Superfoods made in Greece


Είναι αλήθεια ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας δημιουργούν αναρίθμητα προβλήματα υγείας. Αν τώρα απέχουμε και από μία σωστή, ισορροπημένη διατροφή, το πρόβλημα γιγαντώνεται, με τον οργανισμό μας να παραπαίει καθημερινά και να μην μπορεί να μας υποστηρίξει στις δραστηριότητές μας.

Για τον λόγο αυτό, ο κόσμος έχει στραφεί σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σε τροφές που κατά καιρούς η επιστήμη και το marketing βιάστηκαν να τους προσθέσουν τις ιδιότητες που είχε το σπανάκι για τον Ποπάυ. Στην πραγματικότητα, πολύ δύσκολα θα βρούμε φυσικές τροφές που δεν έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά υπάρχουν και κάποιες που, κατόπιν κλινικών μελετών, αποδεικνύονται υπέρ-ευεργετικές. Ειδικά όταν αυτές παράγονται στην ελληνική ύπαιθρο, τότε η εξίσωση έχει θετικό πρόσημο για όλους. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα πέντε ελληνικά super foods.


Κάπαρη
Μπορεί στην πρώτη σου επαφή με την κάπαρη να μην σου γεμίζει το μάτι, αλλά αυτός ο μικρός καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, περιέχει φλαβονοειδή κερκετίνη και  καμφερόλη που αποτελούν μέρος των φυσικών χρωστικών της. Η κερκετίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ, μεταξύ άλλων, βοηθάει και σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Παρουσιάζει αντιισταμινική/αντιαλλεργική δράση. Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων και άσθματος. Από την άλλη, υπάρχει η καμφερόλη, που βρίσκεται και αυτή σε μεγάλη περιεκτικότητα στην κάπαρη και έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες καρδιοπάθειας, την αντικαρκινική της δράση και την θεραπεία του λιπώδους ήπατος.  


Κορινθιακή σταφίδα
Ένας ακόμα λιλιπούτειος διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ελληνικός είναι η κορινθιακή σταφίδα. Μελέτες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης, κορινθιακής σταφίδας, η οποία έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση, καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν, ενώ συνεισφέρουν ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.  


Κράνα
Απ τα πιο σημαντικά superfoods και  όχι άδικα είναι τα κράνα, που βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική ύπαιθρο, ενώ τώρα τελευταία έρχονται και στο τραπέζι μας μέσω συσκευασιών μεγάλων εταιριών αλλά και μικρών τοπικών βιοτεχνιών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε ότι τα κράνα υπερτερούν σε ολική αντιοξειδωτική ικανότητα από διαφόρους διαδεδομένους  για τα αντιοξειδωτικά τους καρπούς, όπως το ρόδι ή το βατόμουρο. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος καταναλώνει αυτούσιους καρπούς κρανιάς αποκομίζει μια σειρά από σημαντικά διατροφικά οφέλη όπως βιταμίνη C, ανθοκυάνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε έναν υγιή οργανισμό.


Κρόκος Κοζάνης
Γνωστό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και πολύ μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Έχει να επιδείξει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Tα είδη  αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποδεικνύεται από μελέτες ότι έχουν ευεργετικά οφέλη για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, ακόμα και όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Άλλες πάλι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα του, μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ βρέθηκε να έχει θετική επίδραση και σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Αlzheimer.  Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν η τυποποίησή του με τη μορφή «τσαγιού» όπου μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.


Μαστίχα Χίου

Άλλο ένα αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, που η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα πιστοποιεί  πολλά απ τα οφέλη του. Μερικά από αυτά είναι οι αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Άλλες πάλι μελέτες αποδεικνύουν ότι η  μοναδική σύνθεση της μαστίχας, την καθιστά προληπτικό μέσο και πιθανόν θεραπευτικό κατά της τερηδόνας. Κάποια επίσης καινούρια επιστημονικά δεδομένα, έρχονται να συμπληρώσουν όσα ήδη γνωρίζαμε για τις θετικές επιδράσεις της σε ασθενείς με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και να αναδείξουν τη δράση της ως θεραπεία για το  έλκος και τη νόσο του Crohn. Τέλος, άλλες  μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης. 
Superfoods made in Greece Superfoods made in Greece Reviewed by Unknown on 12:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.