Ο νομπελίστας ποδοσφαιριστής

Ο Άλμπερ Καμύ απέδειξε με τη ζωή του και το έργο του, ότι το ποδόσφαιρο δεν παράγει ηλιθίους, αλλά είναι μια μικρογραφία της ζωής

«Όλα όσα γνωρίζω γύρω από την ηθική και την ευθύνη τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο», είναι ένα από τα αποφθέγματα του Άλμπερ Καμύ, που θα έπρεπε να δεσπόζει στο κτήριο των γραφείων της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας. Τώρα θα μου πείτε, τι σχέση έχει η UEFA με την ηθική και την ευθύνη;
Ίσως έχετε δίκιο, μα αυτό το θέμα ανήκει σε ένα άλλο, μελλοντικό άρθρο. Το συγκεκριμένο είναι γραμμένο για τον Άλμπερ Καμύ, τον μεγάλο νομπελίστα που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, όντας θύμα της ταχύτητας, σε ένα τροχαίο που έγινε στις 4 Ιανουαρίου πριν από 56 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γάλλος συγγραφέας, στα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο στην Αλγερία όπου μεγάλωσε και είναι ίσως το μοναδικό δείγμα πολιτισμού, που προέκυψε μέσα από τις, κατά τα φαινόμενα, βάρβαρες ποδοσφαιρικές αλάνες της εποχής. Ο Καμύ βέβαια παράτησε σχετικά γρήγορα το αγαπημένο μας άθλημα, χτυπημένος από τη φυματίωση που του απαγόρευσε μία λαμπρή καριέρα. Η ασθένεια τον οδήγησε να στραφεί σε άλλη μορφή έκφρασης, τη συγγραφή, μα είναι η αλήθεια πως σε όλο του το έργο προβάλλει το απωθημένο του να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. «Πώς είναι οι Κυριακές ενός ποδοσφαιριστή που δε μπορεί να παίξει», γράφει στα «Σημειωματάριά» του, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Πλήττει τις Κυριακές από τότε που του απαγορεύτηκαν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Σέρνεται στους δρόμους, κλωτσάει τα χαλίκια προσπαθώντας να τα στείλει κατευθείαν στους υπονόμους».

Οι στοχασμοί του ταυτίζονται πολύ συχνά με την ψυχολογία της θέσης του τερματοφύλακα, του παίκτη που είναι υποχρεωμένος να μένει ανενεργός μέχρι να τον χρειαστεί η ομάδα του και δεν μπορεί να την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της, παρά μόνο προστατεύοντας την εστία της. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την «Πανούκλα», όπου το τερέν του γηπέδου έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής των αρρώστων, ενώ μερικοί παίκτες αφήνουν την μπάλα κατά μέρος για να βοηθήσουν.

Η παρακαταθήκη που άφησε σε όλους εμάς τους φίλους του ποδοσφαίρου είναι τεράστια, καθώς ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιούνται τα αποφθέγματά του ως αντίποινα σε όσους χαρακτηρίζουν το σπορ «βάρβαρο» ή «σπορ των ηλιθίων». «Είναι ένα παιχνίδι που επιτρέπει καλύτερα από κάθε τι άλλο να καταλάβεις το χαρακτήρα των ανθρώπων», είχε πει, ενώ είχε μάθει ότι «…η μπάλα δεν πάει ποτέ εκεί που την περιμένεις». Ένα γνωμικό απλό στη σκέψη, μα τόσο σύνθετο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ταιριάζει γάντι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της ζωής και τα βιβλία του Καμύ είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβεις. 
Ο νομπελίστας ποδοσφαιριστής Ο νομπελίστας ποδοσφαιριστής Reviewed by Unknown on 2:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.