«Πέντε σιωπές» που πρέπει να ακούσεις


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την τύχη να γίνουμε κοινωνοί μιας από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν. Ναι, κοινωνοί είναι η σωστή λέξη, καθώς δεν την παρακολουθείς απλώς, μα συμμετέχεις με όλο σου το είναι, λερώνεσαι, τσαλακώνεσαι και ελπίζεις στην κάθαρση. Σου συμβαίνει δηλαδή ό,τι θα έπρεπε να συμβαίνει σε κάθε παράσταση.

Κι όλα αυτά έρχονται κάπως αναπάντεχα, σε ένα μικρό θέατρο στο Νέο Φάληρο. Ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι, με πολύχρονη όμως ιστορία, άγνωστη στους «θεατρόφιλους της μόδας» που επιλέγουν μια από τις πέντε πιο δημοφιλείς παραστάσεις του Αθηνοράματος, για να είναι in. Και καλά κάνει και είναι low profile το θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, κατ’ εμέ. Γιατί εδώ γίνεται τέχνη, παιδιά, χωρίς επικοινωνιακά και λαιφσταϊκίστικα πυροτεχνήματα (και χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως οι πέντε τοπ παραστάσεις στο Αθηνόραμα και στο κάθε τέτοιο έντυπο είναι κατ’ ανάγκην χαμηλού επιπέδου). Σε μια μικρή αίθουσα χωρητικότητας το πολύ σαράντα ατόμων και όχι και τις καλύτερες υποδομές για θέατρο (ακουστική, καθίσματα κλπ), σε μια από τις εκατοντάδες τέτοιες αίθουσες, δηλαδή, λαμβάνει χώρα ένα θαύμα. Για να μη σας κουράζω άλλο όμως με τους διθυράμβους χωρίς ξεκάθαρα στοιχεία, ας δούμε λίγο την υπόθεση του έργου:

Ένας δολοφονημένος από τις κόρες του πατέρας μας διηγείται κομμάτια της ιστορίας του. Οι δύο κατ’εξακολούθησιν βιασμένες και παντοιοτρόπως κακοποιημένες κόρες μας δείχνουν τη ζωή τους. Η μάνα, χαμένη, αλλόκοτη και απόκοσμη παραπαίει ανάμεσά μας. Από τον εγκλεισμό στο σπίτι, την καταπίεση, τη βία κάθε μορφής, μέχρι το μεγάλο μπαμ, την αποδέσμευση, την δίκη και τελικά την πολυπόθητη ελευθερία, βλέπουμε κάτι που είναι πολύ σκληρό για να είναι αληθινό. Κι όμως είναι. Και το ξέρουμε. Αυτή  κοντολογίς είναι η ιστορία, την οποία μας παρουσιάζουν τέσσερις ηθοποιοί, φωτίζοντας επιτυχώς όλες τις πλευρές. Και του θύτη και του θύματος.Η παράσταση διαρκεί μόλις μία ώρα και κάτι, όμως κάθε άλλο παρά «σφηνάκι» μπορεί να θεωρηθεί. Ίσα-ίσα, περισσότερη ώρα δεν θα αντέχαμε ούτε εμείς, ούτε οι ίδιοι οι ηθοποιοί, όπως μας εξομολογήθηκαν. Και η πρώτη ύλη, το κείμενο της Σίλας Στίβενσον, αλλά και οι ερμηνείες των ηθοποιών – ειδικά αυτές του Δαφνή και της Σαραντοπούλου- σε κλονίζουν. Κι αυτό γιατί όλα είναι σαν αληθινά, χωρίς εκκωφαντικές, υπερβολικές, ουρλιαχτές φωνές και μελόδραμα (παρόλο που το θέμα θα το επέτρεπε ίσως και είναι και θεατρική μόδα τα τελευταία χρόνια οι τσιρίδες και το max volume). Εδώ δεν έχει τέτοια. Εδώ έχει πραγματικό δράμα, πραγματικό πόνο, ψύχραιμη, παγιωμένη, συμπαγή τρέλα. Η σκηνοθετική άποψη του έμπειρου Δαμάτη μας βάζει ακόμα πιο μέσα στην ιδρυματική ατμόσφαιρα της ζωής της οικογένειας. Κι εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, έρχεται η τελευταία πρόταση του έργου να σε τσακίσει.

Αυτά είναι το ήμισυ της εμπειρίας. Το υπόλοιπο μισό είναι η συζήτηση που ακολουθεί στο φουαγιέ με τους συντελεστές της παράστασης. Τι πιστεύουμε για τον κάθε ρόλο στην παράσταση και στην κοινωνία; Τι σκέψεις κάνουμε γι’ αυτόν τον πατέρα; Βλέποντας τον κι αυτόν ως ένα πληγωμένο ον, πέσαμε στην παγίδα να τον συγχωρέσουμε; Η μάνα, πώς φαίνεται στα μάτια μας; Ποια ήταν κατά τη γνώμη μας η πιο σημαντική φράση του έργου; Μας παραξένεψε η αρρωστημένη, ενοχική ηδονή της μιας κόρης; Με αυτήν τη συζήτηση έρχεται η κάθαρση. Αν μπορείς δηλαδή να καθαριστείς ποτέ από τη σιωπή που σε λερώνει. Γιατί τέσσερις είναι η σιωπές της οικογένειας και μία η δική μας, που σιωπούμε κλεισμένοι στο μικρόκοσμο του διαμερίσματός μας, με πρόφαση την ιδιωτικότητα. Που δεν καταγγέλλουμε τα περιστατικά βίας τα οποία πέφτουν στην αντίληψή μας. Γιατί η σιωπή μας μόνο ως συνενοχή μπορεί να λογίζεται και αυτήν ακριβώς τη σιωπή στηλιτεύει και ο τίτλος του έργου.

Κι όταν ενώσεις αυτά τα δύο ημίσεα, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις βιώσει μια ασυνήθιστη εμπειρία. Δεν έχεις μπει και βγει απλώς από μια αίθουσα θεάτρου. Έχεις γίνει κάτι τι αλλιώτικος, νιώθεις, αναλύεις, σκέφτεσαι τα πώς και τα γιατί. Και θα τα σκέφτεσαι για πολύ καιρό ακόμα.

Πληροφορίες για την παράσταση:
Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα
Πλατεία ΗΣΑΠ,Νέο Φάληρο
Τηλ : 2104816200
Παραστάσεις :
Πληροφορίες : Απόγ.: Σάβ., Κυρ. 7 μ.μ.
Τιμη : € 15, 10.
«Πέντε σιωπές» που πρέπει να ακούσεις «Πέντε σιωπές» που πρέπει να ακούσεις Reviewed by Unknown on 5:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.