Επηρεάζει ο τύπος του ποτού το μεθύσι;


Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις όταν βάζεις αλκοολούχο ποτό στο στόμα σου είναι να μην τα ανακατεύεις γιατί θα γίνεις χάλια. Πόση αλήθεια όμως υπάρχει σε αυτό; Υπάρχουν ποτά που μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις περισσότερο μεθυσμένος από κάποια άλλα; Για παράδειγμα, αρκετοί ορκίζονται πως η τεκίλα μπορεί να τους μετατρέψει σε τρελούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται υπνηλία όταν πίνουν κρασί. Η επιστήμη όμως ήρθε για να δώσει την απάντηση, που ουδεμία σχέση έχει με τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Η αλήθεια βρίσκεται στην αιθυλική αλκοόλη και την ποσότητα που καταναλώνεις και η οποία σε κάνει να νιώθεις μεθυσμένος. Μία μπύρα συνήθως έχει περιεκτικότητα 3% με 5% σε αλκοόλ, ενώ μία βότκα συνήθως γύρω στο 40%. Παρά ταύτα, δεν έχει καμία σημασία πώς έχει ζυμωθεί το αλκοόλ ή τι γεύση έχει, καθώς είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις η οποία επηρεάζει τη συμπεριφορά σου. Οπότε είτε πιείς 4 ποτήρια ουίσκι με 40% περιεκτικότητα, είτε 4 ποτήρια βότκα «τα συμπτώματα μέθης θα είναι παρόμοια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ρούμπεν Γκονζάλες, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, ο οποίος μίλησε στο ηλεκτρονικό περιοδικό ATTN.

Όσον αφορά τώρα στο hangover, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, πιο πολύπλοκα και έχουν να κάνουν με τα παραπροϊόντα της ζύμωσης. Μερικά απ’ αυτά όπως η μεθανόλη, η ακετόνη, οι τανίνες και οι αλδεΰδες επηρεάζουν τον κάθε οργανισμό διαφορετικά. Το κρασί και ποτά όπως το μπράντι, το ουίσκι και η τεκίλα έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να νιώθεις απαίσια το επόμενο πρωί. Αν τώρα θέλεις να αποφύγεις το hangover, το τζιν ή το ρούμι είναι μία καλή επιλογή, με την βότκα όμως να είναι μακράν η καλύτερη.  


Και τώρα που τα γνωρίζετε όλα αυτά, μπορείτε να αλλάξετε τις οινοποτικές σας συνήθειες και να πίνετε πιο υπεύθυνα για να αποφύγετε τόσο τη μέθη όσο και το hangover της επόμενης ημέρας. Στην υγειά μας…
Επηρεάζει ο τύπος του ποτού το μεθύσι; Επηρεάζει ο τύπος του ποτού το μεθύσι; Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.