Όταν η Coca Cola έγινε βότκα!

Τι είναι άσπρο και κόκκινο και αρέσει σε όλο τον πλανήτη; Μα φυσικά η Coca Cola, το προϊόν που είναι συνώνυμο του καπιταλισμού και του αμερικανικού τρόπου ζωής. Κάτι που μπορεί στον καθένα να περνάει απαρατήρητο, καθώς γεμίζει το στόμα του με το σκούρο, γλυκό, αφρίζον κατασκεύασμα, αλλά όχι και στον Γκεόργκι Ζούκοφ, τον Σοβιετικό στρατηγό που κατατρόπωσε τους Γερμανούς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία έχει ως εξής…

Ο Ζούκοφ ήταν ένας πραγματικός ήρωας για την Σοβιετική Ένωση, μα και ένας άνθρωπος εθισμένος στο ποτό. Γνώρισε την Coca Cola στο μέτωπο και από τότε έγινε μεγάλος θαυμαστής της. Άλλωστε ήταν αρκετά εύκολο να βρεις τότε το γνωστό αναψυκτικό, καθώς ο Άιζενχάουερ είχε ζητήσει από την γνωστή εταιρεία να δημιουργήσει 10 εργοστάσια εμφιάλωσης στην Αφρική. Πριν ο πόλεμος τελειώσει, 60 και πλέον εργοστάσια βρίσκονταν κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών ανά την Ευρώπη, και αυτό γιατί η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε ότι αναπτερώνει το ηθικό των στρατιωτών.

Παρ' όλα αυτά, η Σοβιετική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στους πολίτες της να απολαμβάνουν το γνωστό αναψυκτικό, καθώς ήταν σήμα κατατεθέν του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Έτσι ο Ζούκοφ αποφάσισε να ζητήσει την βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να λύσει το πρόβλημά του. Απευθυνόμενος στον ίδιο τον Χάρι Τρούμαν, ζήτησε να του στείλουν κρυφά κάποια μπουκάλια Coca Cola, αλλά όχι με την γνωστή της μορφή. Τα αναψυκτικό θα έπρεπε να μην είναι αναγνωρίσιμο, προκειμένου ο Ζούκοφ να γλυτώσει την εξορία στη Σιβηρία, στην οποία θα κατέληγε αν τον έβλεπε κάποιος να πίνει απ’ αυτό.

Στρατιώτες στιβάζουν κασόνια Coca Cola

Ο Τρούμαν αποφάσισε να βοηθήσει τον ήρωα και ανέθεσε στην εταιρεία να βρει άμεσα μία λύση. Το πρώτο πρόβλημα φυσικά, ήταν το σκούρο χρώμα της. Οι χημικοί της εταιρείας μετά από δεκάδες δοκιμές βρήκαν ένα τρόπο να δημιουργήσουν ένα καθαρό άχρωμο προϊόν. Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα, ήταν το χαρακτηριστικό μπουκάλι με τις καμπύλες, το οποίο η εταιρεία μετέτρεψε σε ίσιο, ενώ για καπάκι έβαλε ένα λευκό με ένα μεγάλο κόκκινο Σοβιετικό αστέρι. Έτσι ο Ζούκοφ θα είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει ακόμα και σε δημόσιους χώρους το αγαπημένο του αναψυκτικό, αφήνοντας τους γύρω του να πιστεύουν ότι πίνει βότκα!
Λίγο αργότερα από το περιστατικό με τη λευκή Coca Cola, ο Γκιόργκι Ζούκοφ έχασε την εύνοια της Σοβιετικής κυβέρνησης. Αποστρατεύτηκε το 1957, ενώ πέθανε το 1974, ένα χρόνο αφού επετράπη η πώληση της Pepsi Cola στα ρωσικά εδάφη. Μάλιστα αν είχε ζήσει 12 χρόνια ακόμα, θα μπορούσε να αγοράσει μία κανονική Coca Cola χωρίς να φοβάται για το μέλλον του, μιας και το 1985 η Σοβιετική Ένωση υποδέχθηκε τελικά το αγαπημένο αναψυκτικό του Ρώσσου στρατηγού. 

Ο στρατηγός Ζούκοφ (δεξιά)

Όταν η Coca Cola έγινε βότκα! Όταν η Coca Cola έγινε βότκα! Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.