Η χαρά αγνοείταιΔύο γιαγιάδες, το 2086, κοίταζαν τη φωτογραφία τους όταν ήταν πιτσιρίκες. Γύρω στα 9. Είναι δίδυμες και αυτή η φωτογραφία λέει πολλά για το πώς αλληλοσυμπληρώνονταν.
Η μία, με ένα βλέμμα γεμάτο απορία. Η άλλη με γουρλωμένα μάτια και κάτι που έμοιαζε με θυμό. Στα 2086 η ανάμνηση είχε ξεθωριάσει. Εκείνη η απορία είχε μεταφραστεί σε απαντήσεις, οι οποίες έφερναν νέες απορίες και πάει λέγοντας. Εκείνος ο θυμός είχε μετατραπεί σε δημιουργικότητα, πολλές αποτυχημένες απόπειρες και κάποιες επιτυχημένες. Οι πιο σημαντικές.

Μία μέρα, μία πυρκαγιά απείλησε τη σωματική ακεραιότητά τους, τη δική τους και των ανθρώπων τους. Ήταν εκείνη η μέρα που μία αθλήτρια 14 χρόνων παραπάτησε και παραλίγο να πέσει σε γκρεμό, αλλά σώθηκε. Που ένα μωρό έξι μηνών ανέπνεε στην αγκαλιά της μάνας του και δεν θα μάθαινε ποτέ πόσο κοντά στο θάνατο έφτασε. Ήταν εκείνη η μέρα που οι ανοιχτοί δρόμοι και μία μπόρα κράτησαν, σε ένα μπαράζ θαυμάτων που μόνο με θεϊκή παρέμβαση μπορούσε να δικαιολογηθεί, τους ανθρώπους ζωντανούς. Μία τραγωδία που δεν έγινε ποτέ.

Αυτό έπρεπε να συμβεί εκείνη τη μέρα. Για τα δύο κοριτσάκια, γιατί ένα παιδάκι που έχει τόσο γουρλωμένα μάτια δεν γίνεται να μην τα κρατήσει ανοικτά για δεκαετίες και δεκαετίες, έως ότου καλύψει τη δίψα του για τη ζωή.

Οι ψυχές μας έγιναν ερείπιο. Τα δάκρυά μας δεν φτάνουν, αλλά δεν ξέρουμε τι φτάνει. Πότε θα μειωθεί το βάρος στο στέρνο. Πότε θα χαρούμε ξανά, χωρίς να ξεχάσουμε. Την Τρίτη 24 Ιουλίου μόνο ταιριαστό πρώτο θέμα για την εφημερίδα ήταν τα δίδυμα. Δεν είχαν σκοτωθεί. Η ελπίδα, που νομίζεις ότι έφυγε με το θάνατο του Άντριαν Κρονάουερ, εκείνου που έλεγε «Καλημέρα Βιετνάμ». Η μουσική, που νομίζεις ότι πέθανε, όπως στο «American Pie» του Ντον ΜακΛίν. Από τότε που διάβασα μία οπτική για τους στίχους του, δεν σταμάτησα να το ακούω. Δεν το είχα ταιριάξει με μία κατάσταση, όμως, φαίνεται ότι δεν χρειαζόταν. Αλλά όποιου του μέλλει να πνιγεί... 
Και μετά ήρθε η Δευτέρα. Μαζί, κι οι υπόλοιπες μέρες. Σήμερα είναι Σάββατο. Οι ψυχές μας ερείπιο. Υπαρξιακή καταστροφή, δεινό απερίγραπτο. Η χαρά αγνοείται.
Η χαρά αγνοείται Η χαρά αγνοείται Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 4:46 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.