Καρίλ Φερέ, «Χάκα» ή Μαορί δεν είναι μόνο τατουάζ


Γνωστός για την αδυναμία του στις πρωτόγονες φυλές και στους υπό εξαφάνιση πολιτισμούς, ο κοσμογυρισμένος Καρίλ Φερέ, στο νεοεκδοθέν στην Ελλάδα βιβλίο του «Χάκα» μας ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία, «την πιο ειρηνική χώρα του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρωταγωνιστής Τζακ Φιτζέραλντ. Πρωταγωνιστής μπάτσος μεν, Μαορί δε.

Διφορούμενος και διττός όπως και η χώρα του, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον δυτικό (αποικιακό) πολιτισμό και στις Μαορί καταβολές του. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις έρευνες για να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της συζύγου και της κόρης του, είκοσι πέντε χρόνια πριν. Και καθώς ο Φιτζέραλντ ήδη καίγεται από μια εκδικητική και ανηλεή μανία, ένας(;) serial killer που γδέρνει σκαλπ αιδοίων κάνει την εμφάνισή του και τον πορώνει έτι περισσότερο. Στο ποδοβολητό τον βοηθά μια εγκληματολόγος και δύο αστυνομικοί τσακάλια. Η βία κατακλύζει το βιβλίο, που μοιάζει να γίνεται σπλάτερ, νομίζεις πως το αίμα θα πεταχτεί μέσα από τις σελίδες. Κι όμως, πίσω από ένα τέτοιο ταραντινικό σκηνικό, κρύβεται ένα βιβλίο βαθειά ψυχογραφικό και κοινωνικό. Γιατί, τελικά, η βία προκαλείται από τους Μαορί, ως απάντηση στην πανταχού παρούσα κεκρυμμένη λευκή βία. Οι τελετουργίες τους αναζωπυρώνονται και στρέφονται αποκλειστικά κατά των καταπιεστών δυτικών, ξένων που ήρθαν να αλλάξουν (λεηλατώντας) μια ξένη ήπειρο. Κι όχι ότι το βιβλίο σε κάνει να συμπαθείς τους Μαορί και τα βίαια, πρωτόγονα, παγανιστικά έθιμά τους. Σε κάνει να σκεφτείς και λιγάκι να τους καταλάβεις. Εξάλλου ο ίδιος ο αρχιτέκνων της ιστορίας δηλώνει ότι «πάντοτε είναι με το μέρος των Ινδιάνων». Οι Ινδιάνοι, εν προκειμένω, ζουν έναν ωκεανό παραπέρα, στη χώρα που θέλει να είναι -και να φαίνεται- η πιο ειρηνική του κόσμου. Οποία ειρωνεία.

Για το τέλος, μην περιμένετε κάτι για την χώνεψη: το αίμα στο φινάλε θα κοκκινίσει τις σελίδες σας (κλασσικός Φερέ) και θα ανεβάσει τους παλμούς σας. Κι όμως, δεν θα μπορείτε να πείτε ότι διαβάσετε ένα φοβερό αστυνομικό. Κι αυτή είναι η μαγεία του Φερέ. Σου σηκώνει την τρίχα αδιάντροπα ενώ βίαια κατακτά τα βάθη του μυαλού σου και γεννά σκέψεις πέρα από το «ποιος είναι ο δολοφόνος».

Καλή σας ανάγνωση

Καρίλ Φερέ, «Χάκα» ή Μαορί δεν είναι μόνο τατουάζ Καρίλ Φερέ, «Χάκα» ή Μαορί δεν είναι μόνο τατουάζ Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.