Αφού όλα Κινέζικα είναι…Το properman.gr, αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά της αγοράς ενός κινέζικου τηλεφώνου και σας δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας πριν αγοράσετε


Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αλλάζουμε τα κινητά σαν τα εσώρουχα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν στραφεί στην κινεζική αγορά για την απόκτηση του επόμενου smartphone τους. Και είναι η αλήθεια πως πολλές φορές, όταν ο browser σου πετάει τη διαφήμιση με τα specs ναυαρχίδας και μία τιμή, σχεδόν τη μισή του αντίστοιχου επώνυμου, είσαι έτοιμος να κάνεις την παραγγελία. Είναι όμως καλή ιδέα η αγορά ενός κινέζικου android, είτε από τα μαγαζιά εισαγωγής, είτε από τα ίδια τα ηλεκτρονικά καταστήματα της ασιατικής χώρας; Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα υπάρχουν θετικά και αρνητικά που θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή απόφαση. Ας τα δούμε παρακάτω.Ψάχνοντας για την καλύτερη τιμή
Ας έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Τα χρήματα τη σήμερον ημέρα είναι λίγα και κερδίζονται δύσκολα, οπότε λογικό είναι να θέλουμε ό,τι αγοράζουμε να είναι value for money. Από την άλλη το 99% των κινητών τηλεφώνων γίνεται σε χώρες της ασιατικής ηπείρου. Οπότε, λέει ο καθένας, γιατί να πάρω Samsung και όχι ένα κινέζικο; Αν ψάχνεις για status symbol τότε μοιραία πρέπει να στραφείς στις μεγάλες εταιρίες. Αν τώρα ψάχνεις για ένα κινητό-εργαλείο, τότε με λίγο περισσότερη αναζήτηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις αυτό που σου ταιριάζει στην Κίνα. Οι Κινέζοι φτιάχνουν πλέον καλά κινητά τα οποία είναι απαλλαγμένα από διαφημιστικές καμπάνιες και φανταχτερές συσκευασίες που μοιραία ανεβάζουν την τιμή. Γενικά απέχουν τις περισσότερες φορές από το marketing, ενώ τα τηλέφωνα έρχονται μόνο με τα απαραίτητα.


Το πρόβλημα του 4G
Όσοι έχουν ασχοληθεί με τα κινέζικα τεχνολογικά θαύματα, θα έχουν καταλάβει ότι καλύτερα είναι να λύνεις puzzle, παρά να προσπαθείς να καταλάβεις αν το κινητό που θέλεις να βάλεις στο καλάθι σου, είναι κατάλληλο για τα δίκτυα που υποστηρίζει η χώρα σου. ZTE, Lenovo και Meizu έχουν κάνει βήματα μπροστά, υποστηρίζοντας και τα ευρωπαϊκά δίκτυα, μα εκεί μιλάμε για ακριβούς κινέζους. Στην πλειονότητά τους, τα ασιατικά τηλέφωνα υποστηρίζουν μόνο 3G και η αγορά τους κρίνεται λανθασμένη
, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν πλέον 4G, ακόμα και αν δεν έχει γίνει το νούμερο ένα δίκτυο σε κάλυψη.


Κλώνος vs Original
Στην προσπάθεια να υπάρχει γρήγορη αποδοχή από τον πελάτη, οι κινέζικες εταιρείες ξεκίνησαν να αντιγράφουν τα τηλέφωνα των μεγάλων παικτών του χώρου. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, τώρα τελευταία υπάρχει και original κινέζικο design αλλά κατά γενική ομολογία τα original παραμένουν ακόμα πιο όμορφα, εκτός μερικών εξαιρέσεων. Αν τώρα ξεπεράσετε το design και περάσουμε στην ποιότητα κατασκευής, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Μόνο ελάχιστες εταιρίες έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το ξερό πλαστικό δεκαετίας που έχει κατακλύσει την ασιατική αγορά, ενώ σίγουρα όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έφερε τηλέφωνο από την Κίνα και το χάρηκε για λίγες μόνο εβδομάδες, πριν παραδώσει πνεύμα. Και αν το κινέζικο έχει πρόβλημα, πρέπει να επιστραφεί στη χώρα καταγωγής του, κάτι που φυσικά δεν συμφέρει λόγω μεταφορικών, οπότε πας για το επόμενο, μιας κι εδώ δεν υπάρχουν αντιπροσωπείες για τα περισσότερα απ’ αυτά.


Έχουν πραγματικά τα ίδια specs;
Το να είναι δύο επεξεργαστές χρονισμένοι στην ίδια ταχύτητα, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και αυτό τα γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ασχοληθεί με τους σταθερούς υπολογιστές. Η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή και ο τρόπος που εκμεταλλεύεται τους πόρους του συστήματος κάνουν την διαφορά στην ταχύτητα. Οπότε δύσκολα μπορεί κανείς να συγκρίνει ένα chipset Mediatek (το πιο γνωστό κινέζικο chipset) με έναν Qualcomm επεξεργαστή μόνο και μόνο επειδή είναι στα 2GHz. H Qualcomm είναι έτη φωτός μπροστά, ειδικά όταν μιλάμε για οθόνες πάνω από 5 ίντσες και 1920x1080 pixel ανάλυση. Εκεί ο Mediatek γίνεται αργός και δεν θυμίζει σε τίποτα τα χαρακτηριστικά του. Για να μην μιλήσουμε για τους πυρήνες που ξεπερνούν πλέον τους 8 σε τσιπάκια της Mediatek και μένουν ανεκμετάλλευτοι από τις περισσότερες εφαρμογές, που χρειάζονται δύο γρήγορους για να τρέξουν.


Κάμερα, bloatware και άλλα δεινά
Σημαντικό κομμάτι του κινητού αποτελεί για πολλούς η κάμερα. Εκεί τα κινέζικα είναι αρκετά πίσω σε τεχνολογία, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιούν τα οπτικά κάποιας γνωστής εταιρείας. Ακόμα όμως και όταν έχει φακό Sony για παράδειγμα, αυτός είναι απαρχαιωμένος και φθηνός, με τα αποτελέσματα να είναι τα αναμενόμενα. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα με τα κινέζικα είναι ότι έρχονται με πολλές άχρηστες εφαρμογές. Βέβαια είναι πρόβλημα που λύνεται και δεν τους ενοχλεί όλους. Αλλά αν σε ενοχλεί, πρέπει να έχεις κάτι παραπάνω από τις βασικές γνώσεις, για να το rootάρεις και να τις σβήσεις. Πρόβλημα είναι και ο διαμοιρασμός των στοιχείων σου και αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια. Με τους σύγχρονους αναγνώστες δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο χρήστης δίνει μία τόσο σημαντική πληροφορία στο κινητό του και θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι αυτή φυλάσσεται σωστά. Μάλιστα όταν συνδέουμε με το αποτύπωμα κωδικούς καρτών και site που έχουμε συνδέσει πιστωτικές, το πρόβλημα διογκώνεται σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Συμπέρασμα
Μετά από όλα αυτά, καταλαβαίνει κανείς πως δεν είναι και το πιο εύκολο να αγοράσεις τηλέφωνο από την Κϊνα. Σίγουρα υπάρχουν καλά εργαλεία που μπορεί κανείς να τα φέρει και να γλυτώσει αρκετά χρήματα. Θέλει όμως χρόνο για ψάξιμο, διάθεση να χάσεις κάτι κερδίζοντας στην τιμή και αρκετές φορές γνώσεις για να το φέρεις στα μέτρα σου και να απολαύσεις μία σωστή εμπειρία χρήσης. Αν λοιπόν είστε διατεθειμένοι να ψάξετε για να πετύχετε ένα value for money κινητό στα μέτρα σας, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες που τα πουλούν, έχοντας υπόψιν σας όλα ή κάποια από τα παραπάνω. Αλλιώς απευθυνθείτε σε μία μεγάλη εταιρεία, δώστε κάτι παραπάνω και κρατήστε ήσυχο το κεφάλι σας.
Αφού όλα Κινέζικα είναι… Αφού όλα Κινέζικα είναι… Reviewed by Unknown on 2:00 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.