ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ.: Χορεύοντας με τους “Mήδους”


Η απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου και των Δέκα Στρατηγών ήταν οριστική και αμετάκλητη. Οι Αθηναίοι έναντι στην εισβολή της Περσικής στρατιάς θα αμύνονταν μέσα στην πόλη τους, προσδοκώντας ότι σύντομα θα κατέφθανε η Σπαρτιάτικη στρατιωτική βοήθεια. Έτσι, το Περσικό εκστρατευτικό σώμα αποβιβάστηκε ανενόχλητο στον Μαραθώνα και χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση προωθήθηκε ταχύτατα προς την Αθήνα. Μετά από μία σύντομη πολιορκία, τα στίφη του Μεγάλου Βασιλιά υπερφαλάγγισαν τα τείχη και τους υπερασπιστές τους και εισέβαλλαν μέσα στην πόλη σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Η Αθήνα δεν υπήρχε πια και στα φλεγόμενα ερείπιά της ενταφιάστηκε για πάντα ο νηπιακός, εκείνη την περίοδο, Δυτικός πολιτισμός. Η πόλη δεν πρόλαβε να ζήσει ποτέ τον χρυσό αιώνα του Περικλή, με όλα τα θετικά συνεπάγωγά του  για την μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας  και κατά συνέπεια το άστρο των διανοητών της έσβησε προτού προλάβει να φωτίσει τις εσχατιές της τότε βαρβαρικής Ευρώπης. 

Πιθανότατα κάπως έτσι θα εξελισσόταν η ιστορία αν εκείνο το πρωινό του Αυγούστου ή (κατά άλλους) του Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. οι 10.000 Αθηναίοι οπλίτες  μαζί με τους 1.000 Πλαταιείς  υπό την αρχηγεία του μεγαλοφυούς στρατιωτικά  Μιλτιάδη, δεν έσπευδαν να αντιμετωπίσουν τους κατά πολύ πολυπληθέστερους Πέρσες εισβολείς στον  Μαραθώνα. Η μάχη αυτή ήταν μία από τις κρισιμότερες στην ιστορία του αρχαίου κόσμου και η έκβαση της προσδιόρισε καθοριστικά την μετέπειτα πορεία της Ελλάδος αλλά και της υπόλοιπης εν γένει Ευρώπης, διότι άλλαξε κατά κυριολεξία τον ρου της ιστορίας. Η νίκη αυτή διέλυσε τον μύθο των αήττητων μέχρι τότε Περσών και ένωσε για πρώτη φορά τους Έλληνες ώστε να αντιμετωπίσουν μετά από δέκα χρόνια τον κοινό εχθρό στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές, ανακόπτοντας την Περσική επεκτατικότητα  προς την Ευρώπη.

Τα σημαντικότερα ίσως  επακόλουθα της μάχης αυτής ήταν η εδραίωση και η περαιτέρω ενίσχυση της τότε νεοσύστατης Αθηναϊκής δημοκρατίας, που μετρούσε μόνο 18 χρόνια ζωής (508 π.Χ. υπό τον Κλεισθένη) και η ευκαιρία που δόθηκε στους Έλληνες να επιζήσουν ελεύθεροι για τους 3 επόμενους αιώνες, οπότε και ανέπτυξαν  τον αξιόλογο αυτό πολιτισμό στη βάση του οποίου σήμερα υπάρχει ο Δυτικός Πολιτισμός και ο τρόπος ζωής μας όπως τον γνωρίζουμε. Η μάχη του Μαραθώνα πέρασε στην ιστορία και στην αιωνιότητα ως σύμβολο γενναιότητας και πατριωτισμού. Ήταν η ατομική βούληση του ανθρώπου ενάντια στην επιβολή του δεσποτισμού, ο θρίαμβος των ηθικών δυνάμεων έναντι των αριθμών. Η αντίληψη αυτή αποτελεί τη βάση του κλασσικού πολιτισμού και εκδηλώθηκε ανά τους αιώνες με την καινοτομία σε όλους τους τομείς της ζωής, την πολιτική, τις τέχνες και τα γράμματα. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η πολιτισμική εξέλιξη της Ευρώπης στο μέλλον εάν έπεφτε η κοιτίδα του πολιτισμού, η Αθήνα. Ήταν η σωτηρία του Ελληνικού Πολιτισμού. Η σωτηρία του Παγκόσμιου Πολιτισμού. Ποτέ τόσοι λίγοι δεν πρόσφεραν τόσα πολλά, σε τόσους πολλούς.


Η Ιστορία, λέγεται συχνά, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ή θα πρόσθετα και εγώ και σαν τραγωδία καμιά φορά. Έστω και αν οι εποχές άλλαξαν, οι ομοιότητες με το παρελθόν παραμένουν και με την κατάλληλη δε επαγωγή, μπορούν τα ιστορικά γεγονότα να φανούν χρήσιμα όσο ποτέ ακόμα και στο σήμερα. Να το έχουν αυτό υπόψη τους οι σύγχρονοι “Πέρσες και χρυσοφόροι Μήδοι”. Αυτά διδάσκει η Ιστορία μας, μια παραλλαγή του μύθου του Δαυίδ και του Γολιάθ που πάντα και  διαχρονικά συγκινεί. Και την τελευταία αυτή επισήμανση καλό θα είναι να μην την ξεχνούν οι λαοί της σημερινής Ευρώπης και ειδικότερα κάποιοι Βορειοευρωπαίοι αλαζόνες “εταίροι μας”,  που ως άλλος Μεγάλος Βασιλιάς ζητούν και στο σήμερα γη και ύδωρ από τους Έλληνες. Και θα ήταν σώφρον,  να εκλείψουν τα πολλά μαθήματα ηθικής προς  το ηλιόλουστο λίκνο του πολιτισμού,  από αυτούς που αιματοκύλησαν πριν από μερικές δεκαετίες τον πλανήτη  διότι χρειαζόντουσαν λίγο ακόμη “ ζωτικό χώρο”. Κάτι αντίστοιχο που αναζητούσαν και οι έξ ανατολής Πέρσες πριν  από περίπου 2500 χρόνια.

Στο ρόλο του Properman

ο Θεόδωρος Τσολούδης
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ.: Χορεύοντας με τους “Mήδους” ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 490 π.Χ.: Χορεύοντας με τους “Mήδους” Reviewed by Unknown on 9:50 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.