Το ξύπνημα μετά τη φυγή από το βάλτοΔεν είναι εύκολο να πεις ποιος φταίει.Ποιος νοιάζεται. Ποιος αδιαφορεί. Δεν χρειάζεται καν να παρασυρθείς σε ένα μελόδραμα. Δεν πρόκειται για βιβλική καταστροφή.
Εκείνοι που διεμήνυσαν στους εργαζόμενους ότι η εφημερίδα δεν βγαίνει ξανά δεν είναι απαραιτήτως καθίκια. Εκείνοι, επίσης, που ποσπόρισαν προς ίδιον όφελος μία συνέχεια στη δημοσιογραφική καριέρα τους και άφησαν τους άλλους να πα να πνιγούν δεν είναι απαραιτήτως καθίκια, αν και κάποτε βόρα των εργαζομένων έγινε ένας δακτυλοδεικτούμενος «ρουφιάνος», ο οποίος, πάντως, δεν είχε αποφασίσει απόλυση. Ήταν εκείνος που είχε προσληφθεί γιατί είχε το σουλούπι του υπεύθυνου και του φταίχτη για ό,τι συνέβαινε, ξέχωρα από τις δημοσιογραφικές ικανότητες. Ήταν πανεύκολο. Ό,τι χρειάζεσαι σε μία ιστορία είναι ένας φταίχτης και αν τον βρεις σταματάς. Ήτο σπορ άνωθεν, που εξαρτάτο από την όρεξη. Σε περιπτώσεις που έφτανε η ώρα, η πρωτοτυπία έπαιρνε θέση. Α, όλα κι όλα, ήταν τέχνη το ξερίζωμα. Και παρέμεινε. Άκαρδη, άσπλαχνη, παρά ταύτα τέχνη.

Η εφημερίδα και οι περιπτώσεις φίλων μού έχουν μάθει ότι εργαζόμενο με αξίωμα φίλο των εργαζομένων δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι ποτέ. Διαλαλoύντα με ντουντούκα δικαιώματα εργαζομένων δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι ποτέ. Διαλαλούντα διαλαλούντος με ντουντούκα δικαιώματα εργαζομένων δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι ποτέ. Τέτοιο σύστημα δεν έχει δουλέψει ακόμα, διότι πρόκειται για ακροβασία. Πετυχημένες διακυβερνήσεις είθισται να συμβαίνουν όταν ο αξιωματικός είναι ταυτοχρόνως σκύλος, ένα σκληρό καθίκι, αλλά όχι για τον εαυτό του. Είτε αν αναγνωρίζει μέσα από μία κανονιστική διάσταση την αξία των εργαζομένων και τους προσφέρει μία άνετη ζωή, προκειμένου να είναι αποδοτικότεροι, ποντάροντας, ωστόσο, στο ότι αυτή δεν θα είναι εσαεί δεδομένη. Το πρώτο δεν αναγιγνώσκεται εύκολα και το δεύτερο δεν συνηθίζεται να συμβαίνει στο βαλκανικό χάος, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να απορροφήσει μία τεχνοτροπίστικη κοινωνία, μια και ουδεμία εκ των χωρών του ανήκει όντως εις τη Δύση. Στα 4,5 χρόνια που υπήρξα εργαζόμενος και ρούφηξα με το μεδούλι τη δουλειά, απολαμβάνοντάς την  και απομυζώντας από εκείνη την κατοπινή όποια σοφία, πληκτρολογώντας σαν τον ιεροκήρυκα του Λίνκολν, τόσο τεμπέλης που όταν άρχιζα δεν μπορούσα να σταματήσω, ολισθαίνοντας σε ατοπήματα ων ουκ έστιν αριθμός, πολλά εξ αυτών με θέση στο βιβλίο της αθέλητης κωμωδίας, αν η γνώμη μου ήταν ότι έδωσα περισσότερα από όσα πήρα, θα ήταν λανθασμένη. Βεβαίως, δεν μπορώ να πω ότι καριερίστικα υπήρξε κάποια ωφέλεια, άνοδος ή όλα αυτά τα χρειαζούμενα τετριμμένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι άπαξ και τα συμπεράσματα είναι σχεδιασμένα τέλεια μέσα σου δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες για το πώς και το τι, καθώς τότε θα ήταν πληροφόρηση και αυτή, ως γνωστόν, δεν μπορεί να σου παρέχει σχηματισμό και γνώση, παρά κάποια πνευματώδη υφή η οποία ενδεχομένως να προσφέρει απλώς νευρικότητα.


Ίσως να έπρεπε να έχει τελειώσει πιο νωρίς. Οι φίλοι μου να μην έχουν βαλτώσει, παρουσιάζοντας απλώς εαυτούς κάθε μέρα, μαζί με την αγάπη τους σε κάτι που ουδέποτε προτίθετο να δώσει κατανόηση. Εμείς, που φύγαμε από λίγο ως πολύ νωρίτερα, είμαι αρκετά βέβαιος ότι στενοχωρηθήκαμε στο άκουσμα. Να έχεις δουλέψει σε κάτι και να υπάρχει, έστω και παρασιτικά, δίνει την αίσθηση της στιβαρότητας στο παρελθόν σου. Δεν ήταν το Newsroom, αλλά ήταν κάτι ωραίο, ακόμα και αν είχε τραχεία υφή. Από εδώ και πέρα, το επόμενο ξύπνημα θα πρέπει να είναι η ανακαίνιση, εκ του μηδενός, της διαλυμένης αυτοπεποίθησης. Αν έχει μεγάλη σημασία για ποιο λόγο συνέβη, τα πλήκτρα που ζωντανεύουν αυτήν τη στιγμή δεν την ασπάζονται, όπως και απεχθάνονται την ενοχοποίηση. Ένα μάθημα, για τη μοιρολατρία, για την άκαρπη διαμαρτυρία, για το χάσιμο του μέτρου στην απόσταση του εκάστοτε εργοδότη, τυχοδιώκτη, άτυχου, κάποιου που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μαγαζί σαν λαγό στην εκδοτική κούρσα, θα ήταν πιο χρήσιμο. Όταν απευθύνεσαι σε πολλούς, χρησιμοποιείς την ηθική υπόσταση, κάνεις επίκληση στο συναίσθημα. Αλλά ιτς μπίζνες μπέιμπι και εξ όσων είναι γνωστά μέχρι και τώρα, οι αξίες αφορούν στην οντότητα. Παρ’ όλο που η μάζα είναι διατεθειμένη να πιστέψει την όποια παραμύθα.
Το ξύπνημα μετά τη φυγή από το βάλτο Το ξύπνημα μετά τη φυγή από το βάλτο Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 4:13 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.