Εγκεφαλικά πλάσματα


Η συνειδητοποίηση, με το χρόνο να κυλάει πότε σαν νερό ποταμού και πότε σαν να σου δίνει την αίσθηση ότι είναι εκεί και σε περιμένει, είναι πικρή τις περισσότερες φορές. Η αλήθεια δεν στέκει άκαμπτη.
Σου δίνει το δικαίωμα να την τροποποιήσεις, να την κάνεις να φαντάζει διαφορετική από ό,τι είναι. Μέσα από την τροποποίησή της, να βρεις άλλοθι. Και με ανθρώπους που ζουν παρόμοιες ιστορίες πρόθυμους να την ενστερνιστούν, σου δίνει το δικαίωμα να μετατρέπονται οι παραλλαγές της σε δόγματα.

Η αγάπη, ας πούμε. Η ανικανότητα να μπορείς να δώσεις την καρδιά σου χωρίς αυτή η κίνηση να είναι δάνειο. Ακούγεται παντού, είναι μία οικουμενική έννοια που χρησιμοποιείται επί ματαίω. Τη μαθαίνουμε εξ απαλών ονύχων. Η φράση «αγάπη μόνο», αυτό το νοσηρό δημιούργημα- νοσηρό, λόγω της επανάληψης και της αμφιθυμίας που σου δημιουργεί- είναι ένα παγκόσμιο σύνθημα. Αλλά, σε ό,τι με αφορά, δεν ξέρω για ποια αγάπη μιλάμε. Αυτό που γνωρίζω είναι η βολική αγάπη. Για 1.500 χρόνια, το χρονικό διάστημα που γράφτηκε η Παλαιά Διαθήκη, δεν βρέθηκε ένας, έστω ένας, που να γράψει τη λέξη «αγάπη». Μπορεί να υπήρχε συναισθηματική στειρότητα στο ανθρώπινο είδος, αλλά τουλάχιστον οι άνθρωποι ήταν ειλικρινείς. Η βολική αγάπη έχει να κάνει με την αμοιβαιότητα. Πρέπει να υπάρχει, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συναίσθημα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα και η αγάπη είναι μονόμπαντη, τότε το μέρος που έχει αποφύγει τη «διαβολή», βρίσκεται σε μία εξουσιαστική κατάσταση, κατά την οποία οι υπηρεσίες του πρώτου μέρους του ανήκουν. Και η έξαρση του πρώτου μέρους δεν είναι παρά οι ελπίδες που παραμένουν, δηλαδή η ευάλωτη υστεροβουλία, που παλεύει με τον εγωισμό και που δεν χρειάζεται παρά μία λαβή του αήττητου εγωισμού για να τη ρίξει κάτω, με το διαιτητή να μετράει ως το 3, τον αγώνα να τελειώνει και την καταπίεση να σπάει σαν μπαλόνι, προκαλώντας ξεσπάσματα, προσβολές δίκην παραληρήματος και παρεξηγήσεις, σαν ο εαυτός μας να χώνεται κάτω από τα οργανικά και ανόργανα τραπέζια μας, περιμένοντας να περάσουν οι εκρήξεις για να αναδυθεί, βρίσκοντας ξανά το ρόλο του λαμπερού πλάσματος, απρόσβλητος από ψεύτικες προσδοκίες, έως την επόμενη φορά. Ακόμα όμως και η ευάλωτη υστεροβουλία να νικήσει, δεν μπορεί να σε ξεγελάσει: από το τίποτα, το να είσαι τελείως μόνος, παραπάνω από τις μισές φορές προτιμάς να σε εξουσιάζει κάποιος. Είναι πικρή αυτή η αλήθεια, γιατί στο κυνήγι της ζωής ψάχνεις αυτήν την αιώνια κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας θα φύγει από μέσα σου το τοξικό στοιχείο και θα μείνει η ευχαρίστηση για κάθε βήμα, κάτι που πολλοί δεν αντέχουν.

Μία άλλη παραλλαγή της αλήθειας είναι ότι όταν πρόκειται για τις γυναίκες, μιλάμε για εγκεφαλικά πλάσματα. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για το σεξ. Όταν πρόκειται για μία συνεύρεση, πρέπει να ερεθίσεις το μυαλό των γυναικών εγκεφαλικά. Σε αυτή την περίπτωση, νιώθω ακριβώς όπως με την αληθινή αγάπη: ότι δεν ισχύει.

Κοιτάξτε: θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τη θεωρία του Αριστοφάνη, που μίλησε για τον ανδρόγυνο, το πλάσμα που, συν τω χρόνω, χωρίστηκε αλλά που παραμένει ατελές επειδή πάντα το άλλο μισό του εξαφανίστηκε και για το λόγο αυτό το ψάχνει. Τούτο πρέπει να γίνει αποδεκτό στην κυριολεξία του και όχι σε κάποια μεταφορά. Το έτερον ήμιση μπορεί να είναι ένας έμπορος κοκαΐνης από την Κολομβία ή μία παχύσαρκη πενηντάρα δασκάλα από το Λουξεμβούργο. Μπορεί να είναι μία θεϊκή πιτσιρίκα, αλλά μπορεί να είναι και μία μητέρα που κλαίει συνεχώς, ψάχνοντας τα χαμένα όνειρά της. Ένα υπερθέαμα ή μία ειδεχθής εικόνα. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει ψυχική σύνδεση, αλλά πιθανότατα η πρακτική επικοινωνία βοηθάει πολύ περισσότερο. Το σεξ δεν είναι κάτι άλλο, ως σχηματισμός, από ένα παιχνίδι συναρμολόγησης, στο οποίο ψάχνεις το ταίριασμα.

Τι είναι, λοιπόν, αυτά τα εγκεφαλικά πλάσματα; Το σίγουρο είναι ότι η παράθεση των δικαιολογιών μοιάζει πειστική για εκείνες, όμως δεν είμαι πεπεισμένος πως πρόκειται για αυθεντική πνευματική διέγερση και όχι για κάτι που προκύπτει από ένα διαρκή φόβο, ο οποίος έχει τεθεί από τα μικράτα τους και τον ακολουθούν πιστά. Δηλαδή ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία οι γυναίκες επικαλούνται «εγκεφαλικό ερεθισμό» και, ταυτοχρόνως, η κλειτορίδα τους αποτελείται από 8.000 ίνες; Δεν μπορώ να το χάψω και, σίγουρα, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν κάποια κοινωνική αποτύπωση να νικήσει έναν φυσικό και δη σωματικό, σχηματισμό, τότε θα ήταν παραλογισμός να σκεφτείς, «χμμμ, μάλλον η κοινωνική αποτύπωση έχει δίκιο».

Πρέπει να αναλογιστεί κάποιος ότι αυτή η καταπίεση είναι τόσο έντονη, που μοιάζει έμφυτη. Υιοθετείται αυτομάτως, σαν φυσιολογική. Στο πέρασμα του χρόνου γιγαντώνεται: η ανακάλυψη της φύσης στην κοινωνία δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και στον κόσμο των αγοριών: ενώ όλοι έχουν περάσει από τη διαδικασία της αυτοϊκανοποίησης, οι γονείς αντιδρούν με τρόπο που κάνει το αγόρι να πιστεύει ότι είναι το πρώτο που βρέθηκε σε αυτό το σημείο από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Συνήθως το αγόρι αντιδρά σε αυτήν την «παρανομία» με την έκσταση του εφευρέτη, αλλά για τα κορίτσια τούτος είναι ένας νοσηρός κόσμος, που μένει στο σκοτάδι, στις περισσότερες περιπτώσεις και μόνο η αναισθησία τους τα ωθεί προς την ανακάλυψη. Μεγαλώνοντας, οι χαρακτηρισμοί δεν κάνουν τις γυναίκες μόνο να συμπεριφέρονται συντηρητικά, αλλά, φυσικά, να μπαίνουν στην πέτσα τους, κάνοντας τη στατιστική του πώς θα σχολιάσει ο κόσμος βίωμά τους.

Οι γυναίκες δεν είναι πιο εγκεφαλικά πλάσματα από τους άντρες. Μας έμαθαν ότι το σεξ είναι μία σαρκική διαδικασία αντί να μας πείσουν για αυτό που όντως συμβαίνει, την εγκεφαλική χημεία που προκύπτει από εγκεφάλους που ελάχιστα διαφέρουν.

Και ο κόσμος μας είναι σκατά. Είναι πολεμοχαρής, είναι νευρικός, είναι γενικώς ηλίθιος και ψάχνει για όπλα. Αν η σεξουαλική απελευθέρωση συνεχιζόταν- όχι με τους κυνικούς χίπηδες, που στην τελική μοιάζουν με γραφική ακίνδυνη συμμορία και που δεν άφησαν το αποτύπωμά τους στον κόσμο- τότε κάποια στιγμή τα κορίτσια θα έφθαναν στο σημείο που θα απελευθερώνονταν από όλες τις «κόκκινες γραμμές» και θα ενεργούσαν όπως στην τελευταία σκηνή της «ολοκαίνουργιας… Καινής Διαθήκης»: η γυναίκα του Θεού θα έφτιαχνε τον ουρανό. 
Εγκεφαλικά πλάσματα Εγκεφαλικά πλάσματα Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 11:24 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.