«Αποκάλυψη Τώρα» Redux


Τίποτα δεν προχωράει χωρίς μεγάλα οράματα, όνειρα, μεγαλόπνοα σχέδια. Η επική φαντασμαγορία του Φράνσις Φόρντ Κόπολα μεταφέρει το μυθιστόρημα «Σκοτεινή καρδιά» του Τζόζεφ Κόνραντ από το 1899 στην καρδιά του πολέμου του Βιετνάμ. Ο δημιουργός του Νονού θέλησε να γίνει….βασιλιάς στη θέση του χαλίφη. Αμφισβήτησε το σύστημα παραγωγής, κατασκεύασε τα δικά του στούντιο, τις δικές του εταιρίες και εφόρμησε στη ζούγκλα των Φιλιππίνων για διάστημα 16 μηνών. Ήταν ένα εγχείρημα που απασχόλησε το δημιουργό του στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70.

Το ταξίδι της Αποκάλυψης τώρα (1979) διήρκησε πολύ. Μα πάρα πολύ. Τεχνικοί αρρώστησαν, ντεκόρ καταστράφηκαν, ιθαγενείς κομπάρσοι ταλαιπωρήθηκαν. Με έναν προϋπολογισμό που ξεπερνιόταν συνεχώς, προβλήματα τοποθεσιών, ένα αστέρι ( Μάρλον Μπράντο) απρόβλεπτο και ένα άλλο (Μάρτιν Σιν) να έχει μόλις αναρρώσει μετά από μια σχεδόν μοιραία καρδιακή προσβολή, η ταινία πρέπει να φαινόταν καταδικασμένη υπόθεση σε όσους δούλευαν σ’ αυτή. Αντίθετα, το αποτέλεσμα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σαν ένα άγριο ταξίδι στο αμερικανικό όνειρο που έγινε εφιάλτης.

Το «Αποκάλυψη τώρα» παρακολουθεί την πορεία του λοχαγού Γουίλαρντ (Μάρτιν Σιν) στις ζούγκλες της Καμπότζης, όπου αναζητά τον παράφρονα και αποστάτη συνταγματάρχη Κούρτς (Μάρλον Μπράντο) για να τον σκοτώσει. Ο Κόπολα σκηνοθετεί με εξαιρετική δεξιοτεχνία το σπουδαίο cast ηθοποιών δίνοντας στην ταινία μία απόκοσμη απόχρωση, ενώ η ηθοποιοί λειτουργούν μοναδικά – ο Σιν γεμάτος αμφιβολίες, ο Ρόμπερτ Ντυβάλ γεμάτος ενεργητικότητα στο ρόλο του συνταγματάρχη Κίλγκορ. Και στην καρδιά του ‘’Αποκάλυψη τώρα’’ βρίσκεται ο Μπράντο, με το κεφάλι ξυρισμένο, τερατώδης, ξεπροβάλλοντας από τις σκιές για να ψιθυρίσει λόγια σοφίας. Το αποτέλεσμα είναι συνταρακτικό και εκτοξεύει την ταινία στην κορυφή των αριστουργημάτων του κινηματογράφου.

Μια τεράστια, τρομακτική όψη των διαβρωτικών συνεπειών του πολέμου. Το ταξίδι στο έρεβος του συνταγματάρχη Κούρτς θα μείνει αλησμόνητο. Ο Κόπολα κατηγορεί ευθέως το δυτικό πολιτισμό. Ο Μάρλον Μπράντο, ως Κούρτς, απαγγέλει ποίηση Έλλιοτ και την άλλη στιγμή προΐσταται τελετών με ανθρωποθυσίες. Αποτελεί το όνειδος του αμερικανικού στρατού και ο Μάρτιν Σιν τον καταδιώκει και τον αποκεφαλίζει. Η ζούγκλα δεν μοιάζει πια να είναι ο χώρος των ζώων, αλλά η καρδιά και η ψυχή του δυτικού ανθρώπου. Ο αλαζόνας Κόπολα θριαμβεύει αλλά το σύστημα τον εκδικείται. Στη δεκαετία του ’80 χρεοκοπεί, η αυτοκρατορία του καταρρέει και πολίτης Φράνσις επιστρέφει με κομμένα τα φτερά, σε ταινιούλες της σειράς χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον.


Το φίλμ, τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (1979), ενώ είχε αποσπάσει και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εν τέλει δύο, φωτογραφίας και ήχου. Παροιμιώδες παραμένει η εναρκτήρια ομιλία του Κόπολα, όταν προλόγιζε την ταινία στις Κάννες ( Μάιος 1979) και φαντάζει περισσότερο προφητική στο σήμερα, από ποτέ. «Ήθελα η Αμερική να κοιτάξει κατάματα το πρόσωπο της φρίκης και να το δεχτεί σαν δικό της πρόσωπο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια νέα εποχή. Μιλάμε για την καινούργια εποχή που έρχεται».

Στο ρόλο του Properman

ο Θεόδωρος Τσολούδης
«Αποκάλυψη Τώρα» Redux «Αποκάλυψη Τώρα» Redux Reviewed by Unknown on 12:46 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.