Η σκοτεινή πλευρά του Βιετνάμ


Ο πόλεμος, παρά το γεγονός ότι δεν το κατάλαβα ποτέ, είναι στο DNA του άνδρα και πάντα όταν κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου ή στην καρέκλα του σινεμά για να δεις μία απεικόνισή του, νιώθεις ένα δέος. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και το τέλος της ταινίας σε βρίσκει νικητή, να διψάς για αίμα, ή ηττημένο, να ψάχνεις για εκδίκηση. Όλα αυτά μέχρι να δεις το Full Metal Jacket.

Η ταινία σταθμός της δεκαετίας του ’80 είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση, ααφού καταπιάνεται με τη σκοτεινή πλευρά του πολέμου του Βιετνάμ. Έναν πόλεμο ανελέητο, που καταφέρνει να υπερνικήσει τον άνθρωπο όσο αδιάφορος και αν δείχνει, ενώσο οι βασικοί πρωταγωνιστές του βρίσκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Ο Stanley Kubrik πήρε το μυθιστόρημα του Gustav Hansford και το απογείωσε, εξιστορώντας με τα πλάνα του την πορεία μίας διμοιρίας του αμερικανικού στρατού, από το κέντρο κατάταξης έως και την ημέρα που τελικά φτάνει στο μέτωπο για να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα. Ένα μέτωπο που δεν θυμίζει Βιετνάμ, καθώς δεν επέλεξε την ζούγκλα, αλλά ένα αστικό τοπίο με κατεστραμμένα κτήρια και ζωές γηγενών για να καταγράψει τις ανελέητες μάχες ενός απάνθρωπου και παράλογου πολέμου.  

Αν και αρκετά παλιά ταινία (προβλήθηκε στις αίθουσες το 1987) παραμένει ένα διαμάντι του παγκόσμιου κινηματογράφου και, αν δεν την έχεις δει, θα πρέπει να το κάνεις σύντομα.


Η σκοτεινή πλευρά του Βιετνάμ Η σκοτεινή πλευρά του Βιετνάμ Reviewed by Unknown on 6:00 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.