Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα


Ο μεγαλύτερος εφιάλτης του εργένη, μετά το γάμο, απομυθοποιείται

«Μα να φτιάξω φαγητό μόνο για μένα;», «Πάλι απ’ έξω να παραγγείλω;». Μην μπαίνετε άλλο σε τέτοια διλήμματα. Σας έχουμε τη λύση ώστε να τρώτε φαγητό από... τα χεράκια σας, γρήγορα και οικονομικά.
Καταρχάς και πριν περάσουμε στις συνταγές, σας παρουσιάζουμε τα βασικά υλικά που δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από τα ντουλάπια σας και το ψυγείο σας (ναι, φίλοι εργένηδες, πρέπει να φτιάχνετε μία υποτυπώδη λίστα και πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ πού και πού). Ιδού λοιπόν: ελαιόλαδο , αλάτι, ξύδι, ρίγανη, μαγιονέζα, πάπρικα, πιπέρι, δυόσμος, πατάτες, φύλλα δάφνης, σκόρδο, μουστάρδα, καρότα, αλεύρι, ρύζι, μακαρόνια, βούτυρο, λεμόνια, πορτοκάλια, ντομάτες, αυγά και καλό είναι στην κατάψυξη σας να υπάρχει λίγο κοτόπουλο, καμιά μπριζόλα και κανένα μπιφτέκι από τον χασάπη. Με τα υλικά αυτά μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σκαρώσετε κάτι εύκολα και γρήγορα. Και επειδή ξέρουμε ότι έχετε συνηθίσει το τσουκάλι της μαμάς και έχετε βαρεθεί τα αλουμινένια σκεύη των delivery, των οποίων οι παραγγελιολήπτες πλέον σας φωνάζουν με το μικρό σας όνομα, το properman.gr σας παρουσιάζει τις συνταγές - πεντάλογο του εργένη:


Κοτόπουλο με σως μουστάρδας

Υλικά

2 μπούτια κοτόπουλο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα (προσαρμόζετε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας)
Κάρι
1/2 λεμόνι (χυμός)
1/2 πορτοκάλι (χυμός)
4 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες για φούρνο
Σακούλα για ψήσιμο στο φούρνο

Εκτέλεση

Κόβουμε κάθε μπουτάκι του κοτόπουλου σε τρία μέρη.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη σως ως εξής: ρίχνουμε τους χυμούς του πορτοκαλιού και του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το κοτόπουλο στη σακούλα του φούρνου μαζί με τις πατάτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Την κλείνουμε καλά και την τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά. Καλού κακού όμως  τσεκάρουμε αν έχουμε γίνει οι πατάτες. Πώς; Απλώς, πατάμε μία με ένα κουτάλι. Αν ζουλιέται είναι έτοιμες.
Κόβουμε τη σακούλα και αφήνουμε για λίγο ακόμη να ψηθεί και να πάρει χρώμα το κρέας.

 
Τρυφερές μπριζόλες σπάλας ψητές με λαχανικά

Γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο. Γιατί μερικές απολαύσεις είναι απλές σε αυτή τη ζωή! Οι βόειες μπριζόλες σπάλας είναι τόσο πολύ τρυφερές και νόστιμες που δικαιολογημένα σου μπαίνει το ερώτημα, φιλέτο ή σπαλομπριζόλες; Άσε που όταν είναι χωρίς το κόκκαλο τις βάζεις στο τηγάνι- γκρίλα, βάζεις τα λαχανικά δίπλα και σε αυστηρά 10 το πολύ 12 λεπτά είναι το φαγητό σου έτοιμο και λαχταριστό.
Υλικά
2 βόειες σπαλομπριζόλες χωρίς κόκκαλο
2 μεγάλες πιπεριές κέρατο
16 ντοματίνια-βελανίδι
1 μεσαίο κουτί μανιταράκια ολόκληρα ΄
Λάδι -βαλσάμικο
Θυμάρι-ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση 

Βάζουμε το τηγάνι-γκρίλα στο μάτι να κάψει πολύ
Ξεπλένουμε τις μπριζόλες και τις στεγνώνουμε τελείως με χαρτί κουζίνας. Παίρνουμε λίγο λάδι με το χέρι μας και περνάμε και τις δύο επιφάνειες της κάθε μπριζόλας  και τις τοποθετούμε στη καυτή γκρίλα.
Εν τω μεταξύ, γύρω-γύρω από τις μπριζόλες τοποθετούμε τα λαχανικά. Ψήνουμε από κάθε πλευρά τις μπριζόλες για 5-6 λεπτά και  φροντίζουμε συγχρόνως  το ψήσιμο των λαχανικών μας. Εφόσον ψηθούν οι μπριζόλες και  τις καρυκεύσουμε ,   έχουν ψηθεί ήδη και  τα λαχανικά μας.
Βγάζουμε τις μπριζόλες και τις αφήνουμε για δέκα λεπτά να τραβήξουν τα ζουμιά τους και συγχρόνως κόβουμε τις πιπεριές και μαρινάρουμε όλα τα λαχανικά με ελαιόλαδο, βαλσάμικο, θυμάρι , αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε άμεσα για να μην μας κρυώσει το φαγητό και απολαμβάνουμε ένα απλό και πεντανόστιμο γεύμα. Καλή όρεξη!

ΡΑΓΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΕΝΗ (ή αλλιώς κοκκινιστό ό,τι να 'ναι)

Υλικά

2 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
1/2 κ. κρέας (αρνί, χοιρινό, μοσχάρι, λουκάνικα, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή συνδυασμός)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε κομματάκια

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Αλατοπίπερο
2/3 φλιτζ. λευκό κρασί

1 χούφτα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, φύλλα δάφνης, κλπ.)

3 φλιτζ. κομμένες ντομάτες σε χυμό (κονσέρβα)

Εκτέλεση

Σε φαρδύ σκεύος βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο ακόμη αλάτι. Μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις μείνει η μισή ποσότητα κρασιού, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις σκοτώσουμε δημιουργικά μια ώρα (σερφάρουμε στο properman.gr, βλέπουμε την αγαπημένη μας σειρά, καθαρίζουμε το μπάνιο -ε;) τσεκάρουμε πώς πάει. Αν είναι μαλακό το τρώμε, αλλιώς σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό και χυμό ντομάτας ακόμα. Σερβίρουμε μαζί με μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Με αυτό το φαγητό ρίχνεις γκόμενα -λέμε τώρα.

Καρμπονάρα

Υλικά

Ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος (Light κατά προτίμηση)
Διακόσια γραμμάρια κίτρινο τυρί (Edam)
Εκατό γραμμάρια μπέικον
Εκατό γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή
Ένα κουτάκι μανιτάρια
Δύο κουταλιές της σούπας αλάτι
Δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο
Ένα πακέτο μακαρόνια.

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε το μπέικον, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει, μαζί με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το edam, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει σε κυβάκια. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, που έχουμε πριν ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε το μίγμα συνεχώς. Μόλις το μίγμα βράσει, ανακατεύουμε για ένα ακόμη λεπτό και η σάλτσα είναι έτοιμη.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό μαζί με ένα κουτάλι της σούπας αλάτι. Αφού βράσει το νερό μας, ρίχνουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν για επτά περίπου λεπτά. Αφού βράσουν, τα σοτάρουμε με μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και τα μακαρόνια είναι έτοιμα.
Σε μία πιατέλα σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και η συνταγή είναι έτοιμη.
Μπουκιά και συγχώριο λέμε!

Σπιτικό κλαμπ σάντουιτς

Υλικά

6 φέτες ψωμί του τοστ ( 3 για κάθε κλάμπ)
4 φέτες μπέικον
2 φέτες γαλοπούλα ή καπνιστό ζαμπόν
2 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
2 φύλλα μαρούλι
3-4 φέτες ντομάτας
μαγιονέζα ( για μαγιονέζα σπιτική)
παρμεζάνα τριμμένη ( προαιρετικά )

Εκτέλεση

Ψήνουμε το μπέικον σε ψηστιέρα ( ή και στην τοστιέρα) , και το κόβουμε στη μέση.
Ψήνουμε και τις φέτες του τοστ μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές .(αφού καθαρίσουμε το περιττό λίπος από την τοστιέρα)
Αλείφουμε  μαγιονέζα στην πρώτη φέτα και από πάνω βάζουμε το μαρούλι, την γαλοπούλα ή το ζαμπόν και το τυρί  .
Σκεπάζουμε με την δεύτερη φέτα . Την αλείφουμε κι αυτή με μαγιονέζα και προσθέτουμε  την ντομάτα και το μπέικον .
Πάνω στο μπέικον πασπαλίζουμε προαιρετικά λίγη τριμμένη παρμεζάνα και καπακώνουμε με την τελευταία φέτα
Βάζουμε οδοντογλυφίδες στο κέντρο κάθε πλευράς του σάντουιτς και κόβουμε διαγώνια με ένα μαχαίρι ώστε να σχηματιστούν 4 τρίγωνα .
Αν προσθέσεις και τηγανιτές πατάτες κι ένα κουτάκι κόκα κόλα, είσαι άρχοντας.

Απλές και εύκολες λοιπόν, θα σε κάνουν να χρησιμοποιήσεις εκείνο το δωμάτιο στο βάθος, αυτό το σκοτεινό, ξέρεις, την κουζίνα και ελπίζουμε να ανέβεις level σιγά-σιγά. Μην ξεχνάς ότι οι γυναίκες θεωρούν τους άντρες που μαγειρεύουν πολύ σεξι. Και οκ, μπορεί να μην είσαι ο Πετρετζίκης, αλλά κάτι κάνεις.
Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα Οδηγός επιβίωσης στην κουζίνα Reviewed by Leonidas Boutivas on 2:30 PM Rating: 5
Powered by Blogger.