Μαντήλι: Ένα ξεχασμένο αξεσουάρ


Είναι δεδομένο ότι στην εποχή μας ολοένα και λιγότεροι είναι αυτοί που προτιμάμε το επίσημο ένδυμα από το casual ντύσιμο, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με κλασικά αξεσουάρ. Η γραβάτα και τα μανικετόκουμπα είναι τα μοναδικά που διασώζονται διαχρονικά, τα οποία όμως και πάλι επιστρατεύονται μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Τελευταία, το κίνημα των hipster επανέφερε στην μόδα και τα παπιγιόν, αλλά σε διαφορετική μορφή απ’ αυτή που γνωρίζουμε, όπως τα ξύλινα που παρουσιάσαμε παλαιότερα από την 27 wooden accessories. Παρά ταύτα, αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά από επίσημο ντύσιμο, μιλούν για ένα αξεσουάρ που αν λείπει, αφήνει το κουστούμι γυμνό: το μαντήλι.

Κρατάει χρόνια η … κολώνια

Το τετράγωνο μαντήλι τσέπης, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Τότε οι εύποροι άνδρες, κουβαλούσαν πάνω τους αρωματισμένα μαντήλια. Άγγλοι και Γάλλοι ευγενείς διατήρησαν την συνήθεια αυτή, χρησιμοποιώντας το αρωματισμένο μαντήλι προκειμένου να καλύπτουν τις ευαίσθητες μύτες τους και να αποφεύγουν τη δυσωδία των μεσαιωνικών δρόμων και φυσικά των ανθρώπων που περπατούσαν σε αυτούς και είχαν τσακωθεί με το μπάνιο. Φτάνοντας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένας κομψός τζέντλεμαν δεν έφευγε από το σπίτι του χωρίς ένα όμορφο μαντήλι στο πέτο του σακακιού του. Λίγο αργότερα, όμως, το μαντήλι έμεινε στο σπίτι μαζί με το περίτεχνο καπέλο που συνόδευε το ντύσιμο μιας άλλης εποχής.

Παρά τη μεγάλη ιστορία του λοιπόν, το μαντήλι, αυτό το σύμβολο κομψότητας και αριστοκρατικής καταγωγής, χάθηκε από τα καταστήματα ανδρικών ειδών και το συναντά κανείς όλο και πιο σπάνια. Ακόμα κι αν το βρει κάποιος μετά από πολύ ψάξιμο, σίγουρα δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, τότε που το υλικό του συμβόλιζε την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του χρήστη του. Παρά ταύτα αποτελεί την πιο εύκολη λύση για να δείχνει ένα κουστούμι διαφορετικό καθημερινά, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία, ειδικά αν η περίσταση απαιτεί και γραβάτα.


Tips για να το φορέσεις

Δεδομένου ότι είναι κλασικό αξεσουάρ, το πρώτο ερώτημα που σου έρχεται είναι πότε πρέπει να το φορέσεις. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο σύνθετα. Αν και υπάρχει η τάση του "φοράω ό,τι να ‘ναι και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με κρίνει", με τα κλασικά αξεσουάρ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για να αποφύγετε λοιπόν να εμφανιστείτε θυμίζοντας παππού, τοποθετήστε μαντήλι στο κοστούμι σας μόνο σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρώμα στο μαντήλι του σακακιού, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό δεν είναι ανάγκη να είναι πανομοιότυπο με τη γραβάτα. Πρέπει, όμως, να προσέξετε να είναι στον ίδιο χρωματικό τόνο με αυτή. Δηλαδή, αν η γραβάτα σας είναι κόκκινη, σίγουρα το μοτίβο του μαντηλιού πρέπει να έχει αποχρώσεις του κόκκινου. Φυσικά και η γραβάτα δεν είναι απαραίτητη, ενώ για το καλοκαίρι, που είναι προ των πυλών, ένα λευκό λινό μαντήλι, είναι ό,τι πρέπει για ό,τι χρώμα κουστούμι κι αν φορέσεις, με ή χωρίς γραβάτα.

Φυσικά ρόλο παίζει και η υφή του, καθώς δεν θα μπορούσε κανείς να φορέσει ένα λινό μαντήλι μέσα στο καταχείμωνο, ενώ ένα βαμβακερό μαντήλι θα χαλούσε την εικόνα σε ένα επίσημο και συνάμα ακριβό κουστούμι που συνοδεύεται από ένα μεταξωτό πουκάμισο. Οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα επιλέξετε να αγοράσετε.

Πώς να το διπλώσεις

Αφού λοιπόν σιγουρευτείς πως αγόρασες το σωστό μαντήλι, ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, ήρθε η στιγμή του διπλώματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις, άλλοι εύκολοι και άλλοι πιο δύσκολοι. Πέντε απ’ αυτούς τους τρόπους θα βρεις στο βιντεάκι που ακολουθεί παρακάτω.


Μαντήλι: Ένα ξεχασμένο αξεσουάρ Μαντήλι: Ένα ξεχασμένο αξεσουάρ Reviewed by Unknown on 1:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.