Η κατάρα του τράγου!


Μπορεί το baseball να είναι ένα άθλημα που αφήνει παντελώς αδιάφορο τον φίλαθλο κόσμο στη χώρα μας, αλλά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σπορ, με τηλεθεάσεις που ξεπερνούν το NBA αλλά και πολλά από τα μεγαλύτερα αθλητικά events του πλανήτη. Σε αυτόν λοιπόν τον διαφορετικό πλανήτη, από άποψη αθλητικών προτιμήσεων, και συγκεκριμένα στο MLB, υπάρχει μία κατάρα που κρατάει για 71 ολόκληρα χρόνια και αποδίδεται σε έναν Έλληνα, τον Βασίλη Σιάνη και στον... τράγο του! Η κατάρα έχει πέσει στο κεφάλι των Chicago Cubs, που μέχρι το 1945, ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise του αθλήματος και από τότε δεν έχει πάει ποτέ ξανά σε τελικούς! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο Βασίλης Σιάνης, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Αρκαδίας και το 1912, σε ηλικία μόλις 17 ετών, πήρε ένα καράβι για την Αμερική σε αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Μέσα σε λίγα χρόνια, κάνοντας όποια δουλειά έβρισκε, κατάφερε να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και να φτιάξει ένα κομπόδεμα, που ήταν αρκετό για να αγγίξει το αμερικανικό όνειρο. Το 1934, λοιπόν, με μόλις 205 δολάρια, αγοράζει το εστιατόριο «Lincoln Tavern» που βρισκόταν απέναντι από το στάδιο «Wrigley Field», που έπαιζαν οι Chicago Cubs. Ένα πρωινό βρήκε έξω από το μαγαζί του έναν τραυματισμένο τράγο που είχε πέσει από το φορτηγό που τον μετέφερε, τον περιμάζεψε, τον περιποιήθηκε και όταν με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι πελάτες του αντιμετώπιζαν το ζώο με αγάπη, μετατρέποντάς το σιγά σιγά σε μασκότ του μαγαζιού, μετονόμασε την επιχείρηση σε «Billy Goat Tavern». Η κίνησή του αποδείχθηκε σοφή, καθώς ο «Μέρφι», ο τράγος, έγινε θέμα συζήτησης ακόμα και στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της περιοχής, με αποτέλεσμα το μαγαζί μετά τα ματς των «Cubs», να γεμίζει από οπαδούς που έτρεχαν να ικανοποιήσουν την πείνα τους αλλά και να δουν από κοντά την ιδιόρρυθμη μασκότ.

Ο ίδιος ο Σιάνης έγινε θερμός υποστηρικτής της τοπικής ομάδας και παρακολουθούσε όλους τους αγώνες της από το προσωπικό του θεωρείο, συνοδευόμενος πάντα από τον «Μέρφι», με τους φιλάθλους να θεωρούν τον τράγο το γούρι της ομάδας. Μάλιστα, πριν αρχίσει ο κάθε αγώνας, ο τράγος έκανε το γύρο του γηπέδου συνοδεία του κύριού του, απολαμβάνοντας κάθε φορά την αποθέωση. Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου του 1945…


Εκείνη τη μέρα, οι «Cubs» αντιμετώπιζαν τους «Detroit Tigers», διεκδικώντας τον τρίτο τους τίτλο, στην 16η φορά που βρέθηκαν σε τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος baseball. Στο τέταρτο παιχνίδι λοιπόν κι ενώ η ομάδα της Πόλης των Ανέμων διατηρούσε το προβάδισμα με 2-1 νίκες (σε σειρά επτά αγώνων) το «Wrigley Field» ήταν γεμάτο με 42.923 φιλάθλους και φυσικά ανάμεσα στους θεατές βρίσκονταν ο Σιάνης με τον «Μέρφι». Το ματς δεν είχε ξεκινήσει καλά για τους γηπεδούχους και στην 7η περίοδο (inning), οι «Tiger» προηγούνταν με 4-1 και ήταν κοντά στο να φέρουν τη σειρά στα ίσια.

Την ώρα λοιπόν που η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο, ο «Μέρφι» έκανε την ανάγκη του. Η δυσάρεστη μυρωδιά απλώθηκε γρήγορα γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική για τους επισήμους που βρίσκονταν κοντά και άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται. Ο πρόεδρος των «Cubs», Φίλιπ Ρίνγκλεϊ εξοργίστηκε και ζήτησε από τους άνδρες της ασφαλείας να βγάλουν έξω τον τράγο-μασκότ. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και άρχισε να λογοφέρει με τον ισχυρό άνδρα των «Cubs». Ο μύθος λέει πως πάνω στον καυγά ο Έλληνας επιχειρηματίας ακούστηκε να καταριέται την ομάδα «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος.

Η κατάρα του φαίνεται να έπιασε. Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες οι «Tigers») ενώ για πολλά χρόνια περιορίστηκαν στη μετριότητα. Οι οπαδοί τους δεν ξέχασαν την Κατάρα του Τράγου, όπως έμεινε στην αθλητική ιστορία των ΗΠΑ το περιστατικό. Πολλές φορές ζήτησαν από τον ανιψιό του Βασίλη, Σαμ Σιάνη, που σήμερα διευθύνει την αλυσίδα εστιατορίων «Billy Goat Tavern», να λύσει τα μάγια. Επιστρατεύτηκαν τράγοι που έκαναν τον γύρο του γηπέδου αρκετές φορές, κρέμασαν νεκρό τράγο έξω από το στάδιο, έβαλαν ιερείς να το εξαγνίσουν, ίδρυσαν φιλανθρωπικό οργανισμό που έστελνε κατσίκια σε οικογένειες σε υπανάπτυκτες χώρες, για να τους παρέχουν φαγητό και γάλα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς, παρά το γεγονός ότι η ομάδα άρχισε να γίνεται καλύτερη, τελικό δεν έχει δει ακόμα και σήμερα.

Όσον αφορά τώρα στον δράστη, Βασίλη Σιάνη, αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις του, δεν ξαναπάτησε στο γήπεδο και πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 22 Οκτωβρίου 1970.
Η κατάρα του τράγου! Η κατάρα του τράγου! Reviewed by Unknown on 2:30 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.