Τρία μονοπάτια σε απόσταση αναπνοής


Η δυσβάσταχτη καθημερινότητα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κάνουν την ανάγκη για επαφή με τη φύση ολοένα και μεγαλύτερη. Το ιδανικό φυσικά, θα ήταν μία εξόρμηση σε κάποιον από τους γνωστούς χειμερινούς προορισμούς όπως το Πήλιο ή τα Ζαγοροχώρια, μα όταν αυτό δεν είναι εφικτό, είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε σε πιο κοντινές λύσεις. Τρεις τέτοιες διαδρομές προτείνουμε σήμερα για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας το Σαββατοκύριακο που έρχεται.


Μόλα – Κατσιμίδι:

Μία εύκολη φαινομενικά διαδρομή περίπου δύο ωρών, μέσα από πυκνά ελατοδάση και πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο, που υπόσχεται να σας δώσει την ηρεμία που αποζητάτε το Σαββατοκύριακο, μακριά από αυτοκίνητα και τεχνολογία. Εντυπωσιακή η παρουσία της άγριας πτηνοπανίδας ενώ η κατηφόρα προς την πηγή της Γκούρας είναι γεμάτη έλατα, πεύκα και άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα δέντρα. Το καλύτερο η διαδρομή το κρατάει για το τέλος, καθώς καταλήγει στις ταβέρνες του Κατσιμιδίου, που είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το ταλαιπωρημένο σας κορμί και με τα καλούδια τους να αναπληρώσουν τις χαμένες από το περπάτημα θερμίδες.


Καταφύγιο Μπάφι – Θρακομακεδόνες:

Το πιο γνωστό ίσως μονοπάτι της Πάρνηθας, που ξεκινάει από το καταφύγιο Μπάφι και καταλήγει στους Θρακομακεδόνες. Ακολουθώντας τη χαράδρα της Χούνης προς Νότο και διασχίζοντας αρχικά τμήματα του ελατοδάσους και πευκοδάσους στη συνέχεια, το μονοπάτι αυτό περνάει στη βάση των κατακόρυφων βράχων του Φλαμπουριού, όπου φωλιάζουν τα αρπακτικά της Πάρνηθας και καταφεύγουν τα αγριοκάτσικα του δρυμού καταλήγοντας στους Θρακομακεδόνες. Η διαδρομή είναι πολυσύχναστη από άλλους περιπατητές που αναζητούν την επαφή με τη φύση, ενώ ο μέσος χρόνος για να την ολοκληρώσει κανείς αγγίζει τις δύο ώρες.


Αγία Τριάδα – Σκίπιζα – Μόλα:

Άλλη μία εύκολη διαδρομή, με ήπιες κλίσεις, διάρκειας δύο περίπου ωρών. Ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και περνάει μέσα από ολόκληρο το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Η πανοραμική θέα της Δυτικής Αττικής είναι υπέροχη, ενώ είναι μία από τις διαδρομές που μπορεί εύκολα να κάνει κανείς ακόμα και το καλοκαίρι, καθώς τα περισσότερα σημεία της έχουν πυκνή σκιά από τα δέντρα. Οπότε δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να πάρετε τον χωματόδρομο, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες.

* Για τους αρχάριους που δεν εμπιστεύονται την αίσθηση προσανατολισμού τους σύμφωνα με τους χάρτες που βρίσκονται παραπάνω, τα δύο καταφύγια της Πάρνηθας οργανώνουν συχνά ομαδικές πεζοπορίες με σχετικά μικρό κόστος.


Τρία μονοπάτια σε απόσταση αναπνοής Τρία μονοπάτια σε απόσταση αναπνοής Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.