Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θα ήθελα ένα Hero Quest!


Το properman.gr, θυμάται γράμματα που εστάλησαν στον Άγιο Βασίλη και τα παιχνίδια που ζήτησαν απ' αυτόν τα παιδιά που ανήκουν σε μια άλλη δεκαετία

Η εορταστική περίοδος κορυφώνεται και όλα τα παιδάκια αυτές τις μέρες, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, ετοιμάζουν τις επιστολές τους προς τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη. Playstation 4, tablets και άλλα ηλεκτρονικά καλούδια κάνουν παρέλαση στα μικρά μυαλουδάκια, που φαντάζονται να τα κρατούν στα χέρια τους την μέρα της Πρωτοχρονιάς και να παίζουν ασταμάτητα μέχρι την ίδια μέρα της επόμενης χρονιάς. Τέτοιες επιστολές ανέσυρα κι εγώ από τα βάθη της μνήμης μου. Δεν είχαν όμως τίποτα από όλα αυτά τα σύγχρονα κατασκευάσματα της φαντασίας, μα παιχνίδια από μια άλλη εποχή, ξεχασμένα μεν, αλλά διασκεδαστικά. Παιχνίδια που τα άνοιγες με τα ξαδέρφια σου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και με δυσκολία πήγαινες για ύπνο τις πρώτες πρωινές ώρες, για να τα ονειρευτείς μέχρι να ξυπνήσεις και να ξαναστήθεις στο παιχνίδι. Ας θυμηθούμε όμως, ποια απ’ αυτά ζητήσαμε από τον Άγιο Βασίλη όταν εμείς είμασταν παιδιά, κάπου στις δεκαετίες των 80-90.


Αυτοκινητόδρομος 

Δύσκολα τον έβρισκες σε γράμμα των ημερών καθώς ήταν σχετικά φθηνός και σχεδόν πάντα υπήρχε ένας σε κάθε σπίτι, δώρο από μία προηγούμενη γιορτή. Παράλληλα, είναι η αλήθεια ότι τον προτιμούσαν αυτοί που ένιωθαν γρήγοροι και όχι τύποι νωχελικοί που ήθελαν κάτι χαλαρό. Όσοι είχαν την τύχη να έχουν ένα τέτοιο κατασκεύασμα, έμαθαν πολύ καλά τι σημαίνει ανταγωνισμός με συγγενείς και φίλους από την καλή. Μπορεί να φαινόταν απλό, μα ήθελε ιδιαίτερη μαεστρία για να πάρεις τη στροφή χωρίς να δεις το αυτοκινητάκι σου να κάνει άλμα εκτός της πίστας.


Atari

Η κονσόλα μύθος της εποχής μπήκε σε χιλιάδες παιδικά γράμματα της εποχής μου. Είχε σωστή τιμή για όσους μπορούσαν να την αγοράσουν και δύο χειριστήρια για να παίξεις με την παρέα σου μέχρι να τα σπάσεις. Pixelατα γραφικά βγαλμένα από το μέλλον, joystick με ένα κουμπί για την απόλυτη απλότητα και πάνω από 1000 παιχνίδια αποθηκευμένα στα περισσότερα απ’ αυτά, για να λιώσεις και να μπεις στο χώρο του gaming. Ήταν η καλύτερη παρέα για τα απογεύματα που έβρεχε και δεν μπορούσες να βγεις για μπάλα!


Το Subbuteo

Το Pro και το FIFA της εποχής μαζί, ταλαιπώρησε πολλούς επίδοξους Αγιοβασίληδες και συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί ακόμα. Το Subbuteo είχε πάντα ξεχωριστή θέση στα γράμματα των παιδιών, καθώς ακόμα και αν είχες το αρχικό πακέτο, πάντα υπήρχε χώρος για μία επιπλέον ομάδα, για τις μπάλες, τις εξέδρες ή το matrix του γηπέδου. Την ημέρα που άνοιγες το πακέτο κάτω από το δέντρο, γινόταν μία μίνι μετακόμιση προκειμένου να το στήσεις και να παίξεις το πρώτο παιχνίδι με αντίπαλο τον περήφανο πατέρα, που ήταν υποχρεωμένος όχι μόνο να παίξει, αλλά και να χάσει, για να χαρεί ο μικρός βιρτουόζος της μπάλας.


Τρενάκι

Πόσα γράμματα άραγε να γράφτηκαν με την παράκληση να παρκάρει μία αμαξοστοιχία κάτω από το δέντρο; Το must της εποχής, που απαγορευόταν να λείπει από κάποιο σπίτι, ακόμα και αν το παιχνίδι μαζί του ήταν ιδιαίτερα βαρετό, μιας και περιοριζόταν στο να το κοιτάς να φέρνει μία βόλτα και στην καλύτερη να επεμβαίνεις μόνο για να αλλάξεις στιγμιαία την πορεία του κατεβάζοντας το μοχλό που το οδηγούσε στη δίπλα ράγα. Παρά ταύτα, πολλές ώρες σπαταλήθηκαν πάνω του και πολλά γιορτινά τραπέζια σταμάτησαν άδοξα, για να στηθεί δίπλα στο δέντρο.


Playmobil

Αν και δεν τα πήγα ποτέ ιδιαίτερα επειδή ήταν μονότονα, οφείλω να ομολογήσω πως το καράβι των Πειρατών ήταν στις επιλογές μου κάποια Χριστούγεννα, μα το έφαγε στον τερματισμό το τρενάκι. Κλασσικό παιχνίδι Χριστουγέννων λόγω του κόστους που είχαν τα μεγάλα κομμάτια και φυσικά λόγω της συλλογής και της προτίμησης που έδειχναν σε αυτά οι γονείς. Και όχι άδικα, για να λέμε την αλήθεια, μιας και συνεχίζει να καταδυναστεύει τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη ακόμα και σήμερα, που υπάρχουν τόσες άλλες επιλογές για τα παιδιά.


Hero Quest

Ακόμα θυμάμαι τη διαφήμιση με τον Βάρβαρο που έκανε βόλτα στα μπουντρούμια και με οδήγησε, μετά και από πίεση της παρέας, να το ζητήσω κάποια Χριστούγεννα. Βλέπετε, οι άλλοι είχαν ζητήσει το Ghost Castle, το Risk και το Hotel. Μιλάμε για το πρώτο RPG που μας έφαγε τη ζωή και μας έβαλε σε ένα κόσμο μαγικό, στον οποίο όποτε υπάρχει χρόνος, μπαίνουμε ακόμα και σήμερα. Ασύλληπτο σενάριο σε ένα παιχνίδι διασκεδαστικό όσο κανένα άλλο επιτραπέζιο, που μπήκε σε πάρα πολλά σπίτια τα Χριστούγεννα των περασμένων δεκαετιών.


Amiga

Αξέχαστα μου έχουν μείνει τα Χριστούγεννα του 1993, όταν εκείνο το κρύο πρωινό με πήγε ο πατέρας μου να πάρουμε το πρώτο μας κομπιούτερ. Ήμουν αρκετά μεγάλος για να ξέρω ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (μου το είχαν πει τα ξαδέρφια μου), αλλά ο πατέρας φρόντισε να πάρει τη θέση του, ακόμα και αν δεν ήρθε απ' την καμινάδα. Δεν χρειάζεται να πω πολλά, παρά μόνο Lotus Esprit Turbo Challenge 2, Kick Off και σιδερένιο χειριστήριο Pacman. Εκείνη τη χρονιά πρέπει να μονοπώλησε τα γράμματα για το Ροβανιέμι και αρκετές απ’ αυτές, ζουν ακόμα και σήμερα, σαν τη δική μου.


Η γραφούλα

Δεν ήταν ακριβώς παιχνίδι, μα σαν τέτοιο αντιμετωπιζόταν από τα παιδιά της ηλικίας μου. Μπήκε στο γράμμα με απαίτηση της μητέρας τη χρονιά που εμφανίστηκε η διαφήμισή της στην τηλεόραση, αλλά βγήκε με συνοπτικές διαδικασίες μία μέρα αργότερα, για να πάρει τη θέση της ένα Gameboy. Παρά ταύτα, την πήραν τα ξαδέρφια μου και παίξαμε αρκετές ώρες μαζί της γράφοντας βλακείες, χωρίς να ξέρω τότε ότι θα φάω χρόνια ολόκληρα από τη ζωή μου πατώντας κουμπιά, ως δημοσιογράφος. Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά και πόσο μπροστά είναι η μάνα σε κάποια πράγματα;


Gameboy

Το δώρο τοτέμ, το τελευταίο παιχνίδι-δώρο που πήρα Χριστούγεννα από τον Άγιο Βασίλη και αυτό με το οποίο έλιωσα περισσότερο απ’ όλα. Έφτασε στα χέρια μου τη χρονιά που είχε δώρο το Gargoyle’s Quest, το R-Type και το Magnetic Soccer. Την ίδια χρονιά ήταν σε έλλειψη και πολλά παιδάκια, ενώ περίμεναν να το δουν κάτω από το δέντρο, βρήκαν κάτι άλλο και πέρασαν τα Χριστούγεννά τους μέσα στην απογοήτευση. Περιττό να πω πως δεν ξεκόλλησε για μέρες ολόκληρες από τα χέρια μου, μέχρι που κάτι έκανα και η μάνα μου το έκρυψε για μία μέρα, για τιμωρία.
Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θα ήθελα ένα Hero Quest! Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, θα ήθελα ένα Hero Quest! Reviewed by Unknown on 2:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.