Επτά βήματα για τέλειο espresso


Οι εποχές που καφές ήταν μία κουταλιά μαύρων κόκκων από ένα τσίγκινο κουτί και λίγη ζάχαρη, χτυπημένα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί μαζί με τις διαφημίσεις που σου υπόσχονταν ατέλειωτη ευχαρίστηση. Η μόδα πλέον θέλει τον espresso να έχει μπει σε όλα τα σπίτια, τόσο, που η ποικιλία Arabica τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Παρά το γεγονός όμως πως η καφετιέρα βρίσκεται στον πάγκο σου έτοιμη να σε υπηρετήσει ανά πάσα στιγμή, δεν καταφέρνεις ποτέ να βγάλεις αποτέλεσμα που να θυμίζει τον καφέ που προσφέρουν οι καλές καφετέριες. Και δεν σε αδικώ, δεδομένου ότι η παρασκευή του δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαντάζει. Μπορείς, όμως, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, να απολαύσεις τον καλύτερο δυνατό καφέ χωρίς να είσαι σώνει και ντε barista.


Ο καφές

Πρώτα απ’ όλα φυσικά είναι το χαρμάνι που θα χρησιμοποιήσεις. Ξέχνα τον καφέ που πωλείται στο σακουλάκι του σούπερ μάρκετ και άρχισε να ασχολείσαι ουσιαστικά με την τέχνη. Όσο πιο φρεσκοψημένος και φρεσκοαλεσμένος είναι ο espresso, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό βρες κόκκους που ψήθηκαν 9-11 μέρες πριν και επένδυσε σε έναν μύλο για να αλέθεις τον καφέ σου πριν τον καταναλώσεις.


Θερμοκρασία

Αφού έχεις το σωστό χαρμάνι, πρέπει να έχεις και τη σωστή θερμοκρασία στη μηχανή. Ό,τι καφέ και αν χρησιμοποιήσεις, για να πάρεις την απόλυτη γεύση που μπορεί να δώσει, πρέπει να είναι μεταξύ 88-99º C. Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να σιγουρευτείς ότι η μηχανή σου είναι σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχουν και ειδικά θερμόμετρα που μπαίνουν στα ροφήματα και σου δείχνουν την θερμοκρασία τους.


Η δόση του καφέ

H ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του espresso παίζει σημαντικό ρόλο. Η μονή δόση απαιτεί 7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ, ενώ για μια διπλή δόση, χρησιμοποιούνται συνήθως 14 με 21 γραμμάρια. Βέβαια όσο περισσότερο καφέ προσθέτεις, τόσο πιο έντονο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε είναι θέμα γούστου, αλλά για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα πίνεις κάθε φορά διαφορετικό καφέ είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μια ζυγαριά ακριβείας.


Το νερό

Όταν μιλάμε για ένα ρόφημα που κατά το 99% περίπου αποτελείται από νερό, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό. Οι υπερβολές του τύπου "χρησιμοποιώ μόνο εμφιαλωμένο" είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς ένα φίλτρο που θα μπορούσε απλώς να αφαιρέσει τις οσμές είναι αρκετό. Άλλωστε είναι μία επένδυση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον καφέ, αλλά και με την καθημερινότητά μας.


Το πατητήρι

Το πατητήρι, γνωστό και ως tamper στους barista, είναι ίσως το πιο απαραίτητο εργαλείο. Ξέχνα λοιπόν το πλαστικό, κάτι σαν πατητήρι, που σου παρέχει η μηχανή σου και αγόρασε ένα της προκοπής. Και αν δεν το κρίνεις σημαντικό, σκέψου ότι αυτό είναι που εξασφαλίζει την αλληλεπίδραση του φρεσκοαλεσμένου καφέ σου με το νερό της μηχανής. Όσον αφορά τώρα στην πίεση που πρέπει να ασκήσεις, αυτή πρέπει να είναι γύρω στα 25 κιλά και σε όλη την επιφάνεια του στελέχους.


Ο χρόνος εξαγωγής

Όλα είναι θέμα δευτερολέπτων, γι’ αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός. Από τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί της μηχανής σου πρέπει να περάσουν 25 με 30 δευτερόλεπτα, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να έχει πλούσια κρέμα και χρυσαφί χρώμα. Φυσικά, το φλυτζάνι που θα τον σερβίρεις πρέπει να είναι ζεστό. Αν η μηχανή σου δεν έχει την ειδική πλάκα που τα θερμαίνει, λίγο ζεστό νερό θα κάνει τη δουλειά, αρκεί να φροντίζεις να σκουπίσεις το φλυτζάνι πριν ρίξεις τον καφέ.


Υπομονή και επιμονή

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στον espresso, για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις στις πρώτες προσπάθειές σου, ακόμα κι αν πετάξεις κάμποσα γραμμάρια καφέ, αν ακολουθήσεις σωστά τα παραπάνω βήματα, τότε θα πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις όλα αυτά που χρειάζονται, μπορείς πάντα να επιστρέψεις στον frappe ή να αγοράσεις μία μηχανή με κάψουλες. Αλλά σου πάει η καρδιά να το κάνεις;

Επτά βήματα για τέλειο espresso Επτά βήματα για τέλειο espresso Reviewed by Unknown on 3:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.