Έχει η πλάκα όρια;
Δύο πραγματικά αστεία βιντεάκια με ψεύτικους βομβιστές, με έκαναν να κλαίω από τα γέλια στην αρχή, αλλά μετά από κάμποση ώρα μπήκα στη θέση των θυμάτων της φάρσας και τα αποτελέσματα ήταν απρόβλεπτα

Τις τελευταίες μέρες, λόγω κυρίως του properman.gr, πέρασα αρκετό χρόνο συνδεδεμένος στα social media, κάτι που είχα καιρό να κάνω και δεν σας κρύβω ότι είχα ξεσυνηθίσει. Ένιωσα ξανά μπανιστιρτζής της κλειδαρότρυπας, καθώς άθελά μου βρέθηκα να παρατηρώ ξένα παιδιά να παίζουν, σκυλάκια να απολογούνται αγκαλιάζοντας τα αφεντικά τους, ενώ διάβασα κι άλλα τόσα για ανθρώπους που δεν φέρθηκαν καλά σε φίλους ή για φαγητά που έκαναν τους ουρανίσκους τους να πανηγυρίζουν. Μέσα σε αυτά, τα δύο βιντεάκια που με έκαναν να κλάψω από τα γέλια. Το ένα μάλιστα, δεν άντεξα και το ανέβασα στον τοίχο μου. Και τα δύο, μία παρόμοια φάρσα.

Το σενάριο

Ένα τυπάκι που σταματάει δίπλα σε ανυποψίαστους περαστικούς, ψελλίζει κάποιες λέξεις σε ευφάνταστα αραβικά και πετάει μία τσάντα που και καλά εσωκλείει μία βόμβα. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα προβλέψετε εύκολα. Οι πολίτες τρέχουν μέχρι τελικής πτώσεως και εσύ κλαις από τα γέλια με το κάζο που έπαθαν. Στην αρχή, γιατί μετά έρχεται ο προβληματισμός. Και αν αυτό συνέβαινε σε εμένα, τι θα έκανα; Φυσικά και θα έτρεχα, δεν το συζητάμε. Βασικά, δεν ξέρω αν θα είχα σταματήσει ακόμα, για να είμαι ειλικρινής. Και στην τρίτη ανάγνωση ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος και έχει να κάνει με τον ίδιο τον θύτη. Έχει το δικαίωμα, όποιος και αν είναι, να κάνει τέτοιου είδους φάρσες;Δεν υπάρχουν όρια

Προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι φάρσες και θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Βεβαίως, θα δεχόμουν και οτιδήποτε έχουν σκοπό να μου κάνουν φίλοι, αρκεί να μην προκαλέσουν τον τραυματισμό μου. Είναι ωραίο να κάνεις τους άλλους να γελάνε, έστω κι αν αυτό προϋποθέτει να υπάρχει ένα θύμα που σχεδόν πάντα μπαίνει κι αυτό στον κύκλο των χαχανητών στο τέλος. Το γέλιο είναι ζωή απ’ όπου και αν προέρχεται.
Αν, λοιπόν, για να είμαστε χαρούμενοι εμείς και οι γύρω μας χρειάζονται φάρσες, που πολλές φορές ξεφεύγουν, θα βγω με πλακάτ στο Σύνταγμα και θα διαδηλώσω κατά των ορίων στην πλάκα. Είτε αυτή γίνεται και την απολαμβάνουμε δια ζώσης, είτε βλέπουμε τα αποτελέσματά της on demand μέσα από κάποιο βιντεάκι. Τι γίνεται όμως όταν αυτή έχει να κάνει με κάτι τόσο σημαντικό όπως η τρομοκρατία;


Μπορεί και να υπάρχουν

Γενικά δεν είμαι του youtube και όταν κατά καιρούς γίνομαι, βλέπω παρουσιάσεις νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, καμία εκπομπή που δεν μπορούσα να δω μεσοβδόμαδα ή κανένα κατοικίδιο με την Εύα, απ’ αυτά τα γλυκά. Έχω δει όμως και καλές πλάκες που με έκαναν να πέσω από το κρεβάτι γελώντας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες απ’ αυτές που κυκλοφορούν, κατά κάποιο τρόπο εκβιάζουν το γέλιο αυτού που τις βλέπει. Οι δύο που προκάλεσαν αυτό τον προβληματισμό ήταν από τις καλές, τις σπαρταριστές, αλλά είχαν να κάνουν με τον φόβο του θύματος που προέρχεται από την τρομοκρατία!
Εκεί τα πράγματα γίνονται διαφορετικά, καθώς η πλάκα μετατρέπεται σε «freak show» και, σαν τέτοιο, πραγματικά θα προτιμούσα να μην το είχα δει ή ακόμα καλύτερα να μην είχε γίνει. Ξέρω πολλούς που γελάνε με διάφορα περίεργα τερτίπια της φύσης, όπως τους νάνους ή τους ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα ομιλίας ή κινητικό και είναι αλήθεια πως το youtube άθελά του (;) προωθεί τέτοιες συμπεριφορές. Επίσης είναι αλήθεια πως και ο χρήστης του μένει άπραγος, καθώς αν αντιδράσει και με ένα mail τονίσει στην εταιρεία ότι αυτό το βίντεο προσβάλλει τους ανθρώπους, αυτή θα το κατεβάσει. Όπως καταλαβαίνετε, δεν το κάνει κανένας και φυσικά δεν το έκανα ούτε κι εγώ.
Το θέμα για ‘μένα δεν είναι να πέσει το βίντεο, γιατί έτσι είναι σαν να σε γρατζουνάει γάτα κι εσύ να την σκοτώνεις. Το θέμα είναι να πάψουμε να κάνουμε πλάκα με αυτά τα πράγματα ή αν αυτό δεν γίνεται, γιατί πάντα θα υπάρχουν αρρωστάκια, να σταματήσουμε εμείς να τα βλέπουμε και να τους δείχνουμε ότι πουλάνε. Αυτό θα ήταν αρκετό για να μην έχουμε άλλα «freak show» αλλά αυτό χρειάζεται παιδεία, που φαίνεται ότι ακόμα κι εγώ που προβληματίστηκα, κατά κάποιο τρόπο τη στερούμαι.

@ Τα βιντεάκια είμαι τρόπον τινά υποχρεωμένος να τα βάλω, για να μην ψάχνετε όσοι διαβάσατε το άρθρο να τα βρείτε. Ελπίζω να γελάσετε κι εσείς και μετά να προβληματιστείτε εξίσου.
craziest reactions we got #2 󾌴 - like "Jalals" for more
Posted by Jalals on Friday, 18 December 2015
Έχει η πλάκα όρια; Έχει η πλάκα όρια; Reviewed by Unknown on 8:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.