Πατ Σάμιτ


Οι Μεθοδιστές, άνθρωποι που πιστεύουν σε μία από τις αιρέσεις του προτεσταντισμού και αποκλήθηκαν έτσι επειδή ο ιδρυτής του Μεθοδισμού, Τζον Γουέσλι, πίστευε στις «μεθόδους της πνευματικής ανάπτυξης», θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο είναι ικανό ένα αγόρι που να μην μπορεί να κάνει ένα κορίτσι.
Δεν ήταν, λοιπόν, μεμονωμένη νοητική λόξα ότι ο Ρίτσαρντ Χεντ, ένας λακωνικός αγρότης καπνού από το Κλάρκσβιλ, έπαιρνε τη 12χρονη κόρη του, Πατρίσια, την οποία στο σπίτι αποκαλούσαν Τρις, σε ένα χωράφι γεμάτο με σανό, της έδινε την τσουγκράνα και της έλεγε «κάνε το». Η Πατρίσια θυμόταν ότι περνούσαν μέρες ολόκληρες χωρίς να μιλήσει με τον πατέρα της. Επίσης, θυμόταν το ξύλο που έτρωγε. Όταν τη χτυπούσε δεν έπρεπε να κλάψει, διότι θα τη χτυπούσε, τότε, περισσότερο. 

Θα μπορούσε να πει με σιγουριά τα τελευταία χρόνια ότι η πρώτη φορά που αγκαλιάστηκε με τον πατέρα της ήταν στα 43 της.

Αλλά ο Ρίτσαρντ Χεντ έφτιαξε ένα γηπεδάκι μπάσκετ στον αχυρώνα και μετακόμισε με την οικογένειά του στη Χενριέτα αργότερα, επειδή το λύκειο του Κλάρκσβιλ δεν είχε ομάδα μπάσκετ κοριτσιών. Ο Χεντ ήταν Μεθοδιστής, παρ’ όλα αυτά δεν γνώριζε ότι διάβαζε βουλωμένο γράμμα. Όταν πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2016, στα 64, η Πατρίσια Χεντ, που είναι γνωστή στον αθλητικό κόσμο ως Πατ Σάμιτ, πέθανε μία από τις πιονέρους του γυναικείου μπάσκετ.

«Πιονέρος; Δεν έχω χρόνο για αυτό», απάντησε όταν ρωτήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από νεαρό δημοσιογράφο.

Δεν είχε χρόνο. Είχε χρόνο μόνο για να φτιάξει την ένδοξη αυτοκρατορία του Τενεσί στο NCAA. Όταν η Πατ Σάμιτ πήγε στο κολέγιο Τενεσί-Μάρτιν, αφού η οικογένειά της και η ίδια, με μπόλικη δουλειά, μάζεψαν τα δίδακτρα, δεν υπήρχε ακόμα το άρθρο του νόμου που έγινε γνωστό ως Title IX, δηλαδή τα ίδια πνευματικά δικαιώματα για τα δύο φύλα και ανεξαρτήτως φυλής. Ως τότε, τα κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα υποτροφίας για κολέγια και το NCAA δεν είχε πάρει υπό την αιγίδα του το κολεγιακό μπάσκετ σε επίπεδο κοριτσιών. Η Σάμιτ θεωρούσε ότι αυτό έπρεπε να αλλάξει, αλλά πολλοί το θεωρούσαν τότε. Ήταν αρκετά έξυπνη για να ξέρει ότι η διαμαρτυρία της απέναντι σε μία στείρα κατάσταση, όπως είναι ένας οργανισμός, δεν θα έφερνε όφελος. Έπρεπε να γινει σιγά σιγά. Δέκα χρόνια μετά το Title ΙX, το 1982, έγινε η πρώτη τελική φάση τουρνουά μπάσκετ γυναικών για το NCAA. Η ιστορία μόλις ξεκινούσε και η Σάμιτ με τα επιχειρήματά της είχε παίξει σημαντικό ρόλο.

Στο κολέγιο Τενεσί-Μάρτιν η Πατ Χεντ έλαμψε, αφού ήταν από τις καλύτερες παίκτριες μπάσκετ της χώρας. Δύο χρόνια πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976, έγινε γνωστό ότι θα διεξαγόταν το πρώτο τουρνουά μπάσκετ στην ιστορία, 40 χρόνια μετά το ανδρικό. Η Σάμιτ ήταν στην επιλογή των ομοσπονδιακών προπονητών και σε αυτή τη διετία της προετοιμασίας ανέλαβε ως κόουτς του κολεγίου Τενεσί. Ήταν ήδη βοηθός προπονήτρια, με πρώτη τη Μάργκαρετ Χάτσον, η οποία είχε την προηγούμενη διετία ένα ρεκόρ της τάξης του 60-18, αλλά αποφάσισε να κάνει διακοπές, πριν τελικά στραφεί στο βόλεϊ. Η Σάμιτ ήταν η πρώτη επιλαχούσα, κυρίως διότι ουδείς στο Τενεσί ενδιαφερόταν. Συμφώνησε με 250 δολάρια το μήνα και η πρόσληψή της δε γράφτηκε σε εφημερίδα. Η ίδια προσπαθούσε να αποθεραπευτεί από ράγισμα στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Το όνειρο του Μόντρεαλ ήταν πολύ μεγάλο για να το χάσει. Αλλά το πρόβλημα ήταν ότι ουδείς γιατρός ήξερε οτιδήποτε από πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο τότε. Ο Ρίτσαρντ Χεντ είπε στο χειρουργό «φτιάξτο σωστά». Έκανε ό,τι μπορούσε. Η Σάμιτ έκανε την αποθεραπεία της μέσω απερίγραπτης αγωνίας και στους Ολυμπιακούς ήταν η αρχηγός της εθνικής των ΗΠΑ ήταν η αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, πίσω από τη Σοβιετική Ένωση. Οκτώ χρόνια αργότερα ήταν η προπονήτρια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που πήρε το πρώτο χρυσό, έστω και χωρίς τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά το 1984 τα πράγματα στο γυναικείο μπάσκετ είχαν αλλάξει.

Για να μπορέσει να πάρει φόρμες το Τενεσί για τις παίκτριές του, έπρεπε να πουλήσει ντόνατς. Ο προϋπολογισμός του κολεγίου για όλη τη χρονιά ήταν 5.000 δολάρια. Οι παίκτριες και οι προπονήτριες κοιμόντουσαν σε γυμναστήρια ή, αν τύχαινε να έχουν την πολυτέλεια κάποιου ξενοδοχείου, κοιμόντουσαν ανά τετράδες στα δωμάτια. «Θα μπορούσα να θυμώσω για αυτό. Αλλά το να θυμώσω δεν θα το έκανε καλύτερο. Έπρεπε να δουλέψω έξυπνα. Ίσως να μπορούσα να φωνάζω και να κυματίζω τη φωτοτυπία του Title IX στους επισήμους, Αλλά αισθανόμουν ειλικρινά ότι αυτό θα άφηνε πίσω το στόχο μας», είπε στη βιογράφο της Σάλι Τζένινγκς, η οποία έγραψε το βιβλίο «Reach for the Summitt».

Χωρίς αντιδικίες, αλλά με επισημάνσεις, το τουρνουά του NCAA ξεκίνησε το 1982. Το Τενεσί νίκησε για πρώτη φορά το 1987, μετά το 1989, το 1991, έκανε το three-peat από το 1996 έως το 1998, νίκησε το 2007 και το 2008, εν μέσω της αυτοκρατορίας του Κονέκτικατ. Οι «Lady Vols» με τη Σάμιτ κατέκτησαν 8 πρωταθλήματα.

Αυτό, βεβαίως, δεν σήμαινε ότι η κόουτς του κολεγίου ήταν χαριτωμένη. Αν μη τι άλλο, δεν ένιωσε ποτέ πριγκίπισσα στη ζωή της. Οι παίκτριές της δεν μπορούσαν να είναι ήσυχες. Τα πρώιμα χρόνια το Τενεσί συνετρίβη από τη Νότια Καρολίνα και η Σάμιτ δεν άφησε τις παίκτριές της να βγάλουν τις φόρμες τους. Ταξίδεψαν από τη Σάρλοτ στο Τενεσί και από το αεροδρόμιο πήγαν κατευθείαν στο γυμναστήριο της ομάδας. «Θα παίξετε 40 λεπτά με αυτές τις εμφανίσεις», τους είπε βλοσυρά: «Αφού δεν το κάνατε χθες, θα το κάνετε σήμερα». Μόνο προς τα τελευταία χρόνια της καριέρας της μαλάκωσε. «Δε φωνάζω κατά διάνοια τόσο πολύ στις παίκτριές μου όσο τα πρώτα χρόνια», είχε ομολογήσει.

Το «Σάμιτ» είναι το επώνυμο του συζύγου της, Ρος Μπαρνς, τον οποίο παντρεύτηκε το 1980 και πήρε διαζύγιο το 2007, τη χρονιά που πήρε το έβδομο πρωτάθλημά της. Ο γιος της Ρος Τάιλερ, ασχολείται με το μπάσκετ και το 2012 προσλήφθηκε ως ασίσταντ στο κολέγιο του Μαρκέτ. Εκείνη η μέρα ήταν πραγματικά γλυκόπικρη ειρωνεία: ήταν η ίδια που η Πατ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το μπάσκετ. Ένα χρόνο πριν διαγνώστηκε με αλτσχάιμερ, στα 59 της. Ήταν μία ασθένεια η οποία εξουθένωσε το μυαλό της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάνοντάς το πραγματικά αξιοπερίεργο, καθώς συναπτά συμβαίνει σε ανθρώπους δημιουργικούς. Μπορεί να έβγαλε τη σεζόν, αλλά το έκανε με μειωμένα καθήκοντα, αφού η βοηθός της από το 1985, Χόλι Γουόρλικ, ανέλαβε την ομάδα σταδιακά, πριν γίνει, την επόμενη χρονιά, η πρώτη προπονήτριά της. Το τελευταίο ματς της ήταν η ήττα στα προημιτελικά του εθνικού τουρνουά από την ομάδα του Μπέιλορ, η οποία έπειτα κατέκτησε το πρωτάθλημα. Τελείωσε με 1.098 νίκες σε 1.306 παιχνίδια και δύο προτάσεις από το κολέγιο του Τενεσί να αναλάβει την ανδρική ομάδα, μία το 1997 και μία το 2001.


Τελείωσε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πάρτι λύπησης και θα το κάνω σίγουρο αυτό».  
Πατ Σάμιτ Πατ Σάμιτ Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 6:07 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.