Χαρούκι Μουρακάμι 
Ποιος είπε ότι η ψυχεδέλεια ανήκει στον περασμένο αιώνα;

Το εισιτήριο για ένα ταξίδι σε μαγικούς άλλους κόσμους κόβει ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, αποδεικνύοντας ότι του αιώνα μας του πάει η φαντασία, ο ρομαντισμός και το ανεξήγητο. Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ιαπωνικής λογοτεχνίας είναι, όπως θα περιμένατε, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Μεγάλωσε επηρεασμένος περισσότερο από τη δυτική κουλτούρα, παρά από την ασιατική δική του.
Σπούδασε θέατρο και έχει εντρυφήσει σε μουσικές όπως η τζαζ και κλασική. Βούτηξε πολύ νωρίς στις υποχρεώσεις του έγγαμου βίου και για να ανταπεξέλθει άνοιξε μαζί με τη γυναίκα του ένα τζαζ μπαρ, το Peter Cat. Κρατήστε το αυτό. Σε ηλικία 29 ετών γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο εμπνεύστηκε κάπως παράδοξα (κρατήστε το και αυτό): ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα baseball στο γήπεδο και χωρίς να έχει σκεφτεί μέχρι πρότινος να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Μετά και το νορβηγικό δάσος, αποφάσισε να κλείσει το μπαρ και να αφοσιωθεί στις ιστορίες του. Ευτυχώς για εκείνον, μα περισσότερο για μας. Τηρώντας με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια το καθημερινό του πρόγραμμα, γράφει υποχρεωτικά κάθε μέρα, ανεξαρτήτως διάθεσης. 


Και φυσικά τρέχει, όντας ένας επιτυχημένος και συνεπής μαραθωνοδρόμος, όχι τόσο για να γυμνάζει το σώμα του, όπως λέει ο ίδιος, αλλά το μυαλό του. Ένας συγγραφέας – φαινόμενο, που σπάει το πρωτόκολλο της εξάρτησης από το αλκοόλ, της σχιζοειδούς ιδιοσυγκρασίας, των αυτοκαταστροφικών τάσεων. Όλων αυτών που έχουμε στο νου μας, δηλαδή, όταν μιλάμε για επιτυχημένους καλλιτέχνες. Γράφει «τρελά» πράγματα, παραμένοντας απολύτως ψύχραιμος και λογικός. Στα βιβλία του Μουρακάμι θα δεις γάτες να ανοίγουν τις πύλες του εαυτού σου, πηγάδια – ψυχαναλυτές, μικρά οργουελικά ανθρωπάκια να σε παρακολουθούν. Θα κάνεις βουτιά στα άδυτα του μυαλού σου, με τον Μουρακάμι να προπορεύεται και να σε παροτρύνει. Θα δεις, μαζί με όλα αυτά τα μαγικά, και πολλή αγάπη, νοσταλγία και χαρακτήρες που νιώθεις πως τους ξέρεις. Κι αυτό ίσως είναι πιο μαγικό από τις γάτες, τα πηγάδια και το δυσδιάκριτο ονείρου και πραγματικότητας. Θα ταξιδέψεις μένοντας κολλημένος στην πολυθρόνα σου, γιατί απλά δεν μπορείς να τον αφήσεις μόνο του σε αυτό το απύθμενο βάθος. Πρέπει να τον συντροφεύσεις τον Μουρακάμι μέχρι τέλους. Γιατί οι ιστορίες που γεννιούνται έτσι απλά μέσα του, η αλήθεια του δηλαδή, θα δεις ότι συμπίπτει και με τη δική σου αλήθεια. Γιατί ερμηνεύει το μη ερμηνεύσιμο με έναν τρόπο ανεξήγητο. Γιατί είναι απ’ τους λίγους στην εποχή μας που καταπιάνεται με το μη ορατό, με αυτό το κάτι που φωλιάζει στον πυρήνα της ψυχής μας. Ξεφλουδίζει το κρεμμύδι και φτάνει ως το τέρμα,, ως την ουσία που πέρα από αυτήν δεν έχει άλλη. Πολλοί λένε ότι ανήκει στους «μαύρους» συγγραφείς. Δεν είναι μαύρος, είναι ο ορισμός της ψυχεδέλειας και πάντα στο τέλος, ακόμα κι αν δεν είναι το χολιγουντιανό happy end με το οποίο έχουμε γαλουχηθεί, έρχεται η κάθαρση. Τι κι αν είσαι ή θεωρείσαι ορθολογιστής και μετρημένος, δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στο ταξίδι στο άβατο, στο άφατο. Τον τελευταίο καιρό, ακούω ανθρώπους να τον κατηγορούν ότι γράφει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Ότι όλες οι ιστορίες του έχουν ανθρωπάκια, γάτες - κλειδιά και άλλα τέτοια. ‘Οτι γράφει συνέχεια το ίδιο βιβλίο. Ε, λοιπόν, εγώ γι’ αυτό τον αγαπώ. Για την εμμονή του στην απελπισία, στο πάθος, στο ρομαντισμό, στο παράλογο και στο όνειρο.
Βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι στα ελληνικά (γιατί εμείς τα έχουμε διαβάσει όλα, και τα αμετάφραστα ακόμη εδώ, στα εγγλέζικα):
Νορβηγικό δάσος, Κουρδιστό πουλί, Μετά το σεισμό, Τις μικρές ώρες, Νότια των συνόρων δυτικά του ήλιου, 1Q84 - τρεις τόμοι, Σπούτνικ αγαπημένη, Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο, Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρονια του προσκυνήματός του και το πλέον πρόσφατο, Ο Κάφκα στην ακτή. Τρεχάτε!
Χαρούκι Μουρακάμι Χαρούκι Μουρακάμι Reviewed by Unknown on 3:24 PM Rating: 5
Powered by Blogger.