Τα φθηνά εισιτήρια βλάπτουν τα ταξίδια
Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι ο καιρός σε αποτρέπει από το να πάρεις τα πόδια σου και να βγεις έξω, έπεσα πάνω στη νέα προσφορά της Aegean. «15.000 θέσεις από 19 ευρώ!» έλεγε ο τίτλος του άρθρου και μπήκα στον πειρασμό να το κλικάρω, για να διαβάσω το προφανές. Για κρατήσεις μέχρι τις 21/1, η ελληνική αεροπορική εταιρεία κάνει το ταξίδι με οποιοδήποτε άλλο μέσο ασύμφορο και δεν σας κρύβω ότι έψαξα αρκετά από τα εισιτήρια και τους προορισμούς που προσφέρει, κάνοντας προς στιγμήν όνειρα για ένα φθηνό τριήμερο κάπου εδώ κοντά. Προς στιγμήν όμως, γιατί γρήγορα βγήκα από την πλατφόρμα προβληματισμένος, όχι φυσικά για τις τιμές αλλά για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζομαι να ταξιδέψω. 

Μου αρέσουν τα ταξίδια και μάλιστα πολύ, ασχέτως αν το κακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η κρίση τα απαγορεύει και τα έχει κάνει ολοένα και λιγότερα. Και αν το πρόβλημα αυτό έρχεται να το λύσει η Aegean, θα πω ευχαριστώ πολύ και δεν θα πάρω. Όχι γιατί είμαι κανένας περίεργος που θέλω να πληρώνω ακριβά κάτι που μπορώ να πάρω φθηνότερα. Κάθε άλλο, ψάχνω τις προσφορές και όποτε νιώθω ότι με συμφέρουν τις εκμεταλλεύομαι χωρίς δεύτερη σκέψη. Ούτε φυσικά έχω κανένα γούστο να πετάω πρώτη θέση ή συγκεκριμένες ώρες. Απλώς θέλω να κάνω ένα ταξίδι επειδή το θέλω και όχι γιατί είναι προσφορά. 

Όσο και αν προσπάθησα στο παρελθόν να αντιμετωπίσω το ταξίδι σαν ρούχο σε έκπτωση, δεν τα κατάφερα. Και θυμάμαι αρκετές φορές να σχεδιάζουμε με τους φίλους μου μια απόδραση, με βάση τα φθηνά εισιτήρια που προσφέρουν οι εταιρείες κατά καιρούς. Αυτό που δεν θυμάμαι όμως, είναι να πραγματοποιήθηκε κάποια απ’ αυτές και ο λόγος είναι προφανής. Κανείς μας δεν είχε πραγματικά όρεξη να μπει στο αεροπλάνο, γιατί αν είχαμε, θα το είχαμε κάνει, αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος. 
 


Απ’ αυτή τη σκέψη προέρχεται και ο τίτλος του άρθρου. Μπορεί τα φθηνά εισιτήρια να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν, αλλά αυτούς που ταξιδεύουν για το ταξίδι μάλλον δεν τους εξυπηρετούν. Γιατί μέσα στην ιδέα ταξίδι, υπάρχει και το χρηματικό κόστος και πάνω απ’ όλα υπάρχει η στέρηση καθημερινών ικανοποιήσεων που θα υποστούμε μέχρι να φτάσουμε στο να μπούμε στο αεροπλάνο. 

Είναι κάτι σαν τη μουσική, που ενώ προσφέρεται απλόχερα και δωρεάν από το Spotify, το youtube και τόσες άλλες πηγές, έχουμε σταματήσει να την ακούμε γιατί πολύ απλά δεν μοχθούμε για να την αγοράσουμε, όπως είχε γράψει καταπληκτικά η Εύα στο άρθρο της με τίτλο «Η αξία του να αγοράζεις δίσκους». Και αν τη μουσική την κατέστρεψαν οι επιχειρήσεις που την προσφέρουν δωρεάν και συνέβαλα κι εγώ σε αυτό επιλέγοντάς τις στο παρελθόν, δεν θέλω να συμβεί το ίδιο και με τα ταξίδια που σκοπεύω να κάνω στο μέλλον. 

Και πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί, γιατί όσες φορές και αν έχουμε προσπαθήσει να στήσουμε ένα ταξιδάκι από την εποχή που έχουν πέσει οι τιμές στα αεροπορικά, πάντα αντιμετωπίζουμε προβλήματα άλλα, που δεν έχουν να κάνουν με το κόστος. Και μάλιστα καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι εκεί θα είναι μωρέ τα εισιτήρια, το κάνουμε του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ναι, σίγουρα, ο κόσμος δεν χάθηκε, μα έχω να βγω στο εξωτερικό από το 2010 που πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη, με την αναβλητικότητα να είναι ο νούμερο ένα λόγος που ακυρώνει την όποια προσπάθεια. Μία αναβλητικότητα που προέρχεται από τη σιγουριά των φθηνών εισιτηρίων τα οποία πήρα απόφαση να πάψω να τα τσεκάρω πλέον και να προγραμματίσω ένα ταξίδι της προκοπής όπως το έχω ονειρευτεί. Κι ας πληρώσω περισσότερα.
Τα φθηνά εισιτήρια βλάπτουν τα ταξίδια Τα φθηνά εισιτήρια βλάπτουν τα ταξίδια Reviewed by Unknown on 7:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.