Η ανακωχή των Χριστουγέννων


Μια ιστορία από το χρονοντούλαπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα ότι το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» δεν είναι και τόσο φαντασία

Βρισκόμαστε στα 1914, με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται και την ανθρωπότητα να βρίσκεται σε μία σύρραξη που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ. Χριστούγεννα διαφορετικά απ’ όλα τα άλλα, ανάμεσα σε χειροβομβίδες και ριπές πυροβόλων που σε τίποτα δεν θυμίζουν γιορτή. Το Δυτικό μέτωπο φλέγεται, με τους Γερμανούς να σφυροκοπούν Γάλλους και Άγγλους, λίγες ώρες πριν το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κάπου εκεί, μέσα στον πόνο και την δυστυχία, τα γερμανικά στρατεύματα (!) σύμφωνα με τον μύθο, ξεκινούν να τραγουδούν την «Άγια Νύχτα» μέσα στις κραυγές των τραυματιών και τα σφυρίγματα των όλμων. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την απέναντι πλευρά, με τους Άγγλους να τραγουδούν τα «Κάλαντα» παρέα με τους Γάλλους συμμάχους. Ένα τραγούδι που λειτούργησε σαν τοίχος, απέναντι σε βόμβες και σφαίρες. Ένα τραγούδι που δημιούργησε μία από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, χωρίς μάγους και αστέρια αλλά με εχθρούς και μπάλα.


Η ουδέτερη ζώνη και το ποδόσφαιρο

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων ήταν μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες, που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο στις γιορτές των Χριστουγέννων του 1914, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σίγουρα δεν έλαβε χώρα παντού, καθώς σε κάποιες περιοχές η μοναδική πράξη καλής θελήσεως ήταν η συνεννόηση για την περισυλλογή των νεκρών. Σε άλλες όμως περιοχές, το μέτωπο πραγματικά θύμισε χριστουγεννιάτικο τοπίο, όσο αυτό ήταν δυνατό και έστω για μία μέρα. Δημιουργήθηκε μία ουδέτερη ζώνη, όπου εκεί οι στρατιώτες έκαναν παρέα, αντάλλαξαν τσιγάρα και τρόφιμα, αλλά και τις ιστορίες του πολέμου που άφησαν πίσω τους για λίγο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, αντάλλαξαν και κάποια ενθύμια ως δώρα. Η μέρα κύλησε ήρεμα, ενώ διοργανώθηκε και ένας από τους πιο μνημειώδεις ποδοσφαιρικούς αγώνες της ιστορίας μεταξύ των αντιπάλων στρατευμάτων. Ένας αγώνας που αντικατέστησε μία πραγματική μάχη και δεν είχε ουσιαστικά χαμένους, παρά μόνο νικητές. Κάποιοι είπαν πως κέρδισαν οι Γερμανοί με 3-2, κάποιοι είπαν πως δεν υπήρχε καν μπάλα και έπαιξαν με τενεκεδάκια, αλλά όλοι συμφώνησαν πως οι ψυχές των στρατιωτών ηρέμησαν για 24 ώρες. Ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, με τον θρύλο να λέει πως δεν είχε καμία σχέση με ποδοσφαιρικό αγώνα, αφού δεν τηρήθηκαν ούτε οι αριθμητικές ισορροπίες. Όποιος ήθελε έμπαινε και έπαιζε σε μία πράξη εξαγνισμού των γυμνών σωμάτων με τις αρβύλες.


«Μην ανησυχείτε. Είναι μόνο για απόψε»

Η φράση αυτή σφράγισε την ανακωχή των Χριστουγέννων και ειπώθηκε ανάμεσα στους επικεφαλής των ταγμάτων, που έβλεπαν τους στρατιώτες τους να μην υπακούν στις εντολές τους. Τη μεγαλύτερη αντίσταση μάλιστα, λέγεται ότι προέβαλε ένας νεαρός τότε δεκανέας, που το όνομά του έμελλε να μείνει χαραγμένο για πάντα στις μνήμες μας, ο Αδόλφος Χίτλερ. «Τέτοιες συμφωνίες δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται» είπε, με την ιστορία να καταγράφει για πρώτη φορά το σκληρό του πρόσωπο. 
Την επομένη όλα γύρισαν στην σκληρή πραγματικότητα του πολέμου. Το πρωί των Χριστουγέννων, Άγγλοι και Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς τους, απαγγέλοντας μαζί τον 23ο Ψαλμό του Δαυίδ «Κύριος ποιμαίνει με και ουδέν με υστερήσει…». Οι στρατιώτες αντάλλαξαν ευχές για καλά Χριστούγεννα, μερικούς πυροβολισμούς στον αέρα και ρίχτηκαν ξανά πίσω από τα χαρακώματα, έχοντας περάσει έστω και μία ευχάριστη μέρα που για αρκετούς απ’ αυτούς έμελλε να είναι η τελευταία.


@ Ο ιστορία αυτή είναι πραγματική και έλαβε χώρα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, είτε στο βελγικό Βούλφεργκεμ, βόρεια του Πλόεγκστέερτ, είτε στην κοινότητα Αρμεντιέρ στα βόρεια της Γαλλίας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι συνέβη σε διάφορα μέρη του δυτικού μετώπου. Παρά ταύτα, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία.


@ Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε το τραγούδι του Πολ Μακάρντεϊ «Pipes of Peace» που γράφτηκε για την ανακωχή των Χριστουγέννων. 


Η ανακωχή των Χριστουγέννων Η ανακωχή των Χριστουγέννων Reviewed by Unknown on 2:03 PM Rating: 5
Powered by Blogger.