Μία πλατωνική συζήτησηΣτη Βενεζουέλα, λοιπόν, πεινάνε. Η χώρα βρίσκεται σε μόνιμο καθεστώς χρεοκοπίας, ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος, υπάρχουν κυβερνήσεις, προεξαρχούσης εκείνης των ΗΠΑ, που τον στηρίζουν, υπάρχουν κι αυτές, με τη Ρωσία να προΐσταται, που υποστηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο.


Το διάγγελμα του Μαδούρο, την προηγούμενη Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, ήταν υπέροχο, από αισθητικής απόψεως. Όπως είχε πει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κάρολος ο Πέμπτος, τα ισπανικά τα μιλάς στον Θεό. Μπορεί να είναι υπερβολή, αλλά ο αισθησιασμός της συγκεκριμένης γλώσσας δεν αρκείται στα στεγανά της ανθρώπινης λαγνείας. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη χώρα του, διότι μπροστά σε αυτό που πρόκειται να πάθουν στη Γη του Πυρός το Βιετνάμ ήταν παρωνυχίδα. Με αυτό το διάγγελμα ο Μαδούρο δείχνει ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει, ούτε λίγο. Στο δυτικό κόσμο γράφουν εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για το ειδεχθές καθεστώς του πιο ισχυρού άντρα της λατινοαμερικανικής χώρας. Στο δυτικό κόσμο, βέβαια, ρίχνουν και το… νιπτήρα της κουζίνας πάνω στον Μαδούρο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, στην ούγια, επειδή τα media είναι στρατευμένα ενάντια στη φτώχεια. Από την άλλη μεριά, μπορεί και να γίνεται επειδή τους χαλάει τη σούπα.

Ο Μαδούρο είπε στο διάγγελμά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι περισσότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Προφανώς. Ας πούμε, όμως, ότι την ώρα που μιλούσε και έλεγε ότι η Βενεζουέλα έχει τα περισσότερα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ο Τραμπ στεκόταν δίπλα του και είχε όρεξη για διάλογο (αν και, για να πω την αλήθεια, δεν μου μοιάζει να αρέσκεται στις μάνο α μάνο μονομαχίες). Και ότι έπρεπε να γίνει μία συζήτηση η οποία θα ήταν πλήρως κατανοητή από όλους μας, σε σημείο να μη χρειάζεται να είμαστε (ή να υποκριθούμε, που πολλές φορές είναι συνώνυμο), τους γνώστες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Μία συζήτηση με πολύ απλοϊκούς όρους και μακριά από τα ψιλά γράμματα που δεν βλέπουμε ή νομίζουμε ότι υπάρχουν. 

Τραμπ: Γιατί δεν παραιτείσαι;

Μαδούρο: Έχω ήδη παραιτηθεί. Εσύ δεν με αφήνεις να φύγω.

Τραμπ: Πώς είναι δυνατόν να έχεις παραιτηθεί; Αφού εμείς στηρίζουμε άλλον Πρόεδρο.

Μαδούρο: Είμαι εκλεγμένος από το λαό. Δεν είμαι μόνος μου. Παραιτούμαι εγώ και παραιτείται όλη η Βενεζουέλα.

Τραμπ: Αααα, εσύ είσαι κλινική περίπτωση.

Μαδούρο: Άστα αυτά. Θα με αφήσεις ήσυχο;

Τραμπ: Πότε θα παραιτηθείς;

Μαδούρο: Έχω παραιτηθεί.

Τραμπ: Δεν έχεις.

Μαδούρο: Έχω.

Τραμπ: Ο λαός της Βενεζουέλας πεινάει. Οι άνθρωποι πεθαίνουν.

Μαδούρο: Είπε ο ιεροκήρυκας.

Τραμπ: Μη με αναγκάσεις να επέμβω.

Μαδούρο: Για ποιο λόγο να επέμβεις;

Τραμπ: Τι εννοείς;

Μαδούρο: Για ποιο λόγο να επέμβεις;

Τραμπ: Γιατί δεν είσαι σωστός.

Μαδούρο: Ωραία, εγώ δεν είμαι σωστός. Στο σπίτι μου είμαι, όμως. Ακόμα κι έτσι, είμαι στο σπίτι μου. Εσύ γιατί να επέμβεις. Τι σε κόφτει αν δεν είμαι σωστός. Στο σβέρκο μου σ’ έβαλα;

Τραμπ: Θα επέμβω για να δώσω στο λαό σου λίγη ελπίδα. Να φάνε κάτι.

Μαδούρο: Εγώ δεν θέλω να φάνε κάτι.

Τραμπ: Έχεις πολύ θράσος.

Μαδούρο: Εγώ δεν θέλω να φάνε κάτι, γιατί εσύ θα τους δώσεις ψίχουλα. Εγώ θέλω να τρώνε άνετα αυτοί και τα παιδιά τους, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να με αφήσεις ήσυχο.

Τραμπ: Δεν πας καλά.

Μαδούρο: Ποιο είναι το πρόβλημά σου;

Τραμπ: Ότι είσαι δικτάτορας.

Μαδούρο: Και τι, σου κλέβω το μονοπώλιο;

Τραμπ: Τώρα έχεις ανοίξει το κουτάκι.

Μαδούρο: Εσύ το έχεις ανοίξει.

Τραμπ: Μη με αναγκάσεις να επέμβω.

Μαδούρο: Δεν θέλω να σε απειλήσω. Εξήγησέ μου γιατί να επέμβεις.

Τραμπ: Γιατί έτσι είναι οι κανόνες.

Μαδούρο: Ποιοι κανόνες, δείξ’ τους μου.

Τραμπ: Ποιους;

Μαδούρο: Τους κανόνες.

Τραμπ: Τους ξέρεις τους κανόνες.

Μαδούρο: Κι από πότε οι κανόνες είναι σωστοί;

Τραμπ: Από τότε που το λέω εγώ. Είναι οι κανόνες της φύσης.

Μαδούρο: Οπότε παραδέχεσαι ότι θα επέμβεις επειδή είσαι πιο ισχυρός και όχι για να φάει ο λαός.

Τραμπ: Για να φάει ο λαός θα επέμβω, απλώς είμαι και πιο ισχυρός.

Μαδούρο: Μοιάζει τέλειο. Εγώ έχω το λαό στην πείνα και εσύ θα επέμβεις και θα δώσεις φαΐ. Αλλά κάτι θα θέλεις για αντάλλαγμα. Τα πετρέλαιά μας, παραδείγματος χάρη.

Τραμπ: Δεν ξέρεις τι λες.

Μαδούρο: Καλά, καλά. Αναρωτιέμαι, όμως. Αν πεις στο λαό ότι θα τον ταΐσεις για να με ξεφορτωθεί, θα σε στηρίξει. Αν του πω εγώ πως, αν με αφήσεις ήσυχο και δεν βάλεις χέρι στην κρατική περιουσία, θα είναι όλοι από άνετοι μέχρι πλούσιοι, τι θα γίνει;

Τραμπ: Πάλι εμένα θα στηρίξει. Ο λαός θέλει φαΐ τώρα.

Μαδούρο: Ναι, αλλά εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Και ο στόχος μου είναι να έχω ένα ελεύθερο κράτος και όχι υποτελείς των ΗΠΑ. Αυτό είναι το καθήκον μου. Για αυτό ορκίστηκαν.

Τραμπ: Ποιος είπε ότι είστε υποτελείς;

Μαδούρο: Αν θέλεις πετρέλαιο από εμάς, θα το πάρεις με το ένα εικοστό πέμπτο της τιμής που θα υπήρχε στην αγορά. Εσύ θα το πάρεις τζάμπα, για να ενισχύσεις την οικονομία σου. Εγώ θέλω να μου πληρώσεις το πετρέλαιο με τα λεφτά.

Τραμπ: Εσύ νομίζεις ότι θα αλλάξεις τον κόσμο. Είσαι ψυχασθενής.

Μαδούρο: Δεν το νομίζω. Αλλά δεν έχω και κάτι να χάσω. Είμαι απελπισμένος από σένα και τους προκατόχους σου. Είστε όλοι αποικιοκράτες ακόμα. Αφήστε μας ήσυχους. Δεν έχεις κανένα λόγο να επέμβεις, κανένα δικαίωμα.

Τραμπ: Έτσι πάει, αφού δεν καταλαβαίνεις.

Μαδούρο: Τι να καταλάβω; Ότι είσαι ένας στυγνός κλέφτης και θέλεις να βάλεις χέρι στους πόρους μου; Ποιος στο είπε;

Τραμπ: Το παρελθόν.

Μαδούρο: Ότι κάτι συνέβη και συνεχίζει να γίνεται κατά κόρον, δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Επειδή η ιστορία είναι γεμάτη με κατακτητές και εξουσιαστές, δεν σημαίνει πως το γεγονός ότι συνεχίζεται είναι σωστό. Κάθε καθεστώς πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση και ο δυτικός πολιτισμός σας, ακόμα περισσότερο.

Τραμπ: Κομούνι. Στην πυρά θα σε κάψω.

Μαδούρο: Έλα, αλλά να ξέρεις ότι θα σκοτωθώ, προκειμένου να σου κάνω το χατίρι. Θα σας κάνω να χοροπηδάτε, όπως ο Φιντέλ.

Τραμπ: Ναι, την είδα και την Κούβα, πώς περνάει.

Μαδούρο: Εγώ ξέρω τι μπορούν να γίνουν οι πόροι της χώρας. Δεν θα τους φάω μόνος μου. Με έχεις σταυρώσει, αλλά εγώ ανασταίνομαι. Δεν θα σε αφήσω να βάλεις Πρόεδρο όποιον θέλεις. Ο λαός θα ψηφίσει.

Τραμπ: Ο λαός πρέπει να φάει.

Μαδούρο: Ναι, να του δώσεις τα περισσεύματα πάλι, όπως κάνετε χρόνια τώρα. Ο λαός δεν ξέρει τις προοπτικές. Κι εγώ θα του τις έδειχνα, αρκεί να μην σε είχα φορτώσει στον ώμο μου.

Τραμπ: Ποιες προοπτικές μωρέ;

Μαδούρο. Ξέρεις εσύ. Κοροϊδευόμαστε τώρα. Φοβάσαι, φοβάσαι ότι θα κάνω πραγματικότητα το όνειρο του Τσε, το όνειρο του Τσάβες. Δεν θα το κάνω, γιατί δεν μπορώ. Αλλά θα πεθάνω για να το κάνω.

Τραμπ: Θα το δούμε αυτό.

Μαδούρο: Ναι. Παράτα με τώρα. Θα με βρεις έτοιμο αν έρθεις. Θα υποφέρετε.

Μία πλατωνική συζήτηση Μία πλατωνική συζήτηση Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 6:36 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.