Συνωμοσία... Άσκηση σύνθετης σκέψης
Πολλές φορές έχω σταθεί απέναντι στον Νεοέλληνα και το γνωρίζουν καλά όσοι με ξέρουν. Απέναντι στον τρόπο ζωής του, απέναντι στον ιδεαλισμό του, απέναντι στις πρακτικές που χρησιμοποιεί για να επιβιώσει… Σε ένα πράγμα όμως του βγάζω μόνιμα το καπέλο και θα συνεχίσω να το κάνω. Δεν τρώει αμάσητο αυτό που του δίνουν, έστω και αν αυτό τον οδηγεί συχνά σε υπερβολές συνομωσιολαγνείας και νοσηρής σχέσης φαντασίας και πραγματικότητας. 

Τα πρόσφατα συνταρακτικά γεγονότα στη Γαλλία έδωσαν τροφή για νέες συνομωσίες. Κακοί Ευρωπαίοι που στήνουν το μακελειό για να επέμβουν στην Συρία, ηγέτες εθισμένους στο εμπόριο όπλων στον ISIS με απώτερο σκοπό το κέρδος και άλλες σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να εγκαθιδρύσουν το φόβο, για να περικόψουν τις ήδη πετσοκομμένες ανθρώπινες ελευθερίες. Πράγματα που αν τα πεις σε Γάλλο θα σε κοιτάξει περίεργα, ενώ ένας Άγγλος ή ένας Νορβηγός μπορεί να καλέσει ακόμα και την Αστυνομία για να σε μαζέψει.

Η ιστορία διδάσκει…
Παρά ταύτα, προτιμώ αυτή τη λογική, από την άμεση αποδοχή της διακαναλικής άποψης, χωρίς κανένα φίλτρο που έχει ως αποτέλεσμα να γιγαντώνεται ο φόβος και η ξενοφοβία τώρα και άλλα δεινά παλαιότερα. Οι Έλληνες είναι μετρ στην συνωμοσία και αυτό τους το δίδαξε η ιστορία τους. Σαν μέτριος γνώστης της και σαν μεγάλος λάτρης της, ειδικά παλαιότερα, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι δεν υπάρχει μεγάλο ιστορικό γεγονός στην μικρή μας χώρα, που να μην έχει πίσω του συνωμοσία.
Μεγάλες δυνάμεις, δικτάτορες και δικτατορίσκοι, ηγέτες και σκύβαλα της εξουσίας, πάντα είχαν έναν απώτερο σκοπό, έναν πισινό ή κάποιο προσωπικό όφελος. Από την Φιλική Εταιρεία και την εκστρατεία στη Μικρά Ασία, έως τον εμφύλιο, το Πολυτεχνείο, την εισβολή στην Κύπρο. Σε όλα αυτά τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας, πάντα κάποιος κινούσε τα νήματα και έβρισκε χώρο να εκσπερματώσει τα συμφέροντά του, στην πλάτη της μικρής αυτής χώρας. Για να μην αναφέρω το Βυζάντιο…

Είναι όντως όπως φαίνονται;
Ποιος λοιπόν, μπορεί να πει στον Ελληνα, να μην συνωμοσιολογεί; Ποιος μπορεί να τον πείσει ότι δεν υπάρχει κάτι πίσω από την ιστορία που βιώνει, πριν αυτή γραφτεί στα βιβλία και μεταφέρει κατά ένα μέρος την πραγματικότητα; Ποιος επιτάσσει ότι δεν υπάρχει συνωμοσία στη σημερινή πολιτική και τι κάνουν οι κυβερνήσεις για να αποδείξουν την καθαρότητά τους; Σκεφτείτε την ελληνική κρίση και τους παράλληλους χειρισμούς των εταίρων, που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών. Είμαστε σίγουροι λοιπόν πως ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα αναφέρει κάποια συνωμοσία στις τελευταίες σελίδες του σχολικού βιβλίου Σύγχρονης Ιστορίας, που θα διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου του 2030;
Ο Έλληνας λοιπόν γαλουχήθηκε, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε κάτω από το πρίσμα, ακόμα και από σχολικά αναγνώσματα. Έτσι λοιπόν η συνωμοσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του με πολλά κακά και ένα καλό, την σύνθετη σκέψη που λείπει από άλλους λαούς. Μία σύνθετη σκέψη που οδηγεί ανθρώπους να διαπρέπουν στο εξωτερικό και τους κάνει περιζήτητους επαγγελματίες. Τώρα τι λάθος έχει γίνει και δεν μπορούν να είναι άξιοι πολίτες μέσα στη χώρα τους, αυτό αποτελεί τροφή για άλλο σχόλιο.
Συνωμοσία... Άσκηση σύνθετης σκέψης Συνωμοσία... Άσκηση σύνθετης σκέψης Reviewed by Unknown on 9:12 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.