Όταν τα emoji «τρώνε» τις λέξεις
Μη μας πείτε ότι δεν ξέρετε τι είναι τα emoji. Είναι η μετεξέλιξη των emoticons, τα όποια είναι σημεία στίξης όπως τελείες, θαυμαστικά, παρενθέσεις κλπ που, συνδυασμένα, απεικονίζουν μια φατσούλα με μια έκφραση. ;-) ναι, σας κλείνω το μάτι, φίλτατοι propermen. Τα emoji είναι το νέο φρούτο στην επικοινωνία διά τεχνολογικών μέσων. Είναι εικόνες και πλέον κατακλύζουν το διαδίκτυο και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε comment, status ή sms. 
Μάλιστα, η «λέξη» της χρονιάς από το λεξικό της Οξφόρδης δεν είναι καν λέξη αλλά… emoji (!), πράγμα που αντικατοπτρίζει την ευρεία χρήση τους παγκοσμίως. «Υπήρχαν και αρκετοί άλλοι υποψήφιοι από διάφορα πεδία. Αλλά το emoji επιλέχθηκε ως η «λέξη» που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το ήθος, τη διάθεση και τις ανησυχίες του 2015», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι του λεξικού. Τα περισσότερα από αυτά είναι όμορφα, χαριτωμένα και χιουμοριστικά. Μας βοηθούν δε να επικοινωνήσουμε κάτι χωρίς πολλά-πολλά. Η mainstream κουλτούρα των καιρών μας εμπνέεται απ’ τις εικόνες. Η εικόνα κυριαρχεί παντού, καθηλώνει, μαγεύει. Έχει χρώμα, φως και πολλές φορές βαθύ νοηματικό περιεχόμενο. Εξάλλου, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Μέχρι εδώ, όλα καλά.Τι γίνεται όμως όταν η πλειονότητα των λέξεων αντικαθίσταται από emoji; 


Η λέξη που γίνεται εικόναΣτα πρόσφατα χρόνια, συνηθίζαμε να μιλάμε για τα greeklish και τη μοιραία κατάπτωση της ελληνικής γραφής. Τώρα η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν έχει να κάνει με τα εν οίκω. Δεν έχει να κάνει με τη χρήση ή μη μιας συγκεκριμένης γραφής αλλά με την γραφή εν γένει. Μήπως η γραφή, όπως την ξέρουμε, αλλάζει; Μήπως οι λέξεις τείνουν να γίνονται εικόνες και ειδικά όσες περιγράφουν συναισθήματα και έννοιες όπως η αγάπη, ο θυμός και τόσα άλλα; Και πώς θα ήταν ένας κόσμος στον οποίο θα επικοινωνούσαμε με emoji; Πώς θα είναι αυτή η νέα γραφή της παγκόσμιας επικοινωνίας στην οποία αχρηστεύονται οι γραμματοσειρές, τα ξενόγλωσσα λεξικά και τα φροντιστήρια αγγλικών, ισπανικών κ.ο.κ.; Και η γλώσσα η προφορική θα παραμείνει η ίδια; «Τα όρια του λεξιλογίου μου είναι τα όρια του μυαλού μου» λένε οι ειδήμονες και δεν έχουν λάθος. Το λεξιλόγιο, όμως, θα είναι πια μόνο προφορικό; Θα πείτε ότι προτρέχουμε. Ίσως να έχετε δίκιο. Δεν έχετε δίκιο όμως, αν παραγνωρίσετε το γεγονός ότι τα emoji κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ελκύουν, δηλώνουν τη γλαφυρότητα που θέλουμε να εκφράσουμε και πάνω απ’ όλα είναι εύκολα. Δεν έχετε δίκιο, αν δεν έχετε παρατηρήσει την ταχύτατη εξάπλωσή τους. Εδώ δεν υπάρχει συνωμοσιολογία, υπάρχουν γεγονότα.


Ήρθαν για να μείνουν

Δεν αποφαινόμαστε για το αν ο κόσμος των emoji θα είναι καλύτερος ή χειρότερος, δεν είμαστε άλλωστε ούτε γλωσσολόγοι ούτε ανθρωπολόγοι. Θεωρούμε όμως βέβαιο ότι στον κόσμο της εικόνας, τα emoji ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη και ότι ήρθαν για να μείνουν. Σε κάποια χρόνια –εδώ θα είμαστε να το δούμε- θα υπάρξει επίσημο… λεξικό emoji. Όπως όλα αλλάζουν, έτσι θα αλλάξει και ο τρόπος γραφής μας, μοιραία και εύλογα. Ο ιστορικός-αρχαιολόγος του μέλλοντος θα πρέπει σίγουρα να ξέρει emoji για να κάνει τις έρευνές του. Και δεν θα υπάρχουν δίσκοι της Φαιστού, γιατί τα emoji είναι εικόνες εύληπτες.

Όσο δύσπιστοι κι αν είμαστε για την πληθώρα αυτών που μπορούν να εκφράσουν (ποιο emoji θα σημαίνει φιλότιμο και ποιο έρωτα κι όχι αγάπη;), η συνέχεια είμαστε σίγουροι ότι θα μας εκπλήξει. Ας μην καταδικάσουμε κάτι εν τη γενέσει του. Εξάλλου η γλώσσα, και κατ’ επέκταση η γραφή, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αν πρόκειται να γίνει τέτοια επανάσταση σε αυτόν τον τομέα που η γραφή – η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου μετά τη φωτιά- να αλλάξει χαρακτήρα και μορφή, τότε let it happen. Κι ας ελπίσουμε ότι είναι για καλό.
Γέροντες που γκρινιάζουν και θυμούνται τη δική τους belle epoque, πάντως, δεν θα γίνουμε, κι ας σκαρώνουμε άρθρα παίζοντας με τις λέξεις.
 
Όταν τα emoji «τρώνε» τις λέξεις Όταν τα emoji «τρώνε» τις λέξεις Reviewed by Unknown on 2:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.