Το χαρτί λέει τα κάλαντα στα ΧανιάΚάλεσε έντρομος και είπε ότι στην πύλη Σαμπιονάρα των Χανίων είδε ένα σύννεφο που έμοιαζε εκπληκτικά με τον Τζιμ Χένσον. 

Αν με βάλεις να κάνω δύο ευθείες γραμμές, πιθανότατα θα φτιάξω ένα ταραγμένο σημείο στον Ινδικό Ωκεανό. Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί ανάμεσά μας, αρκετά ανώμαλοι ώστε οι ευθείες γραμμές να είναι πραγματικά ευθείες, οι κύκλοι τους να μην πρέπει να κάνουν επίσκεψη στον ψυχολόγο, επειδή έχουν βαθιά τραύματα και η φαντασία τους να μπορεί να τους οδηγεί παντού μέσω του χαρτιού. Το οποίο, ενίοτε, και με την τάση του ανθρώπου να βλέπει στο χάρτινο πλάσμα την κίνηση, γίνεται εικόνα. 

Τούτη τη στιγμή, τώρα δα, που μιλάμε, στα Χανιά οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Μέχρι το Σάββατο οι πραγματικότητες ανακατεύονται στην Κρήτη, που με τον αέρα της Αφρικής μπορεί να διατηρεί όση θέρμη πρέπει, τόσο με βάση το χειμώνα που εγκαταστάθηκε για να παίξει την πρώτη από τις τρεις πράξεις του, την πιο σαγηνευτική (ή καταθλιπτική) ελέω Χριστουγέννων, όσο και λόγω της εορταστικής ατμόσφαιρας. Από την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, έως το Σάββατο, 23, θα παρουσιαστεί στους κατοίκους των Χανίων αλλά και στους επισκέπτες μία φουτουριστική όσο και νοσταλγική πραγματικότητα, που είναι ίδιον της εικονογραφίας, μίας τέχνης σχετικής διότι μπορεί να επικληθεί από εκείνον που θέλει να γίνει επαγγελματίας, αλλά και από αυτόν που προτιμάει να σχεδιάζει την Τζέσικα Ράμπιτ ή τον γηγενή του Άρη από το να βλέπει τον Τζέιμς Κόρντεν να τραγουδάει καραόκε σε αυτοκίνητο στο youtube. Από εκείνον που, όταν διαβάζει για τον Λεοπόλδο Μπλουμ, τον ζωγραφίζει αντί να τον φαντάζεται. Πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο σε εκείνους που στις γραμμές τους βλέπουν τον Ντένις Ρότκιν να χορεύει, αντί να μιλάνε για απλές γραμμές σε άσπρο χαρτί (που και πάλι είναι γαμάτο, αλλά είναι προτιμότερο να παίζεις τη «Φαντασία» στο κεφάλι σου από το να μην την παίζεις. Είναι το 1ο Chania Cartoon & Animation Festival, που γίνεται στην πύλη Σαμπιονάρα (ένα όνομα που σε βγάζει με μαγιό αλά Βέγγος πάνω στις μπουρμπουλήθρες μίας Dom Perignon ή δίπλα στον Ζινεντίν Ζιντάν, όταν σήκωσε το τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1998) και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Θα μου πείτε, μα τόσο ψωνισμένοι πχια, που χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες για ένα φεστιβάλ που γίνεται στην Κρήτη; Θα σας απαντήσω «χα». Διότι δεν πρόκειται για ένα αμιγώς ελληνικό φεστιβάλ. Θα τολμούσα να το αποκαλέσω διεθνές, χωρίς να έχω πάρει όπιο. Πέρα από τους 25 Έλληνες σκιτσογράφους, που λαμβάνουν μέρος σε αυτό, με τα έργα τους εκτεθειμένα στη Σαμπιονάρα και την πρόσβαση ελεύθερη για τους ρέκτες και μη των συγκεκριμένων τεχνών και των τεχνικών τους, έχουν σταλεί στο φεστιβάλ, ούτε λίγο ούτε πολύ, 929 ταινίες από 80 χώρες, από τις οποίες οι 120 έχουν επιλεγεί για να προβληθούν τις τρεις μέρες που θα διαρκέσει. Τέσσερις, αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη, από την Τετάρτη, τα έργα έχουν ήδη εκτεθεί στην πύλη Σαμπιονάρα, που μπορεί να κάνει τον Σταν Λι να γίνει πράσινος από το κακό του. Ο Σταν Λι, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ζει ακόμα. Οι καλύτερες από τις ταινίες του φεστιβάλ θα τιμηθούν τη δεύτερη μέρα του.

Το πρόγραμμα:

Πύλη Σαμπιονάρα

20-23 Δεκέμβρη

10:00 – 22:00

Το πρόγραμμα ταινιών :

Πέμπτη 21/12

18:00-19:30 Διεθνείς Σπουδαστικές Ταινίες Animation Α’

19:45-21:15 Διεθνείς Ταινίες Animation Α’

21:30-23:00 Ελληνικές Ταινίες Animation

Παρασκευή 22/12

18:00-19:30 Διεθνείς Σπουδαστικές Ταινίες Animation Β'

19:45-21:15 Διεθνείς Ταινίες Animation Β’

21:30-23:00 Ταινίες που διακρίθηκαν από την επιτροπή του φεστιβάλ

Σάββατο 23/12

18:00-19:30 Διεθνείς Σπουδαστικές Ταινίες Animation Γ’

19:45-21:15 Διεθνείς Ταινίες Animation Γ’

21:30-23:00 Διεθνείς Ταινίες Animation Δ’

Οι 25 επίσημοι καλεσμένοι καλλιτέχνες του φεστιβάλ :

Δήμητρα Αδαμοπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Αντώνης Γαλάτης, Μαρία Γερογιαννάκη, Γιώργος Γούσης, Έκτορας Αποστολόπουλος, Βαγγέλης Ελευθερίου, Πάνος Ζάχαρης, Τάσος Ζαφειριάδης, Βασίλης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Καμένος, Σταύρος Κιουτσιούκης, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Παναγιώτης Λύρης, Γιώργος Μπουγάς, Αντώνης Νικολόπουλος – Soloup, Ντίνος Ξύγκας, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Γιώργος Παπαδάκης, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Στέλλα Στεργίου, Νικόλας Στεφαδούρος, Ηλίας Ταμπακέας, Πέτρος Χριστούλιας.

Μαζί με τα έργα των 25 εγνωσμένων καλλιτεχνών, υπάρχουν και δημιουργίες που έχουν φτιάξει οι φοιτητές της σχολής Ορνεράκη, αλλά και οι μαθητές του Εργαστηρίου Σκίτσου Χανίων. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι την επόμενη μέρα τα πιτσιρίκια δεν θα τραγουδάνε τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων με φωνή Ομήρου Σίμπσον. Ωστόσο, όσο δεν τον κάνουν με το στυλ κάποιου από τους πιτσιρικάδες από το «South Park», όλα καλά.
Το χαρτί λέει τα κάλαντα στα Χανιά Το χαρτί λέει τα κάλαντα στα Χανιά Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 2:19 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.