Horace and Pete

Σε εκείνη τη σκηνή στο «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό», που ο Κέβιν Σπέισι προσφέρει το πρόσωπό του στον κόσμο του συναισθηματικού, λέει ότι δεν θυμάται την τελευταία φορά που ήταν αγνός αστυνομικός. Ο Σπέισι, βεβαίως, θυμάται απολύτως την τελευταία φορά που ήταν αγνός ηθοποιός και θεατράνθρωπος.
Ήταν το 2003, όταν αποφάσισε να κάνει το ταξίδι στο Λονδίνο για να συντηρήσει το θέατρο «Old Vic». Έμεινε 12 χρόνια, ώσπου να βρεθεί κάποιος άλλος για να του περάσει τη δάδα αυτού του κληροδοτικού ταξιδιού.

Η δύναμη έρχεται μαζί με την ευθύνη. Πρωτίστως, αυτή η ευθύνη είναι προσωπική. Καταλήγεις να θέλεις να κάνεις κάτι αγνό και να το κάνεις διαφορετικά από αυτό που προσδοκά ο κόσμος, Ο Κέβιν Σπέισι συμμετέχει στο «House of Cards», μία σειρά που διατέθηκε από το Netflix όλη μαζί. Δηλαδή μαζί τα 13 επεισόδια του πρώτου κύκλου, μαζί όλος ο δεύτερος κύκλος, το ίδιο συνέβη με τον τρίτο και τον τέταρτο. Λόγω της εμβέλειας της σειράς και του καστ, ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που δόθηκε μέσω του διαδικτύου. Η Netflix έμοιαζε εγγύηση, έτσι υπήρξαν πολλοί που, λόγω και της χαμηλής τιμής, πλήρωσαν για να μπορούν να δουν τη σειρά. Είναι πάντα διεγερτικό να ανήκεις σε ένα σύνολο ανθρώπων που φέρνει σε ελίτ, ακόμα και αν πρόκειται για τηλεθεατές. Η εταιρεία ασφαλώς και δεν έχασε από τον τρόπο που προτιμήθηκε ώστε να διανεμηθεί το προϊόν. Βεβαίως, ως κλεπταποδόχος και, γενικώς, επιφανειακός τεχνολογικός χρήστης, δεν έχω ιδέα για το τι θα έπρεπε να κάνω προκειμένου να έχω το δικαίωμα να μου παρέχει η Netflix τη σειρά. Αλλά, όπως συμβαίνει με το λαθρεμπόριο, που κάνει ανθρώπους πλούσιους και οικονομίες ισχυρές, η οικονομία του διαδικτύου είναι ισχυρή διότι δίνει το δικαίωμα να κλέψεις την εικόνα και να μπορείς να την απολαμβάνεις στον ίσκιο των πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς κάποιος να μπορεί να σε μηνύσει (ή, εν πάση περιπτώσει, να γνωρίζεις ότι μπορεί να το κάνει). Αυτός είναι ο κύριος λόγος που το ίντερνετ αποτελεί ένα δώρο, το οποίο, παραδείγματος χάρη, δεν είναι το ίδιο στην Κίνα, που στο παρελθόν δεν επέτρεπαν την πρόσβαση στο youtube.

Βεβαίως, όταν τα δώρα γίνονται πραγματικότητα, το θουκυδίδειο «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» ισχύει. Και, ειλικρινά, θα έπρεπε να εξοργίζονται όλοι οι ευεργέτες με αυτό, αν δεν γινόταν τόσο συχνά. Αλλά πώς προσμετράται η ευγνωμοσύνη για το ευεργέτημα; Δεν μπορώ να καταλάβω το μέτρο που ο ευεργέτης θα ένιωθε ικανοποιημένος από τις ευχαριστίες εκείνου που βοήθησε. Αλλά μπορώ να κατανοήσω τον ευεργετηθέντα, ο οποίος, για να μην έχει εμφανή ιδιοκτησιακή σχέση με τον ευεργέτη του, κόβει ρόδα μυρωμένα.

Αυτά τα δώρα του διαδικτύου, που πλέον μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, χαρακτηρίστηκαν με απίθανο τρόπο από τον Λούι Σι Κέι σε ένα από τα αγαπημένα βίντεό μου. Μάλιστα, γράφτηκε ένα ολόκληρο κείμενο για αυτήν την υπέροχη ανάλυση που έκανε για το πώς αυτός ο θαυμάσιος κόσμος σπαταλήθηκε «to a bunch of spoiled idiots», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το βίντεο είναι από το σόου του Κόναν και αποτελεί ένα κειμήλιο κριτικής σκέψης, όπως και οι περισσότερες stand up κωμικές βραδιές στις οποίες ο ίδιος παίρνει μέρος.Ο Λούι, που είναι δύσκολο να συμπαθήσεις, αποφάσισε να απελευθερώσει τη σειρά «Horace and Pete» το 2016. Το έκανε με τα δικά του χρήματα. Πρότεινε σε ηθοποιούς μεγάλης εμβέλειας να έρθουν να παίξουν σε μία σειρά η οποία δεν έχει κοινό που γελάει, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι απολύτως κωμωδία. Πρόκειται για ένα μπαρ, το οποίο ανήκει σε μία οικογένεια τα τελευταία 100 χρόνια και οι δύο ιδιοκτήτες του προσπαθούν να το λειτουργήσουν. Ο ένας ιδιοκτήτης είναι ο Λούι και ο άλλος είναι ο απίθανος Στιβ Μπουσέμι, ο οποίος είναι θαυμάσιος ηθοποιός και βέρος Νεοϋορκέζος. Παίζουν, επίσης, ο Άλαν Άλντα και η Τζέσικα Λανγκ. Δηλαδή ηθοποιοί υψηλού διαμετρήματος, που δέχθηκαν να κάνουν αυτήν τη σειρά. Οι πλάτες της δεν είναι μία γνωστή εταιρεία, αλλά ο ίδιος ο Λούι, ο οποίος επένδυσε τα δικά του χρήματα για να την κάνει. Και για αυτό έβαλε τους δικούς του κανόνες. Ο πρώτος εκ των οποίων μοιάζει με το περίφημο «you do not talk about fight club», που είπε ο Μπραντ Πιτ. Μισό λεπτό, γιατί άνοιξα τώρα το βιντεάκι και δεν ξέρω τι να κάνω αντικρίζοντάς τον. Πρόκειται για γλυπτό σε κίνηση, για μία ομορφιά τόσο ανδρική, που γίνεται άφυλη. Εκ παραδρομής, πρέπει να μπει το «you do not about fight club» βίντεο. Καταλογίστε το σε μία προσωπική έξαρση.Έτσι, λοιπόν, ο Λούι έθεσε τον κανόνα: όχι spoilers. Όχι διαφήμιση. Η σειρά θα έβγαινε μέσα από την εταιρεία του και θα έμενε σε εκείνη. Ενημέρωσε με mail χρήστες ότι είναι διαθέσιμη, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ιδέα για το τι πρόκειται. Μηδέν εικόνα, μηδέν περιγραφή. Τίποτα. Το «Horace and Pete» είναι μία σειρά-φάντασμα. Το πρώτο επεισόδιο παίχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Στις 5 Μαρτίου παίχθηκε το έκτο επεισόδιο. Και ο κανόνας για να το δει κάποιος, είναι πολύ πολύ απλός: το πρώτο επεισόδιο κοστολογείται στα 5 δολάρια, το δεύτερο στα 3 δολάρια και από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, στα 2 δολάρια. Πήγε τις προάλλες στον Κίμελ και είπε χαρακτηριστικά ότι δέχθηκε ένα mail από έναν επίδοξο θεατή, ο οποίος ζητούσε να του δώσει ένα δείγμα, για να «ξέρω που δίνω τα 5 δολάρια». Και, φυσικά, ως αυθεντικός Λούι, είπε στον Κίμελ ότι «μπορεί να πάρει τα 5 του δολάρια και να τα χώσει στον κώλο του».

Ο Λούι είναι αθυρόστομος. Αλλά από τότε που τον παρακολούθησα για πρώτη φορά, με μεγάλη δυσκολία στο να πατήσω το λινκ και «να χάσω 4 λεπτά από τη ζωή μου», επιβεβαιώνει συνεχώς ότι σκέφτεται έξω από το κουτί. Είναι φυσικά ένα μέλος της σόου μπίζνες, αλλά ως ον σκωπτικό, οι συμβιβασμοί που κάνει είναι αδιόρατοι. Πολύ θα ήθελα να γράφω για ταλέντα που από την αρχή ανάγκασαν τον κόσμο να τα ακολουθεί, αντί τα ίδια να πάνε κοντά σε αυτόν. Ωστόσο, φοβάμαι ότι τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Όλοι αναγκαζόμαστε να συμβιβαζόμαστε στις δουλειές μας και το ωραίο αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων είναι να μην αποτελέσει ο συμβιβασμός  μία κινησιολογία που, τελικά, μετατρέπεται σε έξη. Το να είσαι ασυμβίβαστος είναι ένα όνειρο, αλλά δυστυχώς μπορεί να σε μετατρέψει σε αναχρονιστικό. Το να εχεις συμβιβαστεί κάπου, κάποτε και αυτό να μη σου αφήνει κουσούρι, αλλά να μπορέσεις, όταν έχεις το δικαίωμα, να ακολουθήσεις το δικό σου δρόμο, να έχεις αποφασίσει ότι μία επένδυση πηγαίνει χαμένη και ότι μπορεί να περάσεις μία μελαγχολία, αλλά να είσαι σίγουρος πως όταν αυτή η σχέση τελειώσει, το γεγονός ότι δεν έχεις υποχωρήσει θα κρατήσει ακέραιη τη δομή σου, είναι θαυμάσιο και ένας ανθρώπινος σκοπός.
Δεν έχω δει επεισόδιο από το «Horace and Pete» και ούτε προτίθεμαι να το κάνω ως κλεπταποδόχος. Αν μου δοθεί η ευκαιρία και η γνώση, όμως, θα δώσω τα 5 δολάρια για το πρώτο επεισόδιο, τα 3 για το δεύτερο και τα 2 για όλα τα υπόλοιπα. Είναι δύσκολο να εξηγήσω για ποιο λόγο θέλω να το κάνω αυτό αλλά δεν θέλω να δώσω 50 λεπτά για ένα χαρτομάντιλο στο δρόμο- και μάλιστα να προετοιμάζομαι ώστε να μην αισθανθώ άσχημα, αλλά είναι η πραγματικότητα. Μπορεί να λέγεται «παράδοξο» και μπορεί να λέγεται «καμένο χαρτί». 
Horace and Pete Horace and Pete Reviewed by Λευτέρης Ελευθερίου on 8:24 PM Rating: 5
Powered by Blogger.