Δέκα νοσταλγικές διασκευές


«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος», είπε κάποτε ο Φρήντριχ Νίτσε και μάλλον είχε δίκιο. Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής, αυτό είναι κάτι αδιαμφησβήτητο και πολλές φορές για να «φας» σωστά πρέπει να στραφείς σε παραδοσιακές συνταγές… Σήμερα, παγκόσμια μέρα της μουσικής, είπα να αφήσω πίσω την προσωπική μου απέχθεια και να κάνω μια προσπάθεια να παρουσιάσω τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, διασκευές παλιών τραγουδιών. Γιατί, η αλήθεια είναι πως όσο κι αν δεν αρέσουν σε κάποιον, δεν μπορεί να μην σεβαστεί τον καλλιτέχνη που παίρνει το ρίσκο να παρουσιάσει ξανά, με άλλο τρόπο, ένα μεγάλο σουξέ του παρελθόντος. Επηρεασμένος από τους Villagers of Ioannina City, που είδα πρόσφατα στην «Πλατεία Νερού» και την απήχηση που είχαν στους νέους που βρέθηκαν εκεί, ξεκινάω την προσπάθειά μου.

Φωτεινή Βελεσιώτου, Λεωνίδας Μαριδάκης - Χαράματα η ώρα τρεις
Ξεκινώ με τη Βελεσιώτου, καθώς θα μπορούσε να πει κανείς πως, αν ζούσε στα χρόνια του Βαμβακάρη, θα ήταν μέσα στις υποψήφιες για να πει αυτή την κομματάρα.


Locomondo- Φραγκοσυριανή
Αν και hater των διασκευών, μπορώ με ευκολία να πω πως αυτή είναι η αγαπημένη μου. Εξίσου ευχάριστα ακούγεται και το Καραπιπερίμ που έκαναν οι ίδιοι.


Lego - Τα ζηλιάρικά σου μάτια
Του Μάρκου κι αυτό, λίγο άγνωστο στον πολύ κόσμο, αλλά πολύ καλή διασκευή που θα σε κάνει να ψαχτείς για να βρεις το αυθεντικό.


Imam Baildi - Δε θέλω πια να ξαναρθείς
Ομολογώ πως τους σέβομαι αρκετά -ακόμα κι αν και δεν τους ακούω μόνος στο σπίτι μου- γιατί έχουν διασκευάσει από Σοφία Βέμπω μέχρι και Μανώλη Χιώτη.


Villagers of Ioannina City - Ζβάρα/Καρακολιά
Οι V.I.C. στο συγκεκριμένο τραγούδι έχουν κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχουν πάρει το ρυθμό του «Ζβάρα» που βασίζεται στο παραδοσιακό τραγούδι «Μαραίνομαι ο καημένος» και τον έχουν μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή.


Vassilikos - Ακρογιαλιές Δειλινά
Η προσπάθεια του Vassilikou να δώσει μια νέα πνοή στο κλασικό αυτό τραγούδι είναι άκρως επιτυχημένη και μπορώ να πω ότι το αγαπώ.


Gadjo Dilo - Πέφτεις σε λάθη
Το να πειράζεις Τσιτσάνη, δεν είναι και ό τι πιο σώφρον υπάρχει σε αυτό που λέμε μουσική, αλλά το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.


Ματούλα Ζαμάνη - Μαριόλα

Η Ματούλα είναι φωνάρα και διασκευάζει live πολλά Ηπειρώτικα τραγούδια. Ένα απ’ αυτά το τύπωσε και στον τελευταίο της δίσκο και είναι υπέροχο. 


Κωνσταντίνος Βήτα - Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει
Το ιερό τέρας που λέγεται Μάνος Λοΐζος, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ και όσο κι αν προσπαθήσεις να τον αλλάξεις, πάντα θα έχει κάτι διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους.


The Burger Project - Το βαπόρι από την Περσία
Οι Burger Project δεν μου πολυαρέσουν γιατί συνήθως τραβούν τις διασκευές από τα μαλλιά, με αποτέλεσμα να χάνεται το αρχικό ύφος του τραγουδιού. Το συγκεκριμένο έχει όμως τον χαβαλέ του.Δέκα νοσταλγικές διασκευές Δέκα νοσταλγικές διασκευές Reviewed by Unknown on 3:00 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.