Ένας παράλογος νόμος


Διάβασα τις τελευταίες μέρες για τον φόρο που προσανατολίζεται να βάλει η κυβέρνηση στα προϊόντα νέας τεχνολογίας, τουτέστιν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και tablet. Και αν ένας επιπλέον φόρος φαντάζει κάτι το συνηθισμένο στη χώρα που ζούμε, όσο και αν μας εξοργίζει η εφαρμογή του, ο συγκεκριμένος θα έλεγα ότι είναι κάτι παραπάνω από λάθος, όχι μόνο γιατί θα επιβαρύνει τις τσέπες μας, αλλά και για τον λόγο που σκέφτονται να τον εφαρμόσουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, κ. Αναστάσιο Τζήκα, ο φόρος αυτός θα έρθει ως αντισταθμιστικό τέλος για τα πνευματικά δικαιώματα, που δεν πληρώνονται στην χώρα μας.

Αν και αμφιβάλλω κατά πόσο τα χρήματα θα καταλήξουν τελικά στους καλλιτέχνες και τις εταιρίες παραγωγής, αυτό που με προβληματίζει περισσότερο, εκτός από την παραδοχή του κράτους ότι αδυνατεί να περιορίσει το φαινόμενο, είναι ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται να νομιμοποιεί εν μέρει την «Πειρατεία». Και εξηγούμαι. Ας υποθέσουμε ότι αγοράζω ένα laptop για το οποίο πληρώνω 2% εφάπαξ φόρο για τα πνευματικά δικαιώματα, αφού δεν μπορώ να κάνω αλλιώς λόγω του ότι συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Μπορώ λοιπόν από εκεί και πέρα να κατεβάζω ανεξέλεγκτα μουσική, ταινίες και video games, χωρίς να μου ζητήσει κανείς τα ρέστα; Ή μπορώ να προβάλλω πειρατικά stream στην τηλεόραση του σπιτιού μου, χωρίς να φοβάμαι ότι μπορεί κάποια στιγμή να μου χτυπήσει την πόρτα ο δικηγόρος της Nova ή του OTETV;


Γιατί, παρά το γεγονός ότι εγώ δεν προτίθεμαι να το κάνω, σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί που θα βροντοφωνάζουν «Πειρατές» σε καφετέριες και εστιατόρια, χωρίς καν να έχουν αυτή τη συστολή που έχουν τώρα. Και για να πάμε στο ψητό. Δεν νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα προάγει την παραγωγή θεάματος στην χώρα μας, μα θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την όποια βιομηχανία ψυχαγωγίας έχει απομείνει να παλεύει σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον. Με το πρόσχημα ότι έχει προπληρώσει μέσω του φόρου τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα μπορεί ο καθένας να μπει στο σινεμά με το smartphone που μόλις αγόρασε, με 6% παρακαλώ φόρο παραπάνω, να βιντεοσκοπήσει με αυτό μία ταινία και να την μοιράσει ανεξέλεγκτα μέσω του διαδικτύου. Γιατί πολύ απλά θα έχει το επιχείρημα ότι πλήρωσε για τα δικαιώματα με την απόκτηση της συσκευής του.

Και αν αυτό δεν ενδιαφέρει πολλούς, ας πάμε σε κάτι πιο σοβαρό. Αν και ένα 2% ή 6% δεν φαντάζει τεράστιο ποσό, σκεφτείτε να το προσθέσουμε στο ήδη ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη iPhone. Αν σήμερα λοιπόν η απόκτησή του φαντάζει δύσκολη, αυτή θα γίνει ακόμα δυσκολότερη και μαντέψτε τι θα συμβεί: Όλοι θα το αγοράζουν από το εξωτερικό. Όχι πως δεν το κάνουν τώρα, μα το φαινόμενο φοβάμαι ότι θα γενικευτεί, με αποτέλεσμα το εγχώριο εμπόριο να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Στην περίπτωση όμως που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού, τότε πολύ απλά δεν θα αγοράσει και αυτό έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και μάλιστα μεγάλο.


Στην σύγχρονη εποχή, με την επιχειρηματικότητα να κινείται ολοένα και περισσότερο μέσω των μικροτσιπ και του διαδικτύου, με το να κάνεις πιο ακριβά τα εργαλεία, καταφέρνεις ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των νεοφυών start ups, για τα οποία τόσο πολύ υπερηφανεύονται οι πολιτικοί αυτής της χώρας. Και αν σε αυτό προσθέσει κανείς τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό που, σε περίπτωση στην οποία ακριβύνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σαφώς και θα αυξηθεί, τότε ο φόρος αυτός γίνεται πραγματικά δυσβάσταχτος για την ανάπτυξη και φυσικά το μέλλον αυτής της χώρας.

Όσο αυθαίρετες και αν φαντάζουν οι παραπάνω σκέψεις, καθώς δεν συνοδεύονται με έρευνες και αριθμούς, νομίζω ότι είναι απολύτως λογικές και απορώ πώς κάποιος από τους κυβερνόντες δεν τις έχει κάνει, πριν αποφασίσει να διαρρεύσει την πληροφορία γι’ αυτό το νέο φόρο. Και αναφέρομαι στη διαρροή, γιατί ελπίζω ότι τελικά εκεί θα μείνει και δεν θα γίνει ποτέ πράξη αυτός ο νόμος, βρίσκοντας ένα ακόμα επιζήμιο ισοδύναμο για το οποίο θα συζητήσουμε λίγες μέρες αργότερα.


Ένας παράλογος νόμος Ένας παράλογος νόμος Reviewed by Unknown on 12:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.