Η μέρα που ο Τζόμπς άλλαξε τον κόσμοΣαν σήμερα πριν από εννέα χρόνια, ο ισχυρός τότε άνδρας της Apple παρουσίασε το πρώτο iphone, αλλάζοντας μια και καλή τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 2007 όταν ο Στιβ Τζομπς ανέβαινε τα σκαλιά που οδηγούσαν στη σκηνή του MacWorld Expo, για να παρουσιάσει κάτι πρωτοποριακό, όπως έλεγαν οι φήμες.

«Αυτή είναι μία μέρα που την περίμενα, δυόμιση ολόκληρα χρόνια» ήταν τα πρώτα λόγια του Τζομπς και λίγα λεπτά αργότερα μέσα σε χειροκροτήματα από το αλαλάζον πλήθος, παρουσίασε μία συσκευή που έκανε τρία πράγματα μαζί και θα άλλαζε τον τρόπο που επικοινωνούμε μια για πάντα.

Ένα ipod με touch controls, ένα τηλέφωνο και μία συσκευή που συνδέεται με το ίντερνετ... και όλα αυτά σε ένα, το γνωστό σε όλους μας iphone. Μια συσκευή που δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, αλλά νιώσαμε γρήγορα τις αλλαγές που έφερε στην παγκόσμια βιομηχανία και στις άλλες συσκευές. Από τη μέρα που το Iphone 3έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά, έγινε τόσο επιτυχημένο, που σιχαθήκαμε να το βλέπουμε. Τι ήταν αυτό όμως που το έκανε τόσο επιτυχημένο;

Επαναπροσδιόρισε το δάχτυλο

Το σημαντικότερο προσόν του iphone ήταν κατά γενική ομολογία το γεγονός ότι μπορούσες να πλοηγηθείς στο μενού της συσκευής με την χρήση και μόνο των χεριών σου. Ως κάτοχος του P800 εκείνη την εποχή, μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρχε χειρότερο πράγμα από το πενάκι. Ναι, ήταν πρωτοποριακό, ναι ήταν πιο smart από όλα τα άλλα, ναι μπορούσες να γράψεις κάτι και να το στείλεις με email (επιστημονική φαντασία για την εποχή) αλλά σου έβγαζε την Παναγία για να τα κάνεις όλα αυτά. 

Δεν σας κρύβω ότι την μέρα που το αγόρασα, μου είχε κάνει εντύπωση που μαζί με το κινητό σου έδιναν και τρία πενάκια δώρο. Το έκαναν γιατί προφανώς γνώριζαν από την αρχή ότι θα τα χάσεις. Και φυσικά είχαν δίκιο. Τα έχασα όλα και γρήγορα έψαχνα άλλα για να τα αντικαταστήσω. Και τις μέρες που δεν είχα, δεν είχα και τηλέφωνο. Το iphone όμως δεν ήθελε τίποτα απ’ όλα αυτά, παρά μόνο κάτι που είχες πάντα μαζί σου: τον δείκτη του χεριού σου. 


Όπως είναι λογικό, αυτό ήταν το πρώτο προσόν του iphone που αντέγραψε η βιομηχανία και έκανε φυσικά καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την συσκευή μας. Και θα μείνω σε αυτό, γιατί είναι η αλήθεια πως το πρώτο iphone είχε σημαντικές ελλείψεις από τα άλλα κινητά που κυκλοφορούσαν στην αγορά εκείνη την εποχή. Δεν είχε κάμερα, δεν είχε Bluetooth, δεν είχε ανεπτυγμένη πλατφόρμα εφαρμογών, δεν, δεν, δεν… 

Είχε όμως κάτι που τώρα το θεωρούμε δεδομένο. Σε αυτό πάτησε και όλα τα άλλα ήρθαν μετά. Μπορεί εγώ προσωπικά να μην απέκτησα ποτέ ένα, γιατί τα θεωρώ υπερεκτιμημένα για τα όσα προσφέρουν, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι σαν σήμερα ο Στιβ Τζομπς άλλαξε τον κόσμο. Για άλλους προς το καλύτερο και για άλλους προς το χειρότερο, αλλά αυτό είναι τροφή για ένα άλλο άρθρο. 


Η μέρα που ο Τζόμπς άλλαξε τον κόσμο Η μέρα που ο Τζόμπς άλλαξε τον κόσμο Reviewed by Unknown on 10:30 AM Rating: 5
Powered by Blogger.