Δεν είναι ο επιούσιος, Πέτρο-Ο Άγιος Πέτρος θέλει να σας μιλήσει.

-Τέτοια ώρα;

Ο ανθυπάγγελος Ζήνων ένευσε με συγκατάβαση.

-Καλά, πέρνα μου τη γραμμή.
-Φαίνεται ότι δεν σας το εξήγησα ορθά. Είναι εδώ, απ’ έξω.
-Σοβαρά; Έκανε 68 αγιομίλια μεσημεριάτικα; Πες του να περάσει.

Η ελαφριά υπόκλιση του Πέτρου ήταν σήμα κατατεθέν. Από τη βιασύνη του, όμως, λίγο έλειψε να πέσει.

-Κάτσε, Πέτρο, αν είναι να σπάσεις τα ποδάρια σου, άσε την υπόκλιση.
-Νεφεληγερέτη, είναι άμεση ανάγκη να στείλουμε μία δυνατή βροχή στην Αττική. Έχω φέρει το νομοσχέδιο.
-Γιατί;
-Έβαλαν πυρκαγιά και καίγεται ο τόπος. Νεκροί, τραυματίες, οι άνθρωποι πεινάνε. Μεγάλη καταστροφή.
-Μισό λεπτό, μισό λεπτό, πολύ συναίσθημα διαβλέπω και δεν μου αρέσει. Πάμε από την αρχή.
-Το πρωί κάποιοι έβαλαν πυρκαγιά στην Αττική, Νεφεληγερέτη. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να σας πω τους λόγους, εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους την ανθρώπινη ψυχή. Από το πρωί η φωτιά έχει ξεσαλώσει. Έχει κάψει περιοχές. Ο άνεμος βοηθάει. Μία δυνατή βροχή δεν θα ήταν παράλογη. Ίσα ίσα να σταματήσουμε την αιμορραγία.
-Πέτρο, κάτσε παιδί μου. Ξέρεις ότι η σχέση μας δεν είναι αυστηρά επαγγελματική. Κάτσε να ξαποστάσεις.
-Δεν έχουμε χρόνο, Πατέρα.
-Εγώ φτιάχνω το χρόνο. Κάτσε.

Ο Πέτρος έκατσε, αλλά το λαχάνιασμα δεν τον είχε εγκαταλείψει.

-Πάντα έκανες τη δουλειά σου με σεβασμό για τους ανθρώπους. Ένα χαρακτηριστικό που εκτιμώ σε σένα είναι ότι δεν έχεις ξεχάσει τις αδυναμίες που είχες στην ανθρώπινη υπόστασή σου. Πάντα ασχολείσαι να κόβεις δράμια από τη δυστυχία, να δημιουργείς ψεύτικες ηλιακές αχτίδες. Παραβλέπω ότι δεν το κάνεις με φειδώ, αλλά με κάτι που προσεγγίζει την υπερβολή, που σε αυτά τα μέρη απαγορεύεται από αρχαιοτάτων. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω, μια και μου ανοίχτηκες, ότι ποτέ δεν μου ζήτησες να στείλω μία άνοια στον δικτάτορα της Ουγκάντα, να παραλύσω τα μέλη ενός σίριαλ κίλερ σε αμερικάνικο σχολείο, να κάνω ευσπλαχνικούς τους ισχυρούς άνδρες εκείνου του κόσμου. Δεν μου ζήτησες να ρίξω τρεις τόνους φαγητό στη Βολιβία, που δεν έχουν φάει ποτέ. Δεν μου είπες καν να κάνω έστω κάτι για την άμοιρη τη Βενεζουέλα. Μου ζητάς τώρα να υπογράψω ένα χαρτί που θα στείλει μία ισχυρή βροχή στην Αττική. Διότι κάποιοι έβαλαν φωτιά για τους δικούς τους σκοπούς. Δεν θέλω να αναλωθώ σε κλισέ, αλλά η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη θύματα. Το έχουμε συζητήσει ξανά.
-Είναι μία μικρή χώρα, πάντρε, με μεγάλη καρδιά.
-Η χώρα έχει μεγάλη καρδιά;
-Όχι, οι άνθρωποί της.

Ο Θεός απέστρεψε για λίγο το βλέμμα του. 

-Ίσως δεν έχεις ξυπνήσει καλά σήμερα. Δεν περίμενα τόση αφέλεια.
-Θα τολμήσω να ρωτήσω πώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα.
-Μου φαίνεται ότι το να απαντήσω δεν βοηθάει. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, εγώ σου πρότεινα να καθίσεις. Η μεγάλη καρδιά είναι κάτι εξεζητημένο. Αυτή η γη δεν έχει ταίρι, αλλά οι άνθρωποί της… Σκέψου το λίγο. Δεν θα ήταν άδικο να δώσω ανθρώπους που να γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν αυτόν τον τόπο, που να είναι αρκετά έξυπνοι;
-Είναι αρκετά έξυπνοι.
-Κατά μόνας. Όχι εν οίκω. Όχι εν τω συνόλω. Αν τους στείλεις στη Δανία, θα διαπρέψουν. Μαζί, το μόνο που κάνουν είναι να γκρινιάζουν. Για τον καιρό, για ό,τι γίνεται. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα λαό που είναι ευτυχισμένος τον περισσότερο καιρό, επειδή έχει βρει αυτόν που φταίει.
-Είναι ένας από τους λαούς σας.
-Τώρα νιώθω σαν να μιλάω με κάποιον που μόλις γνωρίστηκα. Δεν υπάρχει παιδί που να μην είναι παιδί μου στη Γη. Κανείς δεν κρίνεται από αυτό που πιστεύει θρησκευτικά, αλλά από τον ανθρωπισμό του. Και πάλι, θα μπορούσα να πω ότι κι αυτό δεν είναι ακριβές. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αγαπούν τον ανθρωπισμό και αγαπούν τους άλλους ανθρώπους και εκείνοι που επειδή είναι ανθρωπιστές δεν αντέχουν τους άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν τα ζώα και εκείνοι που λατρεύουν τα ζώα τους. Εκείνοι που μιλούν στα λουλούδια. Υπάρχουν άνθρωποι καλοσυνάτοι που είναι ρατσιστές και μη ρατσιστές που θέλουν να βγάλουν το μάτι του γείτονα. Νηστευτές που έχουν να κάνουν ανεπιτήδευτα καλή πράξη από τότε που βρίσκονταν στο μάρσιπο. Χριστιανοί Ορθόδοξοι παιδόφιλοι. Μουσουλμάνοι άγιοι. Τέλος πάντων, πόσοι νεκροί μέχρι τώρα;

Ο Πέτρος ψηλάφισε το πιγούνι του. 

-Δεν έχουν βρει, αλλά νομίζω ότι θα περάσουν τους 100.
-Τέσσερις ώρες στην Κένυα, δηλαδή.
-Αναλογικά, πολύ περισσότερο. Η Κένυα έχει 50 εκατομμύρια πληθυσμό.
-Ας πούμε 40 ώρες τότε, αφού σου αρέσουν οι απλές εξισώσεις. Μήπως προτιμάς να υποδείξω τους ενόχους;
-Αυτό θα ήταν σκανδαλώδες. Δεν θα σας ζητούσα ποτέ να κάνετε τόσο προφανή παρέμβαση.
-Δεν θα κάνω, όμως, κάτι άλλο. Με συγχωρείς για τον κυνισμό, αλλά αν έπρεπε να στενοχωριέμαι για την Αττική, θα έπρεπε να στενοχωριέμαι για όσους χάνουν τη ζωή τους επειδή κάποιος το αποφάσισε. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου, δεν έχω κάνει χώρο για ψυχολόγους εδώ, στην Εδέμ, και ασφαλώς δεν πρόκειται να ζητήσω χάρη από τον Μεφιστοφελή.

Ο Θεός πάτησε ένα κουμπί επικοινωνίας. 

-Ο Χριστός πού είναι Ζήνων;
-Αυτοσυγκεντρώνεται.
-Κουντελίνι γιόγκα;
-Ναι Πατέρα.
-Ωραία, όταν τελειώσει, πες του να περάσει από εδώ. Θέλω να δω τι έχει να πει για την αγάπη του πλησίον για το αυθαίρετο.
-Μάλιστα.

Ο Θεός έβγαλε το δάχτυλο. 
-Μου αρέσει να τον πειράζω. Είναι καλούλης, το αποδέχεται το πείραγμα. Τους είπε κάτι τόσο απλό, για την αγάπη. Ακόμα απορώ πού το έμαθε. Εγώ δεν του είπα τίποτα. Αλλά δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι. Έχουν περάσει 2.020 ανθρώπινα έτη και ακόμα δεν μπορούν, όχι να ενσαρκώσουν τη συμβουλή, ακόμα και να την καταλάβουν.  

Ο Πέτρος πείραξε τη φράντζα του, νωχελικά, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη μελαγχολία του. Ο Νεφεληγερέτης τον κοίταξε τρυφερά και σαρκαστικά. Πήρε μια βαθιά ανάσα.

-Ίσως μπορέσω να στείλω λίγες ψιχάλες. Δεν θα σώσουν τίποτα, αλλά μπορεί να φέρουν αισιοδοξία. Δεν θα σταματήσω την καταστροφή. Ο πλανήτης ακολουθεί την πορεία του. Ο άνθρωπος είναι ένα αναλώσιμο ον. Φεύγει και έρχεται συνεχώς. Αυτό είναι μόνο. Δεν φταίμε εμείς που νομίζει ότι είναι το επιούσιο ον. Κανένας σκύλος ποτέ δεν μου έχει δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα. Πέτρο, λυπάμαι που έκανες τόσο κόπο τζάμπα. Ελπίζω να έμαθες κάτι από όλα αυτά. Ο Ζήνων θα καλέσει ουρανόταξο. Εγώ θα το πληρώσω. Πάρε την πινακίδα κι αν διπλοπαρκάρει, ενημέρωσέ με.

Δεν είναι ο επιούσιος, Πέτρο Δεν είναι ο επιούσιος, Πέτρο Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 6:21 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.