Βραβευμένες εικόνες δυστυχίας


Ζώντας στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι το προσφυγικό έχει γίνει για εμάς καθημερινότητα με την έννοια της ρουτίνας. Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά μεν, μα το δράμα των ανθρώπων που ψάχνουν για ένα καλύτερο αύριο συνεχίζει να συγκλονίζει. Κάτι που συνέβη και στον διαγωνισμό φωτογραφίας Word Press Photo 2016, όπου οι φωτογραφίες των προσφύγων σχεδόν μονοπώλησαν τα βραβεία. Ακολούθησαν ο πόλεμος στην Συρία, οι επιθέσεις του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο σεισμός στο Νεπάλ… Φωτογραφίες δυστυχίας που μας αφήνουν εμβρόντητους στον καναπέ του σπιτιού μας να αναρωτιόμαστε για τον δρόμο που έχει τραβήξει η ανθρωπότητα. Όπως και να έχει, ακόμα και οι πιο τραγικες στγμές μπορούν να μετουσιωθούν σε έργα τέχνης. Αξίζει να τους ρίξετε μία ματιά. 

World Press Photo της χρονιάς: ;Ένας άνδρας περνάει το μωρό του μέσα από έναν φράχτη στα Ουγγροσερβικά σύνορα. Ουγγαρία 28 Αυγούστου 2015. Φωτογράφος Warren Richardson.
Σύγχρονα θέματα, πρώτο βραβείο: Η πόλη Tianjiin στην Κίνα περικυκλωμένη από την ομίχλη. Φωτογράφος Zhang Lei.
Σύγχρονα θέματα, δεύτερο βραβείο: Ο επτάχρονος Adam Abdel, καμένος από βόμβα που έπεσε δίπλα στο σπίτι του στην πόλη Burgu. Φωτογράφος Adriane Ohanesian.
Σύγχρονα θέματα, τρίτο βραβείο: Ο Lamon Reccord καρφώνει με τα μάτια του έναν αξιωματικό της Αμερικανικής αστυνομίας σε διαδήλωση για τον θάνατο του Laquan McDonald που προήλθε από σφαίρα αστυνομικού στο Σικάγο. Φωτογράφος John J. Kim.
Σύγχρονα θέματα, κατηγορία ιστορίες, πρώτο βραβείο: Ο δεκαπεντάχρονος Abdoulaye, φυλακισμένος σε ένα δωμάτιο ασφαλείας προκειμένου να μην το σκάσει. Φωτογράφος Mário Cruz.
Σύγχρονα θέματα, κατηγορία ιστορίες, δεύτερο βραβείο: Ένα παλιό ξύλινο καΐκι αποπλέει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία κουβαλώντας περισσότερους από 500 μετανάστες. Φωτογράφος Francesco Zizola.
Γενικά νέα, κατηγορία ιστορίες, πρώτο βραβείο: Πρόσφυγες φθάνουν με τη βάρκα τους στο χωριό Σκάλα της Λέσβου. Φωτογράφος Sergey Ponomarev.
Άνθρωποι, πρώτο βραβείο: Ένα μικρό παιδί χρησιμοποιεί ένα αδιάβροχο προκειμένου να προστατευθεί από τα στοιχεία της φύσης καθώς περιμένει στη σειρά για να καταγραφεί σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Preševo της Σερβίας. Φωτογράφος Matic Zorman.
Άνθρωποι, δεύτερο βραβείο: Ένα εργάτης σε ορυχείο κάνει ένα διάλειμμα για τσιγάρο πριν επιστρέψει στα έγκατα της γης και σε συνθήκες ακατάλληλες για τον άνθρωπο, καθώς εκτίθεται σε τοξικά χημικά και βαρέα μέταλλα. Φωτογράφος Matjaz Krivic.
Άνθρωποι, τρίτο βραβείο: Το πορτραίτο μίας οικογένειας Σύριων προσφύγων σε καταυλισμό της πόλης Bekaa, στο Λίβανο. Η άδεια καρέκλα στην φωτογραφία αντιπροσωπεύει κάποιο μέλος της οικογένειας που είτε πέθανε στον πόλεμο είτε αγνοείται. Φωτογράφος Dario Mitidieri.
Συγκεκριμένες ειδήσεις, δεύτερο βραβείο: Διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι, μετά από τις επιθέσεις που ακολούθησαν αυτή στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Φωτογράφος Corentin Fohlen.
Βραβευμένες εικόνες δυστυχίας Βραβευμένες εικόνες δυστυχίας Reviewed by Unknown on 3:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.