Χούλιγκανς και ακροδεξιά αμαυρώνουν το Euro


Το Euro, όπως εύστοχα έγραψε πρόσφατα ο Λευτέρης, είναι σίγουρα μία ένδειξη ότι ήρθε το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που δεν θυμίζει, όμως, κανένα από τα 14 προηγούμενα που φιλοξένησαν τη μεγαλύτερη διοργάνωση εθνικών ομάδων της Ευρώπης. Λίγο το κακό θέαμα εντός των αγωνιστικών χώρων, πολύ περισσότερο η τρομοκρατική απειλή και το ξύλο που πέφτει στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, έχουν αλλάξει την ατζέντα του τύπου, που έπαψε να ασχολείται με τους πρωταγωνιστές ποδοσφαιριστές και έπιασε αυτά τα ιδιαίτερα ρεμάλια που εκδράμουν κατά χιλιάδες στη Γαλλία με στόχο το ξύλο. Φυσικά και δεν περίμενε κάποιος κάτι τέτοιο, ειδικά η UEFA και η γαλλική κυβέρνηση, όταν πανηγύριζαν στις 28 Μαΐου του 2010 την επιλογή της Γαλλίας ως διοργανώτριας χώρας. Ή μήπως έπρεπε να το περιμένουν;

Τους μετά Χριστόν προφήτες τους απεχθάνομαι εκ φύσεως και σίγουρα δεν θα ήθελα να γίνω ένας απ’ αυτούς. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται, καθώς υπήρχαν προειδοποιητικές βολές για τα όσα παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες στους δέκτες μας, τις οποίες εξέλαβε απλώς σαν πυροτεχνήματα η διοργανώτρια χώρα. Με το φόβο πιθανών τρομοκρατικών χτυπημάτων, γαλλική κυβέρνηση και Αστυνομία άφησαν στην άκρη την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και φαίνεται πως αγνόησαν την πιθανότητα επεισοδίων. Για κάποιους δικαίως, αλλά, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, αδίκως. Εθνικιστικά λέγεται ότι ήταν τα κίνητρα των Ρώσων που σακάτεψαν τους Άγγλους στη Μασσαλία, νεοναζί ήταν οι 50-60 που προκάλεσαν πανικό στη Λιλ, σίγουρα μέσα στις τάξεις στον Αυστριακών φιλάθλων είναι οπαδοί του «κόμματος των Ελευθέρων», που σάρωσε στις πρόσφατες εκλογές, ενώ στην ίδια ιδεολογία εντάσσονται και Γάλλοι οπαδοί, κυρίως στο Παρίσι, γενέτειρα της Παρί Σαν Ζερμέν, που ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της - γνωστοί και ως «Boulogne Boys» - μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους ακροδεξιούς της ιταλικής Λάτσιο. Όλοι αυτοί βρίσκονται στα στενά των γαλλικών πόλεων, ανεξέλεγκτοι και αναμειγμένοι μεταξύ τους.


Εκτός, όμως, από την εγκληματική αμέλεια των αρχών, οι πολιτικοποιημένοι νεοχούλιγκανς εκμεταλλεύτηκαν κάτι πιο σημαντικό, που έχει να κάνει με την εικόνα που θέλει να δώσει η UEFA σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις και το έκαναν το μεγαλύτερό τους όπλο, το αλκοόλ. Η διοργανώτρια αρχή, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να δώσει ένα νέο εξωαγωνιστικό πρόσωπο στο EURO, μετατρέποντάς το σε μία ευκαιρία για διασκέδαση σε μία ξένη χώρα και δη όμορφη, όπως η Γαλλία. Η χαλαρότητα που επικρατούσε μέχρι να λάβουν τα μέτρα τους οι αρχές με την απαγόρευση του αλκοόλ περιμετρικά των γηπέδων, ήταν παροιμιώδης, καθώς εκτός από τους επισκέπτες και ο γαλλικός λαός είχε ανάγκη ένα «εξόφθαλμο διάλειμμα» από τη δύσκολη καθημερινότητα που έφεραν οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες. Με το να ποτίζεις, όμως, αλκοόλ αυτούς τους νεοχούλιγκανς, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά και λογικό ήταν να ξεφύγει του ελέγχου.

Όπλο στη φαρέτρα των χούλιγκανς, όμως, αποτέλεσε και μία διαδικαστική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, αλλά και το γεγονός ότι γίνεται σε μία χώρα για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Αυτά τα δύο λογίζονται ως ένα, γιατί για πρώτη φορά 24 χώρες λαμβάνουν μέρος σε τελική φάση και, μάλιστα, σε μία χώρα όπως η Γαλλία, που η πρόσβαση είναι εύκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λαοί από ολόκληρη την Ευρώπη να μεταφέρουν χιλιάδες φιλάθλους και αυτοί μαζί τους κάθε διαφορά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Οι Γάλλοι αστυνομικοί έχουν να διαχειριστούν περισσότερο κόσμο από ό,τι κάθε άλλη Αστυνομία έχει κάνει στο παρελθόν, ενώ παράλληλα διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους για πιθανούς τρομοκράτες. Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς ότι χούλιγκαν εκπαιδευμένοι, όπως οι Άγγλοι, οι Ουκρανοί, οι Γερμανοί και φυσικά οι Ιταλοί (που δεν έχουν ακουστεί ακόμα) εύκολα μπορούν να καταστρώσουν σχέδια κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε στους τοίχους μας στα social media.


Τώρα, τι θα γίνει στις επόμενες μέρες, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Είναι σίγουρο ότι η γαλλική αστυνομία θα αντιδράσει άμεσα προκειμένου να σώσει την εικόνα της διοργάνωσης που έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα. Ακόμα και το μότο της «Le Rendez-Vous» δείχνει αποτυχημένο, μια και παραπέμπει σε αυτά που στήνουν οι οπαδοί μεταξύ τους. Το θέμα είναι αν θα καταφέρει η διοργανώτρια χώρα να γυρίσει το κλίμα ή αν το Euro του 2016 θα αποτελέσει ορόσημο για την επιστροφή του χουλιγκανισμού στην Ευρώπη, που φαίνεται ότι τον είχε ξεχάσει και τον αντιμετώπιζε μέχρι χθες σαν παρελθόν. Το τι από τα δύο θα γίνει θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια νέα μορφή χουλιγκάνων έχει κάνει την εμφάνισή της, με πολιτικοϊδεολογικό πρόσημο και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το ποδόσφαιρο, που φαίνεται ανίκανο να κρατήσει τα ακραία στοιχεία μακριά από τις τάξεις του. 
Χούλιγκανς και ακροδεξιά αμαυρώνουν το Euro Χούλιγκανς και ακροδεξιά αμαυρώνουν το Euro Reviewed by Unknown on 3:30 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.