Ταξίδι στην Κολομβία του ΕσκομπάρΗ είσοδος της βίλας του Εσκομπάρ


Το properman.gr διάβασε και προτείνει το «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν», το καλύτερο λατινοαμερικάνικο μυθιστόρημα των τελευταίων χρόνων που θα σας μεταφέρει στην σκοτεινή εποχή του καρτέλ

Ο βραβευμένος με τη λογοτεχνική διάκριση IMPAC στο Δουβλίνο και το βραβείο Alfaguara, Κολομβιανός Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, μιλά για τη σκοτεινή εποχή του, αυτήν της διακίνησης ναρκωτικών και της αυτοκρατορίας του Πάμπλο Εσκομπάρ. Μια εποχή, δηλαδή, όχι και πολύ μακριά απ ’το σήμερα.
Πώς η ταραγμένη κοινωνία του τότε, που συμπίπτει με τα εφηβικά χρόνια του ήρωα, καταδικάζει μια ολόκληρη γενιά στον φόβο και την ανασφάλεια; Ο βασικός πυρήνας του βιβλίου είναι ακριβώς αυτός. Το πώς δηλαδή μια γενιά δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί απ’ το παρελθόν της κι απλώς περιμένει μια αφορμή για να κατεβάσει τα ρολά, να κλειδαμπαρωθεί στην επίπλαστη ασφάλεια, στον τεχνητό παράδεισο του –ιδιόκτητου πλέον- διαμερίσματός της. Να λουφάξει και να αφήσει τις μνήμες να την κατασπαράξουν… αναίμακτα.
Ακριβώς σε αυτήν τη φάση βρίσκεται ο πρωταγωνιστής, Αντόνιο, μετά από την ταραχώδη κατάληξη της γνωριμίας του με έναν πρώην πιλότο, τον Ρικάρδο Λαβέρδε, όταν μια αδέσποτη σφαίρα (ξανά)ανοίγει την πληγή του, αυτήν της αβεβαιότητας στην ψυχή του. Όλη η ζωή του αλλάζει καθώς κλείνεται στον εαυτό του και προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη ζωή του Λαβέρδε. Ξετυλίγοντας αυτό το νήμα, μας μεταφέρει πίσω στο ’70 και στο ’80, στην Κολομβία των χωρικών, των αθώων –τότε- ναρκωτικών, της βίας και των αμερικανικών παρεμβάσεων. Όλο το βιβλίο διαπερνάται από τραγική ειρωνεία που συνδέει το πριν με το μετά, το τότε με το τώρα.
Το  συναίσθημα που βρίσκεται πίσω από κάθε πράξη είναι ο φόβος: αιτία κι αποτέλεσμα μαζί, κατάρα και καταφύγιο της γενιάς του συγγραφέα. Ο φόβος των βαριών ψυχικών φορτίων όταν πέφτουν. Γιατί η ζωή του ανθρώπου, τελικά, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παζλ ανυπολόγιστων συμπτώσεων, υπόγειων ρευμάτων γεγονότων και υπαρξιακής κατάρρευσης και αναγέννησης.
Θα καταφέρει ο Αντόνιο να ορθοποδήσει; Φτάνουμε κοντά στο να μάθουμε, αλλά μένουμε με την απορία. Ίσως όμως να μην έχει και τόση σημασία τελικά. Γιατί στα αυτιά μας ακούγεται εκκωφαντικός ο ήχος των γενεών των καταδικασμένων να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της προκαθορισμένης από κράτη, συστήματα και συμφέροντα, μοίρας τους. 


Η σύνοψη στο οπισθόφυλλο:

ΚΟΛΟΜΒΙΑ, 2009. Ο αφηγητής της ιστορίας, ο νεαρός καθηγητής της Νομικής, Αντόνιο Γιαμάρα, διαβάζει σ' ένα περιοδικό την εξόντωση ενός ιπποπόταμου που είχε δραπετεύσει από τον ζωολογικό κήπο του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Το άρθρο τον πηγαίνει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο πόλεμος της κολομβιανής κυβέρνησης με το καρτέλ κοκαΐνης του Εσκομπάρ μαινόταν στους δρόμους, τα δάση και τον ουρανό της Κολομβίας. Εκείνη την εποχή, ο Γιαμάρα γνωρίζεται μ' έναν μοναχικό μπιλιαρδόρο, "πρώην πιλότο" κατά δήλωσή του, η δολοφονία του οποίου ωθεί τον αφηγητή σ' έναν αγώνα εξιχνίασής της, αλλά και σε μια διαδικασία αναπροσδιορισμού της ίδιας της ταυτότητάς του και των σχέσεών του με τους ανθρώπους του. Οι έρευνές του θα τον οδηγήσουν ως την τρομερή δεκαετία του 1960 που άλλαξε τον κόσμο, λίγο πριν το εμπόριο ναρκωτικών παγιδέψει μια ολόκληρη γενιά σ' έναν ζωντανό εφιάλτη, σ' έναν κύκλο βίας και φόβου.

Ταξίδι στην Κολομβία του Εσκομπάρ Ταξίδι στην Κολομβία του Εσκομπάρ Reviewed by Unknown on 2:50 PM Rating: 5
Powered by Blogger.