Το 43ο πρέπει να προβληματίζει


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς που διαβάζετε είστε Ολυμπιακοί και πόσοι υποστηρίζετε άλλες ομάδες, μα ελπίζω και εύχομαι όλοι να αγαπάτε το ποδόσφαιρο. Η χθεσινή ημέρα είχε δύο ειδήσεις, αυτήν της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό και μάλιστα πιο γρήγορα από ποτέ και τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού, σε ένα ντέρμπι που θα ξεχάσουμε πολύ γρήγορα λόγω κακού θεάματος. Και αν το κακό θέαμα δεν αποτελεί απαραίτητα κακή είδηση για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, σίγουρα το τέλος του πρωταθλήματος τόσο νωρίς θα έπρεπε να προβληματίζει.

Ξέχωρα από την οπαδική μου ταυτότητα και το αν χάρηκα για το 43ο, αποζητώ κάθε φορά να απολαμβάνω τουλάχιστον το θέαμα που έχω πληρώσει, αν όχι κάτι παραπάνω, είτε αυτό αφορά σε ένα θεατρικό έργο είτε σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Και αν πολλοί τρέξουν να πουν πως το ποδόσφαιρο δεν είναι θέατρο, θα συμφωνήσω στην αρχή αλλά μετά θα διαφωνήσω κάθετα. Ο λόγος είναι, απλώς, ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ανήκουμε εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μερικά πράγματα όπως τα αντιμετωπίζουν αυτοί.

Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι λοιπόν αντιμετωπίζουν το γήπεδο με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν όλα τα άλλα θεάματα που πληρώνουν. Έτσι δεν θα μπορούσες να διαβάσεις διθυραμβικά σχόλια για ένα παιχνίδι όπως το χθεσινό ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, ό,τι εφημερίδα και αν αγόραζες, ούτε φυσικά θα έβλεπες τον εγχώριο τύπο να αποθεώνει μία ομάδα που έχει ξεχάσει πόσα σερί πρωταθλήματα έχει πάρει, αν είχε αντιπάλους σαν την Βέροια που κέρδισε χθες ο Ολυμπιακός. Όχι πως έχω κάτι με την κατά τα άλλα συμπαθέστατη ομάδα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, αλλά πολλές φορές το μέγεθος του ηττημένου αντανακλά και αυτό του νικητή.


Και η αλήθεια είναι πως ο πρωταθλητής φέτος, όποτε βρήκε μέγεθος μεγαλύτερο από το δικό του σκόνταψε, όπως φυσικά σκόνταψε και σε κάποια μικρότερα σαν αυτό της Άντερλεχτ, που κατάφερε εύκολα να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League μέσα στο Καραϊσκάκη. Και αν αυτό μερικοί από εσάς το βλέπουν σαν πρόβλημα του Ολυμπιακού, έχω να πω πως κάνουν μεγάλο λάθος. Είναι πρόβλημα ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς από το δικό μας πρωτάθλημα εξαρτάται αν του χρόνου θα έχουμε ευρωπαϊκή παρουσία με όσα αυτά φέρνει μαζί της, χρήμα δηλαδή και καταξίωση.

Η χώρα μας με την μέτρια ευρωπαϊκή παρουσία του πρωταθλητή Ολυμπιακού και των άλλων πρεσβευτών της στην Ευρώπη, βρέθηκε στην 14η θέση της βαθμολογίας της UEFA με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ξεχάσει πώς είναι να κουνάς σεντόνι σε ελληνικό γήπεδο. Και αυτό είναι πραγματικά πρόβλημα, κύριοι, και μάλιστα δυσεπίλυτο, καθώς η όποια αξία έχει σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αρχίσει να ξεφτίζει χωρίς τα ευρωπαϊκά φώτα να πέφτουν πάνω του.


Η λύση φυσικά δεν είναι η επένδυση που επικαλείται ο Ολυμπιακός ή η καλύτερη διαιτησία που απαιτούν οι αντίπαλοί του, αλλά η δική μας νοοτροπία που δίνουμε τα χρήματά μας για μία θέση στο γήπεδο ή για τη συνδρομή στα κανάλια που προβάλλουν το προϊόν που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε και να πιέσουμε τις ομάδες για καλύτερο θέαμα, ακόμα και τώρα που λείπει το χρήμα και ας είναι δύσκολο. Θέαμα που θα σέβεται τα λεφτά που δίνουμε από το υστέρημά μας για να παρακολουθήσουμε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση με στόχο να διασκεδάσουμε, να περάσουμε καλά και να ξεφύγουμε λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητά μας.
Το 43ο πρέπει να προβληματίζει Το 43ο πρέπει να προβληματίζει Reviewed by Unknown on 7:54 PM Rating: 5
Powered by Blogger.