Αυτά που έμαθες το 2017Ο κανονικός τίτλος του κειμένου είναι «αυτά που έμαθες το 2017 ή, αν τα υποψιαζόσουν, τα επιβεβαίωσες», αλλά επειδή δεν είμαι ο Δήμος Αβδελιώδης, κόπηκε στο μοντάζ.


Όπως οι μάγοι, όταν λένε σε κάποιον να υπογράψει ένα από τα χαρτιά της τράπουλας που προτίθενται να βρουν, αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο χαρτί είναι το μοναδικό στον κόσμο, έτσι και αυτά που έμαθα, από ένα έτος, δεν υπάρχει άλλος στον κόσμο που να τα έχει μάθει. Είναι μοναδικά διότι, έτσι ρευστά όπως προκύπτουν, η ανάλυσή τους ή η άφεσή τους εντός κάνει τη διαστολή και τη συστολή προσωπική υπόθεση. Η εκμαίευση κατανοητών συμπερασμάτων είναι μόνο η προσπάθεια να αποκτήσεις μία κοινή βάση, έναν τόπο συνεννόησης, που συνήθως, αν και δεν αποτελεί προσπάθεια, αφού συμβαίνει κοινή συναινέσει, παραμένει απελπισμένη. Το ουσιαστικό δεν είναι σίγουρο, αφού λογικά, με βάση την κοινωνική εκφορά μίας πειθαρχημένης ναζομάζας κατάστασης, δεν πρέπει να υπάρχει καν.

Επειδή η πρωτοτυπία ξεχειλίζει, θα προτιμήσω τον αριθμό «17» για τα πράγματα που έμαθα αυτό το έτος. Το κείμενο είναι γραμμένο στο δεύτερο ενικό, για λόγους ευκολίας και δεοντολογίας, υπό μία έννοια, παρά συμβουλευτικούς.

17. Όταν είσαι για κάποιον πεμπτοέκτη επιλογή, μη φεύγεις κατευθείαν. Αν στο πει ή στο δείξει, όμως, κάνε την με ελαφρά και μη γυρίζεις πίσω. Δεν υπάρχει περίπτωση, στη συνέχεια, να σου δείξει κάτι διαφορετικό. Το αυτό ισχύει και σε σχέσεις που λογίζονται ως «σοβαρές» και, άρα, είναι πνιγμένες στον ίδιο τους τον ομφάλιο λώρο. Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι για να διαλυθεί κάτι χρειάζεται ακριβώς ένα δευτερόλεπτο. Ο εγωισμός της προτεραιότητας συνήθως συγκρούεται με τη λογική και όταν γίνεται αυτό η δεύτερη είναι πιο σημαντική, διότι στις 99 στις 100 περιπτώσεις χάνει τη μάχη. Μόνο εκείνη, όμως, μπορεί να σου δώσει το δικαίωμα, όταν φεύγεις, να μπορείς να κάνεις λόγο για ώριμη επιλογή. Ασφαλώς και κοινωνικά δεν τίθεσαι εν επικρίσει ή τουλάχιστον δε συμβαίνει δημοσίως και σε κοινή θέα. Αυτός που μπορεί να το κάνει μη φοβούμενος το κόστος, έχει συνδεθεί με προσωπικούς δεσμούς μαζί σου -και μάλιστα χωρίς να αναμένει ανταπόκριση. Σίγουρα, δεν είσαι δική του πεμπτοέκτη επιλογή. Μόνο που σπανίως το αλληλοσυμπληρούμενο δεν επιτυγχάνεται με το δύσκολο τρόπο, οπότε οι πιθανότητες, με τη στυγνή στατιστική ματιά, αναφέρουν πως η συμπλήρωση, ασχέτως αν δεν γίνεται να προκύψει ισορροπία, πρέπει να έρχεται μέσα από τη δική του αδιαφορία. Κι αυτό θα ίσχυε αν δεν υπήρχε ένα ολόκληρο σκαρίφημα ευαισθησίας πάνω στον καθένα μας, αν δεν επηρεαζόμαστε από το παρελθόν και αν δεν αντιδρούσαμε απέναντι στην υποψία φόβου.

16. Ο Τζον Καζάλ έπαιξε σε 5 ταινίες τη δεκαετία του ’70 και οι 5 προτάθηκαν για Όσκαρ. Όλα άρχισαν από τον «Νονό», μετά έπαιξε στη «Συνομιλία» με τον Τζιν Χάκμαν, έπειτα στον «Νονό 2», κατόπιν στο «Dog Day Afternoon» και, τέλος, στον «Ελαφοκυνηγό», όντας όμως ήδη προσβεβλημένος από καλπάζοντα καρκίνο. Αποχαιρέτησε τον κινηματογράφο και την ίδια τη γήινη ύπαρξή του πλάι στη γυναίκα της ζωής του, τη μέλλουσα καλύτερη ηθοποιό του δυτικού κινηματογραφικού κόσμου, Μέριλ Στριπ.

15. Η ευθύτητα και η συνείδηση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, η πιο έντονη σχέση που έχουν είναι όταν συνδέονται. Η ευθύτητα, ως τρόπος συμπεριφοράς, γεννιέται από τη διάθεση. Η συνείδηση είναι το περίγραμμα της ύπαρξης και όχι μόνο το μέρος που σε εγκαλεί στην τάξη ή σε παρακινεί να συνεχίσεις μία συμπεριφορά. Είναι ένα κοινό λάθος να μπερδεύουμε τη συμπεριφορά με τη διάθεση και να τα συνδέουμε. Περισσότερο, μία ευκολία.

14. Εκτίμησε περισσότερο εκείνον που στα δώρα σου αντιδρά με χαρά, ακόμα και αν δεν μπορεί να δείξει ότι χαίρεται με το ίδιο το δώρο. Χαίρεται επειδή του το έκανες. Εκτίμησέ τον όταν επανειλημμένως έχει την ίδια αντίδραση. Και κράτα τον μέχρι να σταματήσει να σε αντέχει, όποια κι αν είναι η συμφωνία, ιδίως όταν δεν υπάρχει.

13. Η Μπιγιονσέ είναι η βασίλισσα των ΗΠΑ. Ακόμα και η Μισέλ Ομπάμα, στις τελευταίες συνεντεύξεις της, αναφερόταν στην Μπιγιονσέ λες και στη δική τους σχέση η τελευταία ήταν που έκανε κουμάντο. Beyoncé Know(le)s. 

12. Το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας είναι το βραδινό. Η θεωρία αναφέρει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό, όμως το πρωινό είναι το πλέον απενοχοποιημένο, αφού μπορείς να φας όσο αντέξεις. Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι δεν τρώνε το πρωί, αλλά σχεδόν κανέναν ότι δεν τρώει το βράδυ. Με τον οργανισμό πιο ευάλωτο, εύκολα η ποσότητα μπορεί να είναι παραπανίσια, ένα μουτζουρωμένο ραβασάκι που πιθανώς δε θα ξεφορτωθείς εύκολα.

11. Έμαθες πώς λέγεται ο ερωτευμένος στα ρώσικα και πώς να ρίχνεις ένα άπερκατ. Αλλά όχι ένα καλό άπερκατ.

10. Μη διαβάζεις Νίτσε. Δεν έγραφε για σένα, αλλά για τον εαυτό του. Ο ουμπερμένς είναι ξεκάθαρη απάτη. Αν διαβάσεις με ειλικρίνεια, δεν θα καταλάβεις Χριστό (καλό;). Αν διαβάσεις για να υιοθετήσεις, στην καλύτερη θα μετατραπείς σε αρτηριοσκληρωτικό κουλτουριάρη. Αν διαβάσεις για να λυτρωθείς, θα κυνηγάς ανεμόμυλους. Μη διαβάζεις Νίτσε. Δε θα σε κάνει πιο ψαγμένο από ό,τι είσαι.  

9. Η καθαρή συνείδηση με τον ύπνο έχουν όση σχέση έχουν ο μπαρμπα Στρουμφ με τον Τερμινέιτορ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν προσπαθούν απλώς να βγάλουν τη μέρα αξιοπρεπώς. Η καθαρή συνείδηση με την πράξη έχουν τη σχέση του Μίκι με τον Κέρμιτ. Πιο κοντινή, αλλά και πάλι... Πολλοί ναζί έγιναν υπεραιωνόβιοι, που σημαίνει ότι δεν έσκασαν για τα αποτελέσματα των πράξεών τους.

8. Όταν βρεθείς σε δύσκολη θέση και φταις, βρες ένα καλό άλλοθι και χρησιμοποίησέ το. Μετά γύρισε στο σπίτι και κατάρριψέ το, βρίζοντας τον εαυτό σου για όλα τα ελαττώματά του. Αλλά μην το πεις σε κανέναν, αν δεν έχει περάσει πολύς καιρός.

7. Μην προσπαθείς να ζήσεις το καλοκαίρι σου με βάση το προηγούμενο. Πρώτον, δεν γίνεται και, δεύτερον, θα εκπλαγείς πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος όταν βρίσκεσαι σε τέτοια αποστολή.

6. Όλοι ξέρουμε ότι χρησιμοποιούμε το χαρτί της αξιοπρέπειάς μας μόνο σε ανθρώπους που αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να μας ξελογιάσουν. Ευτυχώς, οι υπόλοιποι είναι ελάχιστοι.

5. Άλλη μία χρονιά που δεν περπατούσες ενώ σκεφτόσουν ότι εκείνη τη στιγμή το έκανες. Ούτε μία στάλα ιδρώτα ούτε ένα λαχάνιασμα, τίποτα. Υπάρχει κάτι θετικό στην έντονη σκέψη μίας κατάστασης που δεν κάνεις επί του πρακτέου, τελικά, απλώς δεν το έχεις αλιεύσει ακόμα.

4. Αν ένας έμπορος σε ρίξει στη μοιρασιά, αποκλείεται να νιώσει άσχημα για αυτό, όσο κι αν εσύ νομίζεις ότι μπορεί και να συμβαίνει. Αν τα αφεντικά ένιωθαν άσχημα για τους όρους που βάζουν στους εργαζόμενους, τότε είτε θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, είτε να έχουν χρεοκοπήσει.

3. Η κατάληξη -άκης στα κρητικά επίθετα είναι, στην πραγματικότητα, υποτιμητική. Για την ακρίβεια, ήταν. Οι χριστιανοί Κρητικοί αναφέρονταν με αυτόν τον τρόπο στους μουσουλμάνους Κρητικούς το 19ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Μινωτής, ένας κολοσσός του θεάτρου, έκοψε δίχως δεύτερη σκέψη την κατάληξη από το επώνυμό του. 

2. Πολλά πράγματα που κάνουμε και, ενδεχομένως, είμαστε αποδίδονται στο παρελθόν. Στην ανατροφή που πήραμε και στις συμπεριφορές πάνω στην άψη της στιγμής. Ακόμα και αν είναι πραγματικότητα, είναι μία πολύ ωραία δικαιολογία. Οι αστρονόμοι ισχυρίστηκαν ότι τα άστρα απέναντι στα οποία γεννηθήκαμε ρυθμίζουν κάποια από τα χαρακτηριστικά μας, αλλά μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο ώστε να τα κάνουμε να μοιάζουν δευτερεύουσας σημασίας. Το να τα ρίχνουμε όλα εκεί, ένα αξίωμα, αυταπόδεικτο επιχείρημα, όσο επιτρεπτό και αν είναι, δεν είναι απολύτως ειλικρινές. Άπαξ και βρεις μία καλή δικαιολογία για αυτό που φταίει και το βάζεις στην ημερήσια διάταξη, παύεις να δουλεύεσαι.   

1.Τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα από το 2017 τα άφησα απ’ έξω.Όχι από κρυψίνοια, αλλά διότι πιάνουν τον πιο σημαντικό χώρο στον εγκέφαλό μου. Μόνο όταν αποσυμπιεστούν θα εμφανιστούν, αλλά αυτό δεν θα γίνει παρά τα επόμενα χρόνια, με το δικό τους σχήμα, όταν πια δεν θα μπορώ να ταυτίσω τον τόπο και το χρόνο από τους οποίους προέρχονται.
Αυτά που έμαθες το 2017 Αυτά που έμαθες το 2017 Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 1:54 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.