Η μεγαλύτερη καργιόλα του κόσμου;


Λένε πως ο Θεός υπάρχει. Κάποιοι, επίσης, λένε πως δεν υπάρχει Θεός. Υπάρχουν μερικοί που λένε πως, όπως σε κάθε κλάδο, λένε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν καλοί ταξιτζήδες. Οι περισσότεροι λένε ότι οι ταξιτζήδες καταστρέφουν τις πόλεις.
Ένα σύνολο ανθρώπων υποστηρίζει ότι οι ευσυνείδητοι δικηγόροι δεν είναι αποκύημα φαντασίας, σε αντίθεση με την πλειοψηφία τους. Μερικοί στηρίζουν τον Χριστό. Ο Θεός, για πολλούς, έχει άλλες μορφές: τρισδιάστατη, ως Βούδας, ως Αλλάχ, ως Χάρι Πότερ και Μαραντόνα. Μάλιστα, μία κατηγορία ανθρώπων αναφέρεται στους παπάδες ως έμπνευση.

Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, που να έχει ιδέα από ελληνική μυθολογία και να μην ισχυρίζεται ότι η Ήρα είναι η μεγαλύτερη καργιόλα του κόσμου. Υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν για τα πάντα, αλλά ούτε ένας που να διαφωνεί για την Ήρα.

Όμως ισχύει;

Καταρχάς, πρέπει να πούμε το εξής: η Ήρα είχε μία μάνα που δεν ήξερε να μαγειρεύει. Αλλά, τουλάχιστον, δεν μπορούσε να παραβλέψει ότι ένα κοριτσάκι ήταν στην κοιλιά του μπαμπά του. Και επειδή την έπιασαν οι τύψεις, τον ξεγέλασε για να τη βγάλει έξω και να ζήσει. Έμοιαζε με μία καλή αρχή.  Τουλάχιστον έζησε. Θα μπορούσε να κάνει σπουδαία πράγματα. Αλλά, τελικά, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Δηλαδή, τι έπρεπε να γίνει; Η μία πήρε το κυνήγι, η άλλη τη σοφία, η τρίτη ήταν γαμώ τα τούμπανα. Και υπήρχαν άλλες δύο: η πρώτη δεν έβγαινε από την κουζίνα και η δεύτερη ήταν στο σαλόνι, τραγουδούσε Χατζιδάκι, κοιτούσε το παράθυρο και μουρμούριζε μελωδικά «ωωωω, η Άνοιξη». Καμία ελπίδα. Και στην Ήρα έμεινε ο γάμος και ένας μαλάκας, ο οποίος, όπως έλεγε και ο Γούντι Άλεν, έπαιζε με τα καραβάκια του στο λουτρό. Μιλάμε για τον πιο άχρηστο θεό στην ιστορία. Ο ένας ήταν εργάτης, ο άλλος έκανε πολέμους και ήταν τόσο κουλ που βάφτισε το γιο του Φόβο, ο τρίτος μπορούσε να σηκώνει κύματα και να έχει τρίαινα και γούσταρε με αμοιβαιότητα μία θεά που την έλεγαν Αμφιτρίτη. Να φωνάζει ο άντρας Αμφιτρίτη την ώρα της ηδονής, κάνει τα προστυχόλογα να ακούγονται με εδάφιο από το Ευαγγέλιο. Στην Ήρα, η οποία ήταν η Θεά του Γάμου, δηλαδή έλεος, έμεινε ένας τύπος που έπαιζε με κεραυνούς και μία φορά που του έφερε ένας άνθρωπος δύο σακούλες για να διαλέξει μία, έκανε λάθος επιλογή. Και μετά, επειδή έκανε λάθος, τιμώρησε εκείνον που του ζήτησε να του φέρει τις σακούλες. Δηλαδή έλεος ρε μαλάκα... Ο Πατέρας των Θεών. Φυσικά, το Δωδεκάθεο είναι η έμπνευση για τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα. Βάζεις μπροστά εκείνον που δεν μπορεί να κάνει κάτι- παρά μόνο να παίρνει αποφάσεις και, μάλιστα, συγκεκριμένες- για τους μικροαστούς- και οι ιδιώτες κάνουν πάρτι.

Εκτός των άλλων, ο σύζυγος αποδείχθηκε μουρντάρης. Ήξερε και πώς να μεταμφιέζεται και πήγαινε και την έπεφτε σε γκομενάκια και μετά η Ήρα του έκανε μούτρα και εκείνος της έλεγε, «ωωωωω, μα την Παναγία δεν σε αντέχω», του έλεγε «θα σε χωρίσω», της απαντούσε, «χώρισέ με, έτσι όπως είσαι ποιος θα σε πάρει;» και εκείνη μουρμούριζε στο κρεβάτι και εκείνος έβαζε ωτασπίδες και έτσι η Ήρα πήγαινε στις γκόμενες και τους έλεγε ότι δεν ήταν σωστό αυτό που έγινε και εκείνες της απαντούσαν, «ωχ, δεν ήξερα ότι είναι παντρεμένος» και κάποιες, εντελώς ηλίθιες, της έλεγαν, «μα μου είπε ότι θα χωρίσει με τη γυναίκα του». Και η Ήρα τα έπαιρνε στο κρανίο και τις τιμωρούσε.


Και, φυσικά, να μην ξεχνάμε πόσο πρέπει να της κόστισε που ο Πάρις, ένας ωραίος τύπος που έκανε φωτογραφίσεις σε εξώφυλλα περιοδικών, την έφτυσε για να δώσει το μήλο στην Αφροδίτη που του υποσχέθηκε παρτούζα με την Ωραία Ελένη. Η Ήρα του πρότεινε ότι θα του έδινε ηγετικές δυνατότητες, να καθοδηγεί τα πλήθη. Τι φάση; Ποιος προτιμάει αυτό από το να είναι ο εραστής των δύο ωραιότερων γυναικών στην Ιστορία; Δηλαδή έχεις την Αφροδίτη μπροστά σου, ημίγυμνη και η άλλη σου λέει, «έλα να μπλέξεις σε πολέμους»; Ακόμα και τότε, που και η Αθηνά θα έπρεπε να νιώθει ριγμένη, καθίσταται σαφές ότι αν δεν διάλεγε την επιλογή της Αφροδίτης, θα έπαιρνε εκείνη της Αθηνάς, η οποία ήταν η πρώτη φεμινίστρια του κόσμου. Τότε η Ήρα ήταν 45 χρονών, η Αθηνά 22 και η Αφροδίτη 18. Δεν πας πουθενά έτσι σε αυτή τη ζωή.

Με αυτά και με αυτά, και χάνοντας όλες τις απέλπιδες προσπάθειες να αναδειχθεί, διαλέγοντας τον μαλάκα επειδή δεν υπήρχε κάποιος άλλος να διαλέξει- και ο τύπος της ορκιζόταν αιώνια αγάπη και τρέχανε τα σορόπια επειδή τον είχε στο περίμενε- η Ήρα απέκτησε κόμπλεξ. Ξύπνησε ένα πρωί, είπε αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα, πήρε το καλάζνικοφ και άρχισε να γαζώνει τον κόσμο. Γιατί, εντάξει, περνάς αυτά που περνάς, σε έχουν φορτώσει με το παγώνι, λες και το ήθελες, στη λέει και ο Ερμής, που διασκεδάζει με αυτά που σου κάνει ο Δίας.

Αν λέτε ότι πρόκειται για μία καργιόλα, απαντάω ότι πρόκειται για μία γυναίκα που πέρασε πολλά. Όλες οι γιορτές γίνονταν από φόβο, αλλά στα Ήραια οι άνθρωποι ήταν φανερό ότι έκαναν αγγαρεία. Η Ήρα έμοιαζε πανίσχυρη, αλλά ουδείς βασιζόταν πάνω της. Οι σημαίνοντες άνθρωποι είχαν προστάτιδες και ουδείς προτιμούσε την Ήρα. Και αν τυχόν γινόταν κάτι τέτοιο, στον Δία έβγαινε αυτός ο παιδιάστικος κομπλεξισμός, που είναι σύνδρομο πέους και τον έστελνε από εκεί που ήρθε. Σε ποιον αρέσει να ζει έτσι;

ΥΓ. Πολλοί άνθρωποι δεν ζουν στο φόρτε τους μέσα στις Απόκριες. Και για όλα φταίει αυτή η μέρα, η Καθαρά Δευτέρα, που είναι μακράν η χειρότερη του χρόνου. Διότι όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι επιλογή σου αν θέλεις να συνέλθεις από το ποτό ή το φαΐ, αλλά εδώ σου επιβάλλονται εδέσματα και να πετάξεις τον χαρταετό, που θέλει μία κάποια επιδεξιότητα.

ΥΓ.1. Είχε πάντα άθλιο καιρό την Καθαρά Δευτέρα και μιλάμε για μία μέρα που, εκτός που είναι Δευτέρα, κάνει χάι φάιβ με τον ταραμά. Δεν έχω καλύτερο από το να πηγαίνω στη δουλειά κάθε τέτοια μέρα.

ΥΓ.2. Είναι που οι Απόκριες καταλήγουν σε αυτό το μαρτύριο. Δηλαδή, η κλιμάκωση γίνεται για την ξενέρα. Μετά τα Χριστούγεννα παίρνεις το χρόνο σου και υπάρχει η αργία των Φώτων, το Πάσχα η Μεγάλη Εβδομάδα φθάνει στην κλιμάκωσή της με γλέντια που περιέχουν τοπικές παραδόσεις- ή, έστω, λιγότερο τοπικές, το Δεκαπενταύγουστο είναι καλοκαίρι και μπορεί να σημαίνει ότι το καλοκαίρι τελειώνει, αλλά όχι ακόμα. Τις Απόκριες έχεις εβδομάδες που λέγονται Κρεατινή και Τυρινή, έχεις Τσικνοπέμπτη, έχεις τραγούδια με μπινελίκια και πονηριές και μετά ξυπνάς ένα πρωί και έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό το αίσχος. Δηλαδή η κλιμάκωση που φέρνει οργασμό, καταλήγει σε κάτι εντελώς ανέραστο. 
Η μεγαλύτερη καργιόλα του κόσμου; Η μεγαλύτερη καργιόλα του κόσμου; Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 5:49 PM Rating: 5
Powered by Blogger.