Κατερίνα Βρανά:«Τα stand up στην Ελλάδα έχει πολύ καλες προοπτικές για το μέλλον»

Συνέντευξη στους Λεωνίδα Μπούτιβα και Εύα Φωτεινιά

Είναι μέσα στη λίστα με τις 13 καλύτερες γυναίκες κωμικούς του πλανήτη, έχει συνεργαστεί με το BBC και το Chanel 4, έχει κάνει δεκάδες παραστάσεις στο εξωτερικό και το μαλλί της είναι βγαλμένο από άλλο πλανήτη. Ο λόγος για την Κατερίνα Βρανά, την μοναδική γυναίκα stand up comedian που μας έκανε να κλάψουμε από τα γέλια, ένα βράδυ στο Θέατρο 104 στο Γκάζι και μας γέννησε ευθύς εξαρχής την επιθυμία να της πάρουμε συνέντευξη για το properman.gr που βρισκόταν τότε στα σκαριά.

Η επαφή μας ξεκίνησε και τελείωσε μέσω Facebook, δεδομένου ότι η Κατερίνα ζει μόνιμα στο Λονδίνο και επισκέπτεται τη χώρα μας μόνο για το «Gazi Comedy Club» και την παράστασή της «About Sex», που αν δεν την έχετε δει θα πρέπει να σπεύσετε να το κάνετε. Δύσκολα θα γύριζε μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς όπως μας είπε: «Μ’ αρέσει πολύ το πήγαινε έλα και να ταξιδεύω και το όνειρό μου είναι να κάνω παραστάσεις σε όλο τον κόσμο». Στην φετινή της παράσταση μιλάει με απίστευτη άνεση για το sex και τα προβλήματα που έχει φέρει η τσόντα σε αυτό, σε ένα απολαυστικό δίωρο, γεμάτο άσεμνες λέξεις και αμήχανες στιγμές για άνδρες και γυναίκες που δεν είναι συνηθισμένοι στη φάση γυναίκα και stand up. Αράξτε όσο πιο αναπαυτικά μπορείτε και απολαύστε την.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Πώς σου φαίνεται που είσαι μία από τις 13 πιο αστείες γυναίκες στον κόσμο;

«Δεν νομίζω ότι είμαι μια από τις 13 πιο αστείες γυναίκες στον κόσμο, γιατί ας πούμε μπορεί να υπάρχει μια πολύ αστεία κυρία στο εεε... Βιετνάμ ή στην Γκάνα, για την οποία δεν ξέρουμε καν την ύπαρξή της. Το CNN με έβαλε σε μια λίστα με τις πιο αστείες κωμικούς για το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2013, που βέβαια ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα, αλλά όλα αυτά πρέπει να τα μην τα παίρνεις και πολύ τοις μετρητοίς. Το χιούμορ είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα και κάτι που κάνει τον έναν να ξεκαρδίζεται, αφήνει κάποιον άλλον παγερά αδιάφορο. Εν κατακλείδι χαίρομαι, αλλά κρατάω και μικρό καλάθι».

Πώς πάνε τα πράγματα στο comedy club σου στο Λονδίνο; Ως λαός, θεωρούμαστε γελαστοί και χαλαροί. Πώς ερμηνεύεις το γεγονός ότι τα comedy clubs δεν «πιάνουν» στην Ελλάδα;

«Το comedy club στο Λονδίνο πάει πολύ καλά! Τις Παρασκευές και τα Σάββατα έχουν τόσο κόσμο που βάζουν δύο παραστάσεις, την μία μετά την άλλη. Από το 2014 που άρχισα να ταξιδεύω πολύ, έπρεπε να αποσυρθώ από το καθημερινό τρέξιμο του κλαμπ και μου λείπει πάρα πολύ.
Τώρα, όσον αφορά στα comedy clubs στην Ελλάδα, βρίσκω ότι έχουνε πιάσει και μάλιστα πάρα πολύ. Από το 2011 το stand-up στην Ελλάδα περνάει μια φάση αναγέννησης και ήταν η κατάλληλη εποχή να αρχίσουν να λειτουργούν comedy clubs που ήταν περισσότερο στα πρότυπα αυτών του εξωτερικού. Από πέρσι ξεκίνησε το Gazi Comedy Club στην Αθήνα και το Μαιευτήριο Comedy Club στην Θεσσαλονίκη. Και τα δύο πάνε πολύ καλά και γίνονται sold out σχεδόν σε κάθε παράσταση. Έχουμε ξεκινήσει σιγά-σιγά με παραστάσεις μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή στο Gazi και κάθε Σάββατο στο Μαιευτήριο. Είναι, πιστεύω, ο καλύτερος τρόπος να μάθει το κοινό το stand-up και τους κωμικούς και να γνωρίσουν οι κωμικοί το ελληνικο κοινό και τις ιδιαιτερότητές του. Γενικά πιστεύω οτι στην Ελλάδα το stand-up έχει πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον».


Η κρίση νομίζεις ότι έχει επηρεάσει το αισθητήριο του Έλληνα; Μήπως πια, αναζητά όλο και περισσότερο το γέλιο μέσω stand ups και κωμωδιών εν γένει;

«Κατά την γνώμη μου ναι. Νιώθω ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ξεσκάσει λίγο ο κόσμος και το stand-up έχει κερδίσει τόσο έδαφος επειδή είναι και μιά πολύ ευχάριστη έξοδος και σχετικά ανέξοδη».

Έχει αλλάξει καθόλου το επάγγελμά σου το χιούμορ που έρχεται από τα social media; Οι ατάκες αυτές που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες καθημερινά σε επηρεάζουν;

«Αυτό είναι πολύ καλή ερώτηση και θέλει ανάλυση που δεν είμαι σίγουρη ότι έχουμε το χρόνο να την κάνουμε τώρα, ούτε ότι έχει κέφι το κοινό να την διαβάσει.
Το επάγγελμα αυτό καθ’αυτό δεν έχει αλλάξει από το χιούμορ που προέρχεται από τα social media. Τα social media έχουν επιτρέψει να βγάλει την κωμωδία που έχει ο καθένας μέσα του, είτε αυτό είναι σε ατάκες στο Twitter, είτε σε βιντεάκια στο youtube, κλιπάκια στο vine κ.ο.κ.
Αυτό που έχει αλλάξει, είναι το πόσο εύκολα χάνεται η ιδιοκτησία ενός αστείου – που και πάλι είναι θέμα πιο έντονο στην Ελλάδα γιατί δεν υπάρχει εξοικείωση με το concept του stand up. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι τα αστεία μας είναι η δουλειά μας, το ψωμί μας, πληρωνόμαστε γι’ αυτά και αν θες να το αναπαραγάγεις, πρέπει να πεις κι από πού το άκουσες, να δώσεις...εεε..μνεία; ώστε αν το δει κάποιος το αστείο σου και του αρέσει να πει «κάτσε να δω τί άλλο λέει αυτός-ή» και να σε ψάξει ή να έρθει να σε δει live.
Οι πιο επιρρεπείς σε αυτό το είδος «κλεψίματος» είναι οι κωμικοί που κάνουν αστεία με λογοπαίγνια ή σύντομα αστεία, τα λεγόμενα «one liners», που είναι εύκολα να τα θυμηθείς και να τα αναπαράγεις. Οι κωμικοί που βγάζουν το αστείο μέσα από μια ιστορία ή παρατήρηση δεν κινδυνεύουν τόσο κι επίσης έχουν και πιο χαμηλή παρουσία στα social media, γιατί δύσκολα αναπαράγεται αυτού του είδους το αστείο γραπτά online».

Από τις μέρες που ξεκίνησες να κάνεις stand up, έχεις πιάσει τον εαυτό σου να γελάει πιο δύσκολα;

«Ναι. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολύ με τους stand-up κωμικούς. Αντί να γελάς, λες αυτό είναι αστείο ή καλό αυτό».

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η βωμολοχία είναι προνόμιο των ανδρών. Εσύ «βρίζεις» στις παραστάσεις σου ή τέλος πάντων μιλάς άνετα και... παραστατικά, για το σεξ και άλλα τινά. Το κάνεις και στην προσωπική σου ζωή;

«Νομίζω ναι».

Πως το αντιμετωπίζει αυτό ο κόσμος γενικά αλλά κυρίως οι άνδρες με τους οποίους είχες σχέση;

«Χμμμ... Οι γονείς μου θα θέλανε να μου ξεφεύγουν λιγότερες βρισιές στην καθημερινή μου ομιλία, οι φίλες-οι μου δεν νομίζω ότι το προσέχουν καν, ούτε και οι άνδρες με τους οποίους είχα σχέση, και ο κόσμος που δεν με γνωρίζει ίσως να ξαφνιάζεται λιγάκι στην αρχή αλλά το συνηθίζει πολύ γρήγορα. Δεν είναι ότι βρίζω συνέχεια και είμαι ένας κινητός βόθρος, είναι πιο πολύ ότι μπορώ να γίνω, όπως είπες κι εσύ, παραστατική».

Έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα η δουλειά σου στην προσωπική σου ζωή;

«Έχει σκοτώσει λίγο την κοινωνική μου ζωή γιατί Σαββατοκύριακα και γιορτές εγώ συνήθως θα έχω παραστάσεις και οι ελεύθερες μου μέρες είναι το Δευτερότριτο, που, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι οι κοινωνικότερες μέρες της εβδομάδας. Στα προσωπικά μου μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα από τα επαγγελματικά μου. Για την ώρα. Έχουμε μέλλον...»


Σίγουρα το κοινό σε Αθήνα και Λονδίνο έχει διαφορές, αλλά εσύ που αντιμετωπίζεις και τα δύο, θέλουμε να μας πεις τις σημαντικότερες.

«Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διαφορά είναι το πόσο εξοικειωμένο είναι το κάθε κοινό. Στην Αγγλία (και στην Αμερική) το stand-up comedy είναι μέρος της κουλτούρας τους, της καθημερινής τους διασκέδασης. Βρίσκεις παραστάσεις stand-up σε κάθε μικρή παμπ σε κάθε γωνιά της Αγγλίας, κάθε βράδυ υπάρχει τουλάχιστον μία εκπομπή stand-up στην τηλεόραση, οι κωμικοί εμφανίζονται ως παρουσιαστές σε εκπομπές μαγειρέματος, οικιακής (κ όχι μόνο) ανακαίνισης, πολιτικές εκπομπές, late night, γράφουν τις δικές τους σειρές. Οπότε ο κόσμος είναι απολύτως εξοικειωμένος με το είδος.
Στην Ελλάδα το κοινό στην πλειοψηφία του δεν ξέρει τί είναι το stand-up και τώρα αρχίζει να το ανακαλύπτει. Οπότε πρέπει να τους το συστήσεις ενώ το κάνεις, και πολλά πράγματα που θα τα έκανες τελείως φυσικά σε άλλες χώρες και θα προκαλέσουν γέλιο, στην Ελλάδα πάνε άπατα. Από την άλλη, λόγω έλλειψης γνωριμίας με το είδος, στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις αστεία σε θέματα που δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα και που στο εξωτερικό θεωρούνται τετριμμένα».

Πιστεύεις ότι η θεματολογία με την οποία γελάνε έχει να κάνει και με τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο λαών;

«Νομίζω ότι πάλι έχει να κάνει με το πόσο εξοικειωμένος είναι ο κάθε λαός με το stand-up. Για παράδειγμα, σε Αγγλία κι Αμερική γνωρίζουν τόσο καλά το stand-up που οι κωμικοί μπορούν να διακωμωδήσουν και την ίδια την νόρμα του stand-up ή να κάνουν πιο εσωτερική, φιλοσοφημένη ή τελείως σουρεάλ κωμωδία. Στην Ελλάδα, ακόμα πρέπει να τους συστήνουμε το είδος ενώ το κάνουμε, οπότε αναγκαστικά και η θεματολογία πρέπει να είναι πιο βατή και προσιτή».

Ποιοι κομπλάρουν περισσότερο όταν τους δίνεις πάσα στο stand up, οι άντρες ή οι γυναίκες; Υπάρχουν, τελικά, διαφυλικά κλισέ;

«Δεν ξέρω αν είναι θέμα αντρών-γυναικών όσο θέμα ιδιοσυγκρασίας και πόσο έχουν «ζεσταθεί» μέσα από την παράσταση. Είναι φορές που οι γυναίκες είναι φουλ έτοιμες για πάσα και συζήτηση και άλλες φορές οι άντρες. Στην παράσταση με το σεξ θα έλεγα ότι μέχρι τώρα οι γυναίκες είναι οι πιο ακομπλεξάριστες στην πάσα».

Ποιο είναι το ποιο αστείο πράγμα που άκουσες ή σου συνέβη τελευταία;

«Αχ, τώρα αν δεν έχετε δει την παράσταση δεν θα βγάλει νόημα αυτό... Στην χθεσινή παράσταση σε κάθε ερώτηση που απηύθυνα στο κοινό υπήρχε πάντα κάποιος – διαφορετικός κάθε φορά - που με μία μόνο λέξη κατέρριπτε ολόκληρη τη θεωρία μου. Με την μία. Μπαμ κ κάτω. Τέσσερις φορές. Στο τέλος της παράστασης και το κοινό και εγώ βρισκόμασταν σε υστερική κατάσταση από τα γέλια».

Είμαστε σίγουροι ότι στη ζωή σου όλο και κάποιες καφρίλες θα έχεις κάνει. Ανάφερε την πιο μεγάλη, δίχως φόβο και πάθος.

«Σε συζήτηση με κοπέλα που δεν θυμόμουν από πού την ξέρω. Αυτή ήταν προφανές ότι θεωρούσε ότι με ήξερε πάρα πολύ καλά. Προσπαθώντας να βρω από πού την ξέρω, την ρώτησα για το πανεπιστήμιό της:
«Είσαι στην ίδια χρονιά με την Διαμαντοπούλου;»
«Κατερίνα, είμαι η Διαμαντοπούλου»
Αυτό δεν μαζεύεται».

Ποιο είναι το απολαυστικότερο πράγμα στη ζωή (μετά το σεξ, εννοείται);

«Το φαΐ κι ο ύπνος. Ξεκάθαρα».

Πώς θεωρείς εσύ ότι είναι ο proper man;

«Ωχ, δεν ξέρω. Είναι τόσο υποκειμενικά αυτά! Θα έλεγα ότι ο proper man θα έπρεπε να είναι όσο πιο ακομπλεξάριστος γίνεται και να ξέρει καλά τον εαυτό του».


@@ Διαγωισμός @@
Το properman πάντα στηρίζει το ταλέντο, το γέλιο και το σεξ και κάνει δώρο μια διπλή πρόσκληση την Πέμπτη 26 και άλλη μία την Παρασκευή 27 Μαΐου.
Για να κερδίσεις κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook, Comment και Share στο παρόν post και μπες στην κλήρωση μέχρι την Πέμπτη (26/5) το μεσημέρι στις 15:00.


Κατερίνα Βρανά:«Τα stand up στην Ελλάδα έχει πολύ καλες προοπτικές για το μέλλον» Κατερίνα Βρανά:«Τα stand up στην Ελλάδα έχει πολύ καλες προοπτικές για το μέλλον» Reviewed by Unknown on 6:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.