Δεοντολογία με περιοριστικούς όρους


Υπάρχουν κάποιες μέρες που έχω το μεγάλο προνόμιο να δουλεύω μόλις μισή ώρα πάνω από το οχτάωρο. Όταν συμβαίνει αυτό, επιστρέφοντας στο σπίτι πέφτω πάνω στο κεντρικό μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και συχνά εύχομαι να είχα κάτσει λίγο ακόμα στο γραφείο. Όπως χθες, που βγήκα από τα ρούχα μου με την είδηση της αποφυλάκισης του Ρουπακιά με περιοριστικούς όρους. Και όχι μόνο για την είδηση αυτή καθ’ αυτή αλλά και για την διαχείρισή της από τα ΜΜΕ.
Για να εξηγούμαι, θεωρώ τον Ρουπακιά κατακάθι, μιας και σκότωσε τον Παύλο Φύσσα θολωμένος από την χειρότερη ιδεολογία που ασπάστηκε ποτέ άνθρωπος, τον ναζισμό. Όπως κατακάθι θεωρώ και τον Κορκονέα, τον έτερο δολοφόνο που συγκλόνισε το πανελλήνιο σκοτώνοντας τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και αποφυλακίστηκε και αυτός, καθώς παρήλθε ο χρόνος της προφυλάκισής του. Βέβαια ο δεύτερος, λίγους μήνες μετά δικάστηκε σε ισόβια και δύσκολα θα δει ξανά το φως της ημέρας χωρίς να κρύβουν μέρος του τα κάγκελα της φυλακής, κάτι που θεωρώ ότι θα γίνει και στην περίπτωση του πρώτου. Άλλωστε έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Ρουπακιάς την πράξη του και οι μέρες της ελευθερίας του είναι μετρημένες. Όμως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη δεοντολογία.

Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει την είδηση, ειδικά σε ένα δελτίο μεγάλης τηλεθέασης. Σε όλους μία τέτοια είδηση όπως η αποφυλάκιση του Ρουπακιά μπορεί να προκαλέσει θυμό ή άλλα άσχημα συναισθήματα, να το συζητάμε μεταξύ μας, να βγάζουμε συμπεράσματα, να φωνάζουμε, να χτυπιόμαστε, παρά το γεγονός ότι είναι νομότυπο! Ναι, καλά διαβάσατε, νομότυπα αποφυλακίζεται. Αυτό λοιπόν κάνει τη διαφορά στη διαχείριση της είδησης. Όταν στη μέση υπάρχει νόμος, ο δημοσιογράφος πρέπει να τον σέβεται και να μεταφέρει την είδηση. Να μην τον απαξιώνει, όσο άσχημος κι αν είναι και ό,τι κι αν προκαλεί, όπως επιτάσσει η δεοντολογία. Γιατί αν απαξιώσει έναν, ανοίγει ο δρόμος για τον επόμενο. Και παρά το γεγονός ότι είμαι της άποψης πως ο νόμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να αλλάζει σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να αλλάξει ένας απ’ αυτούς.


Άλλωστε ο νόμος αυτός καθ’ αυτός δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα σε περίπτωση που η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Ο Ρουπακιάς, είναι στην φυλακή 30 σχεδόν μήνες (12 μήνες προφυλάκιση για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και 18 για το πρώτο ένταλμα, αυτό της δολοφονίας Φύσσα !) και για τον έναν ή τον άλλον λόγο ακόμα δεν έχει καταδικαστεί. Σε αυτό το γεγονός λοιπόν χωρούν οι κρίσεις του δημοσιογράφου και όχι στο νόμο. Γιατί ακόμα και αν ο νόμος προέβλεπε 36 μήνες προφυλάκιση δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Ρουπακιάς δεν θα περνούσε την πόρτα της φυλακής μετά από 18 μήνες, γιατί προφανώς η δικαιοσύνη δεν θα είχε βρει τρόπο να τελειώσει την κατά τα άλλα πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Όπως άκουσα να λένε και κάποτε από τα έδρανα της νομικής κατά τη διάρκεια μίας διάλεξης, «νόμοι υπάρχουν και μάλιστα πολύ σωστοί, απλώς δεν εφαρμόζονται». Στη προκειμένη λοιπόν ετοιμάζεται να εφαρμοστεί, όμως και πάλι δεν μας αρέσει, καθώς δεν μας αρέσει το αποτέλεσμά του. Γι’ αυτό όμως δεν φταίει ο νομοθέτης ούτε το κείμενο αυτό καθ’ αυτό, αλλά η δικαιοσύνη που, παρά το γεγονός ότι δρα ανεξάρτητη, οι αντιδράσεις της θυμίζουν αυτές παραπληγικής χελώνας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα, ειδικά όταν μιλάμε για έναν κατ’ ομολογία δολοφόνο όπως ο Ρουπακιάς.

Υ.Γ.: Η όλη η υπόθεση έχει και ένα πολύ χειρότερο σενάριο, στο οποίο ο δολοφόνος του Φύσσα βγαίνει από τη φυλακή χωρίς περιοριστικούς όρους, γιατί αυτό πραγματικά επιτάσσει ο νόμος. Αν ο Ρουπακιάς αποφυλακιζόταν στις 18 Μαρτίου, δηλαδή τη μέρα που θα συμπλήρωνε 30 μήνες στη φυλακή, δεν θα ήταν δυνατή η επιβολή περιοριστικών μέτρων. Γι’ αυτό και με το υπ' αριθμόν 260/2016 βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών, αποφάσισε να αντικαταστήσει την φυλάκιση σε κατ’ οίκον περιορισμό με 24ωρη αστυνομική φύλαξη, προκειμένου να αποφευχθεί. Σκεφτείτε λοιπόν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα πιο άσχημα, πιο εξοργιστικά και ας δούμε την ελπίδα, όσο μικρή και αν είναι, σε αυτή την αντίδραση της δικαιοσύνης έστω και την τελευταία στιγμή. 
Δεοντολογία με περιοριστικούς όρους Δεοντολογία με περιοριστικούς όρους Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.