Χαμένοι στον κόσμο του Κύκλου


Μη νομίζετε ότι τόσο καιρό δε διαβάζουμε βιβλία. Κάθε άλλο. Αυτή η στήλη του properman έλαμψε διά της απουσίας της για λίγο καιρό, αποδεικνύοντας πώς ένας γάμος, μια ανακαίνιση και πέντε μάστορες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου. Αλλά αυτό δε θα το αναλύσουμε τώρα, δεν είναι ούτε ενδιαφέρον, ούτε ελκυστικό κι ας είναι πολύ αστείο. Το θέμα είναι, περισσότερο για τη γράφουσα παρά για το «πολυπληθές» αναγνωστικό κοινό της, ότι η στήλη βιβλιοκριτικής είναι πάλι εδώ, λίγο σκονισμένη από γυψοσανίδες και στόκο, αλλά εδώ.

Μην περιμένετε να σας αποζημιώσω για την πολύκαιρη απουσία μου με υψηλή λογοτεχνία. Αν αυτήν αναζητάτε, σταματήστε την ανάγνωση τώρα. Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που με κράτησε με κομμένη την ανάσα, με έβαλε σε σκέψεις και το θεωρώ αξιόλογο, παρόλο που ανήκει στα ευπώλητα και στα «τσιτάτα». Αξιόλογο επειδή είναι δυσοίωνο, δυστοπικό και, κατά έναν παράδοξο τρόπο, ρεαλιστικό.

Ο Κύκλος του Ντέηβιντ Έγκερς είναι ο καθρέφτης της εποχής που έρχεται, αν όχι που έχει ήδη φθάσει. Μας μιλάει για την ομώνυμη εταιρεία, η οποία στην πραγματικότητα είναι η Google και για τις πρακτικές της. Για το πώς ο τρόπος ζωής αλλά και η ουσία της η ίδια αλλάζει μέσω της τεχνολογίας. Όλο το στόρι ξεκινά όταν η Μέι, μια νεαρά με κοφτερό μυαλό αλλά μίζερη καθημερινότητα σε μια δημόσια υπηρεσία, αρπάζει την ευκαιρία της ζωής της και πιάνει δουλειά στον Κύκλο. Το περιβάλλον είναι μοντέρνο, υπερσύγχρονο, φουτουριστικό, ζεστό, ιδανικό. Καμία σχέση δηλαδή με το ΙΚΑ της Αμερικής όπου δούλευε πριν. Οι άνθρωποι είναι πανέξυπνοι, δημιουργικοί, ψαγμένοι, εντελώς κουλ και προσιτοί, ακόμα και τα αφεντικά. Τα καλύτερα μυαλά του σύγχρονου κόσμου είναι μαζεμένα εκεί, στον Κύκλο, στο campus του Κύκλου και είναι έτοιμα να αλλάξουν τον κόσμο. Η Μέι νιώθει ευγνωμοσύνη, υπερηφάνεια και δέος. Λογικό. Δεν αργεί να διακριθεί για τις ικανότητές της και, καιρό με τον καιρό, αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες ευθύνες.

Και κάπου εδώ το πράγμα αρχίζει να γίνεται παράξενο. Ο Κύκλος δεν είναι μόνο η δουλειά σου, είναι το σπίτι σου, είναι ο χώρος που διασκεδάζεις, είναι ο τρόπος ζωής σου, είναι η σκέψη σου, η ψυχή σου και το είναι σου. Υποχρεούσαι να είσαι δικτυωμένος, να είσαι δραστήριος στα social media του κύκλου, να τα προάγεις και να τα τροφοδοτείς συνεχώς με ολίγη από τον εαυτό σου. Αξιολογείται και αυτό, ίσως περισσότερο από την καθαρά εργασιακή σου απόδοση. Το οκτάωρο φυσικά δεν υπάρχει, γιατί ΕΙΣΑΙ ο Κύκλος, είσαι Κυκλιστής και οι Κυκλιστές δεν γίνονται κάτι άλλο ούτε όταν κλείσει η πόρτα του σπιτιού τους.
Οι εφευρέσεις των μεγάλων κυκλιστών (οι εφαρμογές, αν σας ακούγεται πιο οικείο) αρχίζουν και συμπιέζουν τα όρια της ιδιωτικότητας, πατώντας – πρωτότυπο – στο πρόσχημα της ασφάλειας. Κυριαρχεί η ιδέα πως αν δεν έχεις να κρύψεις κάτι, γιατί να σε απασχολεί αν ο Κύκλος ή ο κάθε Κύκλος έχει όλα σου τα στοιχεία; Για το καλό σου το κάνει, σε διευκολύνει φτιάχνοντας σου ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό Εγώ και κατευθύνοντάς σε γρήγορα στα πράγματα που σε ενδιαφέρουν.

Σχόλιο: μη δίνοντας σου ποτέ την ευκαιρία να σε ενδιαφέρει κάτι άλλο, κάνοντάς σου πλύση εγκεφάλου, κανοντάς σε πιόνι ενός αλγόριθμου.


Η Μέι, ακόμα κι αν στην αρχή έχει δεύτερες σκέψεις, ακόμα κι αν έχει χάσει τον ύπνο της, ακόμα κι αν συγκρούεται με τους γονείς της και τον φίλο της, γίνεται, στο τέλος, γρανάζι του συστήματος. Και τι γρανάζι. Το πιο λαμπρό. Υπηρετεί τον Κύκλο, επικροτεί τις πρακτικές του. Μία εξ αυτών είναι η «διαφάνεια» και η πρωταγωνίστριά μας γίνεται η πρώτη που δέχεται να γίνει διάφανη, δηλαδή ο κόσμος να την ακούει και να τη βλέπει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, εξαιρουμένων κάποιων αυστηρά προσωπικών στιγμών. Τη σκυτάλη παίρνουν οι πολιτικοί, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο γίνονται διάφανοι, καθώς «στην πολιτική δεν χωρούν μυστικές συνεννοήσεις και συνομωσίες πίσω από την πλάτη του ψηφοφόρου». Κι όσοι τολμούν να αντισταθούν, φυσικά γιουχάρονται από το κοινό.
Μία άλλη εφεύρεση του Κύκλου, είναι το πλήρες παρελθόν. Τουτ’έστιν η ανακάλυψη ( κι  όχι η αποκάλυψη ) του παρελθόντος των προγόνων μας, δια μέσου των ψηφιοποιημένων πια ιχνών τους. Δηλαδή, αν όλοι «ανεβάσουμε» όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε για τους γονείς και τους παππούδες μας, όλες τις φωτογραφίες ή τα βίντεο με αυτούς, μέσω μια παγκόσμιας βάσης δεδομένων (ένα shazam του παρελθόντος τρόπον τινά) όλα αυτά θα αλληλοσυμπληρωθούν με αποτέλεσμα να μάθουμε πολλά γι’ αυτούς τα οποία πιθανώς αγνοούμε.
Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του Κύκλου, καταλήγει ότι κάποια πράγματα δεν είναι φτιαγμένα για να τα γνωρίζουμε ή, καλύτερα, είναι φτιαγμένα για να ΜΗΝ τα γνωρίζουμε. Αυτό το μεγάλο μυαλό καταρρέει.

Και από εφευρέσεις, εφαρμογές, startups, ο Κύκλος έχει κι άλλες, κι άλλες, κι άλλες... όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική ψήφο. Ποιος τρέχει στις κάλπες;

Η Μέι συναντά κάποιον. Προσπαθεί να την ξυπνήσει.

Η Μέι κάνει ότι ξυπνά, αλλά το κάνει στα ψέμματα. Γιατί τον Κύκλο τον αγαπάει. Τον Μεγάλο Αδελφό τον αγαπάει.

*** Τι κι αν ο χαρακτηρισμός «σύγχρονος Όργουελ» που έχει αποδοθεί στον Ντέηβιντ Έγκερς σου φανεί υπερβολικός και αλαζονικός, το βιβλίο και δη το τέλος του δεν μπορεί να μη σου θυμίσει 1984.

*** Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, αναζητήστε το στο Google.

*** Ετοιμαστείτε μέσα στο '17 να δείτε τον Κύκλο στη μεγάλη οθόνη, δια χειρός Τομ Χανκς.

*** Μερικές φορές έχεις την πρόθεση να φτιάξεις τον κόσμο, καταλήγεις όμως να τον χαλάς. Πόσα ελαφρυντικά δικαιούσαι μόνο και μόνο για την καλή σου προαίρεση;

Το θέμα είναι βαθύ και θα μπορούσα να γράφω γι' αυτό επί ώρες, φυσικά με κάποια διαλείμματα για να ελέγχω τις ειδοποιήσεις μου στο messenger. Η στήλη αυτή όμως παρουσιάζει βιβλία, αυτή είναι η δουλειά της. Ήδη έγραψα πολλά. Είπαμε, είχα καιρό να ακονίσω την πένα μου και πήρα φόρα.

Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Χαμένοι στον κόσμο του Κύκλου Χαμένοι στον κόσμο του Κύκλου Reviewed by Unknown on 7:25 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.