Μιας πεντάρας λωποδύτες

 


του Θεόδωρου Τσολούδη


ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ το γνωρίζουμε καλά. Ο ανταγωνισμός εξικνείται ως εκεί όπου έφτασαν οι πρωτοπόροι – ποτέ πιο πέρα.

Οι ανταγωνιστές – μιμητές περισσότερο – προσπαθούν απλώς να πλησιάσουν τα όρια όχι να τα ξεπεράσουν.

Όμως, κατά περίεργη αναλογία, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μόνο κακέκτυπο του Καλού, αλλά ταυτόχρονα και του Κακού.

Παρατηρήστε απλά στην τηλεόραση τους επίδοξους Al Capone. Τόσα εγκλήματα κάθε βράδυ, και ούτε ένας πραγματικά κολασμένος ( ούτε ένας σαν τον Κοεμτζή ή σαν τον Ρωχάμη, για να θυμηθούμε δύο από τους πιο κλασικούς). Όλοι παλικαράδες της φακής, ασήμαντα ανθρωπάκια, σαν να βγήκαν από ταινία του Monicelli. Απλοί κομπάρσοι γκανγκστερικών ταινιών, περιφέρουν την μαγκιά τους, όσο αυτή έχει πέραση, αλλά στο πρώτο ‘’ κοίταγμα ‘’ του φακού και της κάμερας σπεύδουν να καλύψουν τη φάτσα τους με ζακέτες, κασκόλ ή καπέλα και αναλύονται σε λυγμούς και κλάματα, ανέτοιμοι ακόμα και για αυτήν την εφήμερη και ειδεχθής διασημότητα που τόσο ηθελημένα τους προέκυψε.

Κάνουν εγκλήματα με νοοτροπία πταίσματος, στοιβάζουν κακουργήματα με ψυχολογία φορολογικής παραβάσεως.

Κάποτε, ο υπόκοσμος δημιουργούσε τους δικούς του μύθους, και οι φυλακές σύστοιχους ήρωες, ήρωες συνειδητοποιημένους, με βαριά επίγνωση – αν όχι ιδεολογία - του Κακού, έτοιμους ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την περιθωριακή έπαρσή τους.

Σήμερα, οι κακοποιοί ‘’ μαϊμούδες ‘’ γεμίζουν τα σίδερα και τις τηλεοπτικές οθόνες σαν παρωδία εγκληματικής οπερέτας , πράγμα διόλου ανεξήγητο, αν σκεφτεί κανείς πως η εποχή μας εμφανίζει την ίδια ακριβώς δυστοκία στην δημιουργία θετικών προτύπων.

Και, ως γνωστόν, η παρακμή πλήττει εξίσου, τόσο τη νόμιμη τάξη όσο και τις αντίθετες προς αυτήν δυνάμεις.


Μιας πεντάρας λωποδύτες Μιας πεντάρας λωποδύτες Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 6:30 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.