Conspiranoiaαπό τον Θεόδωρο Τσολούδη

Το να είσαι φυσιολογικός στο σημερινό κόσμο, το να τρως χάμπουργκερ και να πίνεις Coca-Cola, είναι σαν να συνωμοτείς ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό.

Από την ταινία Conspiracy Theory

 


Οι θεωρίες συνωμοσίας στοιχειώνουν το φαντασιακό της ανθρωπότητας από την αρχή της Ιστορίας. Η πεποίθηση ότι κρυφές δυνάμεις και μυστικές ομάδες ( αδελφότητες, αιρέσεις, τάγματα, στοές, Σιωνιστές κ.α. ) χειραγωγούν τον κόσμο και κινούν παρασκηνιακά τα νήματα της ζωής των ανθρώπων χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αυτή η άποψη, όπως και η παραδοχή πως πίσω από το φαινομενικά παγκόσμιο χάος υπάρχει κάποιο κρυφό νόημα, αποτέλεσε και την πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί ανά τους αιώνες το λεγόμενο συνωμοσιολογικό κίνημα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι οι μη συμβατικές θεωρίες ερμηνείας της πραγματικότητας και του κόσμου που ζούμε. Αν και συχνά αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας, εντούτοις αποτελούν πολύτιμους οδηγούς για όποιον επιθυμεί να κατανοήσει βαθύτερα την ανθρώπινη φύση και την κοινωνική ψυχοπαθολογία. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές θεωρίες συνωμοσίας που δεν απέχουν και πολύ από την πραγματική αλήθεια εξήγησης σύνθετων και αλληλοδιαπλεκόμενων  γεγονότων. Και αυτό συμβαίνει διότι πάντοτε υπάρχουν δύο εκδοχές της Ιστορίας. Η πρώτη είναι και η επίσημη, η συμβατική version, που είναι προσιτή στον καθένα μέσα από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα Media κ.α. Αυτή η απλή Ιστορία έχει και τις ευλογίες της Εξουσίας, είναι η Ιστορία των εφημερίδων, του κατεστημένου, των τηλεοπτικών ειδήσεων και των σχολικών εγχειριδίων και κατασκευάζει την εικόνα που έχουν οι πιο πολλοί άνθρωποι για τον κόσμο, για τους εαυτούς τους και για το παρελθόν. Η δεύτερη είναι η Ιστορία που παραμένει κρυφή, θαμμένη βαθιά και συνήθως είναι ανώνυμη και πολλές φορές αιρετική. Αυτή, η δεύτερη εκδοχή θα μπορούσε να ονομαστεί κάλλιστα, Συνωμοσιολογία και Θεωρίες Συνωμοσίας. Δεν είναι άξιο απορίας λοιπόν που η Συνωμοσιολογία συναντά τη μεγαλύτερη αντίδραση όχι ανάμεσα στους απλούς πολίτες, αλλά από τους ακαδημαϊκούς, τους πολιτικούς, την εκκλησία, τα mainstream media, τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές των ροών της πληροφορίας, τους τιμητές δηλαδή, του τι πρέπει και μέχρι τι, χρειάζεται να γνωρίζουμε και να κατανοούμε.

Σε έναν παραληρηματικό και πολύπλοκο κόσμο οι θεωρίες συνωμοσίας εμφανίζονται ως ένα καταφύγιο του μέσου ανθρώπινου νου, που επιθυμεί να εξηγήσει τα πάντα μέσα από μία ενιαία θεωρία ( π.χ. οι Εβραίοι φταίνε για όλα ). Αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας έχουν και μια βάση αλήθειας ή είναι σχεδόν κατά ένα μέρος αληθινές. Όσο πιο ακατανόητη είναι μία πράξη ή ένα γεγονός, τόσο πιο πολύ φουντώνει η Συνωμοσιοπαράνοια . Έτσι ακόμα και τα παραληρήματα κάποιες φορές παίρνουν και μία επίφαση σοφίας και διορατικότητας….

Πως αλλιώς τότε μπορείς να εξηγήσεις στον εαυτό σου αν ο Elvis ζει ακόμα, αν ο Σιρχάν-Σιρχάν και ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν άκουγαν φωνές μέσα στο κεφάλι τους, ποιος και γιατί σκότωσε την  LADY D ή τον JFK, τι συνέβη πραγματικά στο Ρόσγουελ το 1947, την μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370, την επίθεση στις 9/11 και φτάνοντας μέχρι στο σήμερα, στο πως ένας ολόκληρος πλανήτης κινδυνεύει με αφανισμό μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα με νυχτερίδες κάπου στα βάθη της Ασίας.

 

THE TRUTH IS OUT THERE… ( Κατά Μόλντερ και Σκάλι )

΄Η μήπως τελικά δεν είναι ούτε εκεί και απλά κατασκευάζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των ετήσιων συναντήσεων της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ? 
Conspiranoia Conspiranoia Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 8:11 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.