Μπάρα και όχι μηχάνημαΆντε και έκανες τη συνδρομή στο καταραμένο το γυμναστήριο και ήρθε η ώρα που μπαίνεις για πρώτη φορά στη μεγάλη αίθουσα έκκρισης τεστοστερόνης. Είσαι με ένα χαρτί που γράφει πρόγραμμα στα χέρια και ψάχνεις από πού θα αρχίσεις. Συνήθως περνάς την καταραμένη στοίβα με τα βαράκια και καταλήγεις σε κάποια από τα μηχανήματα που θυμίζουν εργαλεία βασανιστηρίων του 15ου αιώνα. Κάνεις όμως το σωστό; Μάλλον όχι.

Οι ειδικοί λένε πως κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ασκήσεις που κάνεις με τις μπάρες. Καθίσματα, πιέσεις, άρσεις θανάτου και Ολυμπιακές άρσεις, είναι οι ασκήσεις που θα σου δώσουν δύναμη και μυικό όγκο. Ο λόγος είναι απλώς και έχει να κάνει με τη φυσική! Ναι με τη φυσική!
Η βαρύτητα και ειδικά αυτή που παράγεται ακριβώς στο κέντρο του ποδιού είναι αυτό που πρέπει να εκμεταλλευτείς στο γυμναστήριο και γιατί όχι ακόμα και στο σπίτι σου. Οι μπάρες από τη φύση τους έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται πάρα πολύ στις ανάγκες σου με αποτέλεσμα, άσκηση με την άσκηση, να αποκτάς ένα μικρό και αυξανόμενο όγκο. Τα «σίδερα» άλλωστε ήταν ο μοναδικός λόγος που οι παλαιότεροι πήγαιναν στα γυμναστήρια.


Γιατί όχι μηχανήματα;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν δουλεύουν σωστά και αυτό έχει να κάνει με την κατατομή του σώματός μας. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί όλο μαζί. Κάθε φορά που σηκώνεις το βάρος ενός αλτήρα ολόκληρο το σώμα πιέζεται για να φέρει εις πέρας την δουλειά που το έβαλες να κάνει. Από την άλλη τα όργανα είναι φτιαγμένα για να γυμνάζουν συγκεκριμένους μυς και αυτό είναι που τα κάνει στην ουσία προβληματικά. Γυμνάζεις τα πόδια, σηκώνοντας βάρος, καθήμενος ανάποδα σε μία καρέκλα που αφήνει τους ώμους σου, τα χέρια σου και τον μισό κορμό ανεκμετάλλευτο. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως τα όργανα είναι άχρηστα, μα σίγουρα δεν συγκρίνονται με την ολιστική προπόνηση που προσφέρει η γυμναστική με αλτύρες.

Σίδερα Vs Marketing


Τι έγινε όμως και άλλαξε η όψη του γυμναστηρίου τα τελευταία χρόνια και γέμισε από αυτά τα θηριώδη μηχανήματα. Τι άλλο από το marketing που έχει κατακλύσει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείας στα μέσα της δεκαετίας του ’70 εκμεταλλευόμενες το πρόβλημα χώρου των γυμναστηρίων, έφτιαξαν μηχανήματα που μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες ασκήσεις στον πελάτη, σε μικρότερο χώρο. Βέβαια τα γυμναστήριο υιοθέτησαν αμέσως το «νέο» που βόλευε και άδειασαν σιγά σιγά τις αίθουσες από τους κλασσικούς αλτήρες. Αυτί είναι και ογκώδεις ήταν και έπρεπε να χρησιμοποιούνται συχνά υπό την επίβλεψη γυμναστή. Άρα και περισσότερος, χώρος και περισσότερα χρήματα. Αντίθετα τα μηχανήματα προσφέρουν στοκ ασκήσεις που μπορεί να τις κάνει ο καθένας μόνος του, αρκεί κάποιος να του δείξει μία φορά πως γίνεται.
Παράλληλα και τα ίδιο το γυμναστήριο, είχε πλέον κάτι διαφορετικό να προσφέρει από αυτό που μπορούσε να έχει ο καθένας στο σπίτι του και να το χρησιμοποιεί, μιας και οι αλτήρες άρχισαν να μπαίνουν στις προθήκες των καταστημάτων. Με τα βάρη να έχουν μπει στα σπίτια τα γυμναστήρια βρέθηκαν χωρίς αντικείμενο και αυτό ήταν κάτι που σίγουρα δεν μπορούσαν να αφήσουν να επετραπεί.
Μπάρα και όχι μηχάνημα  Μπάρα και όχι μηχάνημα Reviewed by Unknown on 8:40 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.