Τι είναι τελικά αυτό το torrent


Όλοι λίγο πολύ είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και με την ευκολία που φέρνει αυτή, όλοι κατεβάζουμε αρχεία στον υπολογιστή μας, όλοι βλέπουμε ταινίες και σειρές (παράνομα πολλές φορές) και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε torrents. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως πραγματικά δουλεύει αυτό το πράγμα που το όνομά του έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο με την πειρατεία. Το proper man θα κάνει μία προσπάθεια να ρίξει λίγο φως στο σκοτεινό τουνελ του διαδικτυακού download με στόχο να κατανοήσουμε πως λειτουργεί αυτό το εργαλείο που λέγεται torrent.


Πώς δουλεύει
Εν αρχή το torrent δεν είναι τίποτε άλλο από ένα είδος αρχείου, που περιέχει πληροφορίες για αρχεία και φακέλους. Για παράδειγμα όταν ετοιμάζεστε να κατεβάσετε ένα torrent με wallpapers, αυτό έχει έναν φάκελο με πληροφορίες που περιέχουν οι φωτογραφίες αυτές φυσικά το μέρος που αυτές βρίσκονται στον παγκόσμιο ιστό. Πως δουλεύει τώρα; Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Το torrent είναι ένα σύστημα που διευκολύνει την μεταφορά μεγάλων αρχείων από ένα σύστημα σε άλλο, μέσω ενός δικτύου P2P. Τα αρχεία μεταφέρονται σε bits χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα το λάβεις ολόκληρο μέσω ενός χρήστη. Συγκεκριμένα, συλλέγεις κομμάτια του αρχείου από διάφορους χρήστες που το έχουν στον υπολογιστή τους μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που θέλεις να λάβεις. Τότε το αρχείο γίνεται verify και το βρίσκεις στον φάκελο που το έχεις αποθηκεύσει.

Τι είναι ο client
Ένας torrent client παίζει το ρόλο του δρόμου, που συνδέει τις δύο ή περισσότερες περιοχές που βρίσκονται τα αρχεία, ένας ενδιάμεσος δηλαδή για να γίνει η μεταφορά. Το αρχείο torrent έχει τις πληροφορίες για το που βρίσκονται αυτά και ο client απλώς δρομολογεί τη λήψη σου, δίνοντας εντολές σε πολλές τοποθεσίες ταυτόχρονα να σου στείλουν μέρος του αρχείου. Μάλιστα μπορούν να κατεβάζουν πολλά αρχεία ταυτόχρονα, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ορίσει την ταχύτητα που κατεβάζει το εκάστοτε αρχείο, φυσικά το πόσο γρήγορα θα διανείμει αυτός σύμφωνα με τη σύνδεσή του και πολλά άλλα.

Seeds, peer και leechers
Αυτές τις τρεις λέξεις τις βρίσκουμε σε κάθε αναζήτηση torrent, αλλά τι σημαίνουν; Seeds, είναι με λίγα λόγια οι άνθρωποι που κατέχουν ολόκληρο το αρχείο και είναι έτοιμοι να το μοιράσουν, αρκεί να δώσουμε εντολή στον client να το κάνει. Peer είναι ο οποιοσδήποτε κατέχει μέρος του αρχείου που είμαστε έτοιμοι να κατεβάσουμε. Αυτός είναι χρήστης που είτε έχει ξεκινήσει πριν από εμάς το download είτε απλώς κατέβασε κάποιο μέρος του αρχείου γιατί δεν το χρειάζονταν ολόκληρο. Seeds και peers λοιπόν είναι το καύσιμο του torrent και οι χρήστες χάρη στους οποίους θα πάρουμε εμείς το αρχείο. Leecher τώρα είναι το κατάπτυστο είδος του ανθρώπου, που απόλαυσε τα καλά του download, μα δεν άφησε το αρχείο στον υπολογιστή του προς διανομή.

Είναι νόμιμα
Η νομιμότητα είναι ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα που καλούμαστε να λύσουμε όσον αφορά το torrent και αυτό έχει να κάνει με το περιεχόμενό του. Σίγουρα έργα που είναι κάτω από την ομπρέλα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν μπορούν να είναι νόμιμα. Και αν δεν είναι νόμιμο να κατεβάζω μουσική και ταινίες, εύλογα θα ρωτήσει κάποιος, τι χρειάζεται το torrent. Ο τύπος αρχείου αυτός είναι πραγματικά μία επανάσταση για το internet καθώς δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείς τεράστια αρχεία χωρίς να περιμένεις ώρες για να τα λάβεις ή να τα στείλεις.
Τι είναι τελικά αυτό το torrent Τι είναι τελικά αυτό το torrent Reviewed by Unknown on 10:38 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.