Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους


Ο εμφύλιος και ο εθνικός διχασμός, είναι μία τόσο χιλιοειπωμένη ιστορία, που θα ήθελα από τη μία να ξεχαστεί παντελώς και από την άλλη να την θυμόμαστε για πάντα, προκειμένου να μάθουμε από τα τεράστια λάθη μας και να μην κάνουμε ξανά τα ίδια. Αυτό πραγματεύεται και η παράσταση «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους», που είχα την ευκαιρία να δω την περασμένη Τρίτη. Μία μέρα, συγκυρία από μόνη της. Ημέρα μνήμης του θανάτου του Γρηγορόπουλου, ημέρα μνήμης ενός μίνι εθνικού διχασμού, ενός μίνι εμφυλίου που κράτησε λίγο αλλά στιγμάτισε αυτή τη χώρα μια για πάντα. Δύο μέρες πριν απ’ αυτή, τηνΚυριακή, ήταν η μέρα που ξεκίνησαν τα Δεκεμβριανά με την αιματοβαμμένη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Δύο ημερομηνίες τόσο κοντά που είναι σαν να σου κάνει πλάκα η ιστορία. Με όλα αυτά στο μυαλό, και με τις δυνάμεις των ΜΑΤ παρατεταμένες λίγα μέτρα πιο πέρα, έφτασα στο «Θέατρο Άβατον» που παίζεται η παράσταση. 

Δεν είχα διαβάσει τίποτα γι’ αυτήν πριν μπω στο μικρό χώρο του θεάτρου, κάτι που κάνω σχεδόν πάντα, προκειμένου να είμαι καθαρός από τις κρίσεις των άλλων και να παρακολουθήσω χωρίς χρωματιστά γυαλιά το θέαμα. Δεν είχα την τύχη ούτε να διαβάσω το βιβλίο της Μαριλένας Παπαϊωάννου κι έτσι το μυστήριο ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Όταν μπήκα στο χώρο με ξένισαν είναι η αλήθεια οι πέντε τσιμεντόλιθοι που βρίσκονταν στο πάτωμα και το απόλυτα μαύρο σκηνικό και προσπαθούσα να φανταστώ πως μπορεί να δραματοποιηθεί ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, μέσα από την απόλυτη λιτότητα. 

Λίγα λεπτά αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους οι ηθοποιοί και τότε κατάλαβα πως για να κάνεις τέχνη δεν χρειάζονται και πολλά πράγματα, ειδικά όταν αναφέρεσαι στην μαύρη περίοδο του εμφυλίου. Αρκεί ένα μαύρο σκηνικό και πέντε τσιμεντόλιθοι, για να σε κάνουν να θυμηθείς ή για να μάθεις. Η ιστορία έχει κάπως έτσι…

Ελληνικός εμφύλιος. Αντρικές φυλακές. Αύγουστος με ανελέητη ζέστη. Δίψα. Βασανιστήρια. Μια ομάδα αριστερών κρατουμένων συσπειρώνει τις ελπίδες της στο πρόσωπο ενός απροσδόκητου φίλου: του δεσμοφύλακα . Πρώτος στόχος: η επιβίωση, αλλά με την ιδεολογική συνέπεια αλώβητη (να μην υπογράψουν δήλωση μετάνοιας). Δεύτερος στόχος: η πάση θυσία συνέχιση της πνευματικής δημιουργίας του Φώτη. Τα χειρόγραφα του νεαρού κρατούμενου πρέπει να σωθούν, μαζί και ο ίδιος.


Μόλις μπεις στο κλίμα και αποδεχθείς την απόλυτη έλλειψη στο χώρο, αρχίζεις και νιώθεις το μαύρο παρελθόν αυτής της χώρας να ξετυλίγεται μπροστά σου. Οι ηθοποιοί καταφέρνουν αμέσως να σου περάσουν τον αγώνα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια που δίνουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας και να σε κάνουν να ντραπείς για την έλλειψη ανθρωπιάς που χαρακτηρίζουν την εποχή τους αλλά και τη δική μας. 

Οι τέσσερις κρατούμενοι, άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους, πασχίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ελευθερία. Επίκαιροι όσο τίποτε άλλο με πολλές συνδέσεις στο σήμερα, κατάφεραν να φωτίσουν ένα κείμενο που μοιάζει εξαιρετικό και δεν χρειάζεται φτιασίδια για να παρουσιάσει την φρικαλεότητα των βασανιστηρίων και των κακουχιών. Η σκηνοθεσία από τη μεριά της, λιτή, το προάγει ενώ οι φωνές των ηθοποιών σε δημιουργούν μία αίσθηση ανάτασης με τραγούδια επαναστατικά και κατά την άποψή μου είναι το καλύτερο σημείο της παράστασης. 

Φεύγοντας, σου αφήνει μία πικρή γεύση για το πως είναι δομημένος ο κόσμος μας και αρκετές σκέψεις για τον δρόμο της επιστροφής, που έγιναν ακόμα περισσότερες δεδομένης και της ημέρας.

Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι
Παίζεται έως και 20.12.2016
Δευτέρα - Τρίτη: 18:30
€12, €10 (Μειωμένο), €5 (Ανέργων/ΑΜΕΑ/Ατέλειες)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Μαριλένα Παπαϊωάννου
Δραματουργική προσαρμογή: Μαρία Αιγινίτου, Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου - κοστουμιών: Στέλιος Κοτίδης, Ράνια Μπέλλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βάσια Χρονοπούλου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Επικοινωνία: Μαριάννα Αναστασοπούλου, Σοφία Καστρησίου 
Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Δρόσος, Χρήστος Καπενής
 

Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους Reviewed by Unknown on 5:48 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.