτοδικεία δημιουργούνται, εξώδικα αλλάζουν χέρια και παραλήπτες, οικογένειες διασύρονται, ηθικές αξίες διαβάλλονται και ανήλικα τέκνα που δυστυχώς γίνονται βορά στο διψασμένο για εκατόμβες τηλεκοινό, χάρις στην ανευθυνότητα και μόνο, που δείχνουν προς αυτά οι θεματοφύλακες τους.

Η εκδίκηση της γυφτιάς, θα σχολιάσουν πολλοί. Και πιθανόν, άλλοι περισσότεροι να συμφωνήσουν με αυτό. Και ενίοτε και εγώ, καθώς παρακολουθώ ένα θέαμα τόσο απίστευτα θλιβερό έως γελοίο να ξεδιπλώνεται τόσο παραστατικά σε κοινή θέα. Προφανώς κάποιοι έλειπαν συνεχώς από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στα μαθητικά τους χρόνια και δεν θυμούνται τη φράση ‘’ τα εν οίκω μη εν δήμω “.

Ας τους κάνω την χάρη να τους το μεταφράσω. Οι οικογενειακές υποθέσεις δεν πρέπει να κοινολογούνται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Δεν το λέω εγώ, το βικιλεξικό το αναφέρει για τους Απανταχού Αβδηρίτες και ματαιόφρονες.

Υ.Γ. Είμαι 54 χρονών και όταν μεγαλώσω δεν θα ήθελα να γίνω σαν τους ήρωες του παραμυθιού.

Θλιμμένη Τζάσμιν Θλιμμένη Τζάσμιν Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 11:49 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.