Η εγγονή του Στάλιν


Τα συμπεράσματα που γίνεται να εξαχθούν από τον τίτλο είναι πλείστα. Ένα είναι ότι πρόκειται για μεταφορά, κάτι που χρησιμοποιείται ως δόλωμα, αν και δεν θα ήταν κατανοητό το γιατί.
Κάποιο άλλο, ότι θα μπορούσε να υπάρχει όντως ένα σημείο στο οποίο θα γινόταν αναφορά σε μία κάποια εγγονή του Γιόζεφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, μίας μορφής η οποία ταίρι δεν είχε σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα του 20ου αιώνα σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και επιρροή σε ό,τι αφορούσε τους λοιπούς… λειψούς ηγέτες στη μεταπολεμική συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Η εγγονή θα μπορούσε να είναι παγίδα, να είναι μία στιγμή από τη θητεία του Ιωσήφ στην κορυφή της κομουνιστικής πυραμίδας ή μία θηριωδία. Ή θα μπορούσε, για μία φορά, να είναι όντως μία συγκεκριμένη εγγονή του Στάλιν. Παραδείγματος χάρη, η Κρις Έβανς, ετών 44.

Η ιστορία της μπορεί να είναι σημαντική, αλλά δεν υπακούει στην ουσία του κειμένου. Η οποία είναι να εκδηλωθεί η απάτη που εκκολάφθηκε σαν αυγό του Ρεμί σε μία συζήτηση στα μέσα της εβδομάδας. Κατά την οποία (συζήτηση) μιλούσα με μία κοπέλα για την οποία θα μπορούσες να θέσεις την καλλιέργεια ως βάση, η οποία έθεσε επί τάπητος το θέμα για την εγγονή του Στάλιν, με βάση μόνο το χαρακτηρισμό: Εγγονή του Στάλιν. Ακόμα χειρότερο, για να σου δημιουργήσει ψυχολογικά. Αν ήταν η κόρη του Στάλιν θα επρόκειτο για κάτι διαφορετικό. Η κόρη είναι ακόμα, εκτός από την περίπτωση να μην έχει προλάβει τον μπαμπά της, μία ρέουσα φιγούρα, ένα παιδί που μέσα του τρέχει αίμα. Μπορεί να συζητάει με τον μπαμπά της και να αμφισβητεί την αξία του τις στιγμές που εκείνη αναδεικνύεται. Οι γνωστοί μπαμπάδες, άλλωστε, πάντα είχαν πρόβλημα για το γεγονός ότι τα παιδιά τους δεν τους θαύμαζαν. Όταν ολόκληρη η οντότητα υποκινείται από ένα σεβασμό (που άλλοτε είναι φόβος, άλλοτε δέος και αρκετές φορές μείγμα) , το γεγονός ότι το ίδιο το αίμα σου είναι ασεβές απέναντί σου πρέπει να είναι λόγος αρκετός για να δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα. Πρέπει να φανταστούμε τη Σβετλάνα, μητέρα της Κρις, να τσακώνεται με τον μπαμπά της για την ώρα που θα επέστρεφε στο σπίτι, να λέει πολύ φυσικά «δε μ’ αρέσει» για το σφυροδρέπανο ή «θέλω κόκα κόλα». Πρέπει, όμως, να τη φανταστούμε να μην μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλο το βάρος άπαξ και ο πατέρας της παρασύρθηκε οριστικά από τον κυκεώνα του χρόνου, μέχρι τουλάχιστον να αυτομολήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες παντρεύτηκε τον Ουίλιαμ Γουέσλι Πίτερς, από την ένωση των οποίων βγήκε και η Όλγκα, η οποία αυτομετονομάστηκε σε Κρις Έβανς, ενώ η ίδια η μάνα της άλλαξε το ονοματεπώνυμό της σε Λάνα Πίτερς.

Και όπως μου ανέλυε πολύ σωστά ότι το να είσαι κατιών συγγενής κάποιου είναι το πλέον προσδιοριστικό στοιχείο, η ανησυχία του ψαξίματος δεν άφησε να κρατήσει αυτήν την αχλή, η οποία ταίριαζε σαν το γοβάκι στα πόδια της Ζα Ζα Γκαμπόρ με τη φιλοσοφικότητα της συζήτησης και το βάρος που φανταζόμασταν ότι έχει κάποια που είναι εγγονή του Στάλιν. Μία απόγονος δεύτερης γενιάς ενός εκ των δέκα μεγαλύτερων ηγετών που είδε ποτέ η ιστορία, οραματιστή, μακελάρη, μεταρρυθμιστή, κατακτητή και όλα αυτά την ίδια στιγμή, ένα ζηλευτό παλίμψηστο αν στόχος είναι να έχει κάποιος μία γεμάτη ζωή.

Εν τέλει, όμως, η πραγματικότητα περιείχε την ανάλαφρη χασμωδία με τη φαντασία, την οποία και στη συγκεκριμένη περίπτωση νίκησε με χαρακτηριστική άνεση. Η Κρις Έβανς, κάτοικος του Πόρτλαντ του Όρεγκον, δεν συναισθάνεται το βάρος του ονόματός της, το οποίο δεν διαθέτει κιόλας. Διότι η παρακάτω φωτογραφία δείχνει το εξής. Αφελέστατοι, βρεθήκαμε να γελάμε, ο καθένας μπροστά στην οθόνη του. Ήταν ό,τι μας αξίζει τελικά, όταν μία φωτογραφία χωρίζει τα συνθετικά «βαρύς» και «γδούπος» και να τα βάλει στη μηχανή του κιμά για να τα αλέσει και να εξοντώσει την ύπαρξή τους. 
Η εγγονή του Στάλιν Η εγγονή του Στάλιν Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 10:51 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.