Οι 10 απαράβατοι κανόνες του σινεμά



Μία κακή εμπειρία σε multiplex ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει αυτό το άρθρο. Γιατί το σινεμά είναι χώρος ιερός και σαν τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Γιατί ακόμα και αν είναι καλή η ταινία, αν το περιβάλλον δεν είναι όπως πρέπει, είναι πολύ πιθανό να μην την ευχαριστηθείς και να φύγεις μέσα στα νεύρα. Γιατί, διάολε, πληρώνουμε εισιτήριο για να περάσουμε καλά και να ξεφύγουμε λίγο, όχι για να βλέπουμε το κεφάλι του μπροστινού, να ακούμε τον διπλανό να τρώει με ανοιχτό το στόμα ή να μυρίζει σαν χαλασμένο ζαρζαβατικό. Πάμε λοιπόν…

@ First rule of cinema, we don’t talk in the cinema. Διάολε, βγήκες με την παρέα να τα πεις και πήγες σινεμά; Το σινεμά είναι τέχνη και ανάλογα πρέπει να φερόμαστε μέσα στον χώρο. Έχεις βγεις ποτέ για κουβέντα στην πινακοθήκη; Γιατί το κάνεις στο σινεμά; Τουλάχιστον σταμάτα να το κάνεις όταν ξεκινήσει η ταινία. Κράτα τα σχόλιά σου για το τέλος, να έχεις και κάτι να πεις με την παρέα.

@ Αντιμετώπισέ τον σαν έξοδο. Μπορεί να έχεις συνηθίσει να βλέπεις τις ταινίες στον καναπέ του σπιτιού σου, μα μάντεψε. Το σινεμά έχει κόσμο. Άρα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον τα βασικά. Ένα μπάνιο σίγουρα, ενώ δεν είναι υπερβολή και η κολώνια σε λογικές δόσεις. Δεν σου φταίει τίποτα ο διπλανός σου, που είναι υποχρεωμένος να συνυπάρχει μαζί σου σε ένα χώρο του οποίου ο αερισμός δεν είναι στο χέρι του.

@ Στο σινεμά επιβάλλονται τα σνακ. Κακά τα ψέματα, ποπ κορν, νάτσος και κόκα κόλα είναι η μισή ταινία, αλλά υπάρχει και ένα savoir vivre, δαίμονα, ακόμα κι εδώ. Όχι, δεν έχει να κάνει με πετσέτες στα πόδια και μαχαιροπίρουνα, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι πρέπει να γεμίσεις τον κόσμο με ποπ κορν ή να τρως με το στόμα ανοιχτό. Είπαμε, δεν είσαι στον καναπέ του σπιτιού σου.



@ Ο χώρος μας περιορίζεται μόνο στην καρέκλα μας. Ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας για να περάσουμε καλά κι εμείς και οι δίπλα μας. Ακόμα κι αν είσαι γιγαντόσωμος θα πρέπει να περιορίσεις τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς, απόφυγε τις multiplex αίθουσες που είναι γεμάτες ή αν δεν σου αρέσουν τα συνοικιακά, επίλεξε να κάτσεις μπροστά, που δεν κάθεται κανένας. Δεν θα είναι η ίδια εμπειρία, μα θα είσαι άνετος χωρίς να ενοχλείς.

@ Το κινητό πάντα αθόρυβο, αν δεν μπορείς να το κλείσεις. Ενημέρωσε όσους μπορεί να σε χρειαστούν ότι είσαι στο σινεμά και δες το σαν μια ευκαιρία να απομονωθείς. Και φυσικά δεν απαντάμε στη μέση της ταινίας. Γι’ αυτό υπάρχουν τα μηνύματα, αλλά έχε υπόψη σου ότι ακόμα και το φως ενοχλεί. Όχι όσο η αγριοφωνάρα σου, αλλά καλό θα ήταν να μην το ξεχνάς.

@ Όλες οι αντιδράσεις με μέτρο. Αν είναι να γελάσεις, να γελάσεις και αν είναι να κλάψεις, να το κάνεις, αλλά σε λογικά πλαίσια. Μπορεί να μην γνωρίζεις τους γύρω σου, μα δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακούει τα χαχανητά σου ή τα μοιρολόγια σου λες και είσαι διάσημη μοιρολογίστρα της Μάνης. Και φυσικά, μάθε πότε σε παίρνει να το κάνεις. Δεν γελάμε σε δράμα επειδή βαριόμαστε και διαβάσαμε κάτι στο twitter. Έλεος…

@ Δεν φεύγουμε ποτέ στη μέση της ταινίας. Ακόμα και αν δεν σου αρέσει, σκέψου όλο τον χαμό που θα δημιουργήσεις για να βρεθείς στην άκρη που οδηγεί στον διάδρομο της εξόδου. Ακόμα και αν κάθεσαι στην άκρη, περίμενε το διάλειμμα, αν κάνει, ή αν δεν την παλεύεις φύγε με τον λιγότερο δυνατό σαματά. Μπορεί πίσω να υπάρχουν κάποιοι που απολαμβάνουν την ταινία, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο.



@ Το σινεμά είναι για χαμούρεμα. Ω, ναι, όταν είσαι 15 χρονών. Όλοι το έχουμε κάνει και σίγουρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο και αν μεγαλώσουμε. Με την ηλικία όμως έρχεται και το μέτρο. Μια αγκαλιά, δύο - τρία φιλιά, είναι Ο.Κ. Από εκεί και πέρα, χρειάζεσαι δωμάτιο και όχι κινηματογραφική αίθουσα. Δεν είναι σωστό να σε κράξει η κυρία από πίσω.

@ Οι ψηλοί κάθονται πίσω. Θα έπρεπε γι’ αυτό να προβλέπει το σινεμά, μα επειδή είναι αδύνατο, καλό θα ήταν να το κάνουμε μόνοι μας. Είσαι δύο μέτρα ρε φίλε, τι σου φταίει ο πίσω που πλήρωσε εισιτήριο για την ταινία και βλέπει μόνο κεφάλι; Ακόμα και αν δεν το έχεις προβλέψει από πριν, μπορείς έστω να ρίξεις μία ματιά στον πίσω και να ρωτήσεις πριν αρχίσει η ταινία.

@ Κλείσε τα εισιτήρια online. Στους multiplex σινεμά, οι ουρές είναι τεράστιες και σίγουρα δεν θέλεις να περιμένεις και στα ταμεία των εισιτηρίων. Θα το κάνεις που θα το κάνεις σε αυτά του κυλικείου, γιατί να χάνεις το χρόνο σου σε κάτι που μπορείς να αποφύγεις; Δεν είσαι πλέον 18 χρονών για να έχει χαβαλέ ακόμα και η ουρά. Ή μήπως είσαι;

Υ.Γ.: Εννοείται ότι στο σινεμά μπορείς να κοιμηθείς. Δεν απαγορεύεται. Τώρα, αν ξυπνήσεις και δεν έχεις χάσει και πολλά, σε αυτό δεν φταις εσύ αλλά η ταινία. Όλοι το έχουμε κάνει, ειδικά στον στρατό, μα δεν το βάζω μέσα στους κανόνες. Αν τώρα για εσένα που διαβάζεις είναι κανόνας, μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτείς το σινεμά ως τρόπο διασκέδασης.

Οι 10 απαράβατοι κανόνες του σινεμά Οι 10 απαράβατοι κανόνες του σινεμά Reviewed by Unknown on 6:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.